Početna Sadržaj Moj dnevnik DUŠE U ČISTILIŠTU
DUŠE U ČISTILIŠTU PDF Ispis

 

Srijeda, 29.12.2010.g.


Jučer nisam ništa zapisao u svoj dnevnik. Naime, prekjučer sam počeo čitati jednu knjigu, ČISTILIŠTE. I TO ME JAKO POTRESLO. Do sada nisam nikada baš puno razmišljao o čistilištu. Znao sam i vjerovao da ono postoji i da će većina nas doći u njega poslije smrti. Ali kako to tamo bar približno izgleda nisam mogao pojmiti. No, znao sam da je naš Gospodin sigurno i na to mislio, da Njegovo Božansko Milosrđe sigurno zna kako nam približiti pojam čistilišta a sve radi našeg spasenja, da bi već ovdje na zemlji mogli ''poraditi'' na našem spasenju, kada još mi možemo o svemu odlučivati, na svoje spasenje ili na svoju propast.

I stvarno je tako. Ta knjiga sadrži niz primjera i svjedočanstava svetaca, njihovih života i legendi o njima, gdje su oni doživjeli čistilište, bilo kroz vizije, bilo kroz susrete s umrlim dušama, bilo kroz fizičke tragove koje su te duše ostavljale tu na zemlji da bi oni povjerovali u ono što su im te duše pričale.

Ono što sigurno znam, kada sam pročitao prvu trećinu knjige, je to da ću se sada sigurno još više potruditi da okajem svoje dosadašnje grijehe, da i dalje činim što više pokore za njih i da čim manje, što je moguće manje, činim nove grijehe. U toj knjizi je navedena i jedna računica da sveti čovjek za života tu na zemlji učini dnevno najmanje 7 grijeha dnevno. Onda bi obični čovjek trebao sigurno učiniti njih najmanje 10 dnevno. Pa puta 365 dana je 3650 grijeha godišnje. Pa puta 30 godina i dolazimo do preko 100.000 grijeha. I neka ispovijedi i okaja polovicu tih grijeha, ostaje mu još da poslije smrti okaja preko 50000 grijeha. KOLIKO ĆE GOSPODIN ODREDITI ČISTILIŠTA ZA TAKVU OSOBU? A gdje su smrtni grijesi, život u grijehu i sl.

O, kako pate duše naših pokojnih koji se nalaze u čistilištu! Mi si to ne možemo zamisliti jer sve što znamo o boli i mukama vezano je iz iskustva ovoga svijeta. A sve duše, koje su se poslije svoje smrti prikazale nekome od svetaca, govorile su im da na ovom svijetu ne postoje ni približno takve muke.

No, to su muke kojima se duša čisti, trajat će vrijeme koje će odrediti BOŽJE MILOSRĐE, i nakon toga duša u svoj svojoj čistoći i bjelini odlazi u raj. To trpljenje duše u čistilištu predstavlja odrađivanje vremenite kazne za svoje grijehe. Kada se čovjek za vrijeme života pokaje za svoje grijehe i dobije njihov oprost, on mora zadovoljiti i vremenitu kaznu za svoje grijehe. Kroz molitve, postove, hodanje na mise, činjenje mnogih dobrih djela i sl. Ukoliko toga nije dovoljno učinio za vrijeme svojeg života, poslije svoje smrti njegova duša nastavlja, prema Božjem određenju, odrađivati svoju vremenitu kaznu u čistilištu. A TAMO JE TO PUNO STRAŠNIJE.

I sigurno je, i crkvenim naukom i propisima potvrđeno, da si duše u čistilištu ne mogu više ništa same pomoći. NIŠTA. MOGU SAMO TRPJETI. I ČEKATI DA ĆEMO IM MI ŽIVI PRINJETI PUNO MISA, MOLITVE, POKORE, POSTOVA I DOBRIH DJELA, KAKO BI IM BOŽJE MILOSRĐE SKRATILO TE MUKE.

E, dajte se sada zapitajte, SAMI SEBE, U TIŠINI SVOGA SRCA I DUŠE, koliko ste misa dali slaviti za svoje drage pokojnike i koliko ste molitvi izmolili za spokoj njihovih duša. JA ZNAM, AKO STE IMALO SAMOKRITIČNI, DA ĆE TE SE POSRAMITI. Puno premalo ste učinili!

I većina vas će reći da svake godine dadnete odslužiti jednu ili dvije mise. DA TAKO I SVI DRUGI ČINE. A, dajte se prisjetite koje je sve grijehe vaš dragi pokojnik učinio za vrijeme svojeg života. Sjetite se samo one gore računice. I što mislite, DA LI MU JE DOVOLJNA POKOJA VAŠA MOLITVA I MISA-DVIJE GODIŠNJE. Puno premalo!

A misu treba platiti 50 kuna. ZAMISLITE, ZA SILNO SKRAĆENJE ČISTILIŠNIH MUKA VAŠEG POKOJNIKA 50 KUNA. I vi to učinite 1-2 godišnje. ''Velikodušno'' ste na spas pokojnikove duše potrošili 100 kuna godišnje. I JOŠ SE SMATRATE DOBRIM KRŠĆANOM!

A ja, koji sam svojem pokojnom ocu toliko grijeha učinio za vrijeme njegovog života a poslije smrti nisam do prošle godine dao mu služiti misu. KAKO ĆU JA PRED BOŽJE OČI?! VEĆ SADA SU MI KRENULE SUZE, I NEKI STRAH. I kada sam u zadnjih nekoliko mjeseci dao služiti na desetke raznih misa za pokojnog tatu, za duše u čistilištu, za razne pokojnike, onda su me neki čudno gledali.

PA DA DO KRAJA SVOJEG ŽIVOTA DADNEM SVAKI DAN SLUŽITI JEDNU MISU ZA NEKE ILI SVE DUŠE U ČISTILIŠTU NE BI MOGAO OPRAVDATI SVE ONO ŠTO SAM DO SADA PROPUSTIO.

Ali, od sada ću činiti puno više. Puno ću misa dati služiti i puno molitvi izgovoriti. 50 kuna!? Odreći ću se nekih stvari. SEDAM KAVA SA MLIJEKOM PUTA 7 KUNA I EVO JEDNE MISE ZA OPROST ČISTILIŠNIH MUKA DUŠA U ČISTILIŠTU! ILI TRI KUTIJE CIGARETA.

ŠTO MISLITE, DA LI TRI KUTIJE CIGARETA VRIJEDE JEDNU MISU ZA OSLOBOĐENJE OD STRAŠNIH ČISTILIŠNIH MUKA NEKOG VAŠEG DRAGOG POKOJNIKA, OCA, MAJKE, DJETETA ILI NEKOG DRUGOG. O, ja vam kažem da vrijedi, itekako vrijedi.

A, kada to sve učinim, na svršetku mojeg života, ostat će mi samo nada da će sve to biti dovoljno i za moje drage pokojnike i za spas moje duše. Jer onda više neću moći ja o tome o odlučivati.

Razmislite, vaši pokojnici, vaši dragi pokojnici i mnogi drugi koje ste znali, ne mogu si sada više sami pomoći. ONI OVISE SAMO O VAMA I O BOŽJEM MILOSRĐU.

BOG JE MILOSRDAN, a što je s nama?

I SRETAN SAM JER ZNAM DA JE BOG MILOSRDAN, UZDAM SE U NJEGOVO MILOSRĐE!

BLAGOSLOVLJEN BOG U VIJEKE!