SVETA VODA PDF Ispis

Četvrtak, 06.01.2011.g.

 

Jučer na večer na misi župnik je proveo obred blagoslivljanja vode i soli a onda, kada se izmiješala blagoslovljena voda i blagoslovljena sol, blagoslovio je još jedanput i tu vodu. BLAGOSLOVLJENA VODA. I rekao je da si ju svi možemo uzeti, nositi doma i koristiti za posvećenje svega u okolini gdje živimo i radimo. Da otjeramo zlo koje se na razne načine uvlači u naše živote i čini nam poteškoće.

A u našem narodu, pretežno u onom nevjerničkom dijelu ali i u vjerničkom dijelu, česta je poštapalica da nekoga ili nešto, od kojega nema ni štete ni koristi, nazovemo da je KAO SVETA VODA. Da od toga nema nikakve koristi.

Da, dok sam gledao onu posudu s vodom, i one posude koje su mnogi donijeli da si natoče te blagoslovljene vode, nisam ništa primijetio da bi ta voda bila po ičemu drugačije nego ona voda iz slavine, ili ona voda u moru ili potoku Bistrici što nedaleko teče.

Ali, kada je župnik govorio o tome kako koristiti tu vodu, rekao je jednu strašno važnu riječ, da s njom trebamo škropiti sa VJEROM. VJERA U MOĆ BLAGOSLOVLJENE VODE. Ona naša VJERA koja nas vodi u crkvu na misu, ona naša VJERA s kojom se molimo Gospodinu, ona naša VJERA s kojom tražimo od Gospodina da pomogne nama ili onima koji su u potrebi.

A DALI MI TU VJERU UOPĆE IMAMO?

Kada ulazimo u crkvu i kada izlazimo trebali bi se prekrižiti. I to svi činimo upravo sa SVETOM I BLAGOSLOVLJENOM VODOM. DALI SVI? NE. Vidio sam i svakodnevno vidim mnoge koji ne umoče svoju ruku ili prst u tu vodu koja je tamo pripremljena. A zašto to oni ne čine? JER NEMAJU VJERE.

Neki se boje da će se zaraziti od te vode, neki smatraju da je to nepotrebno da smoče ruku u tamo neku vodu a neki se osjećaju nelagodno pa izbjegavaju da smoče ruku u BLAGOSLOVLJENU VODU. Ti zadnji su zapravo slabi vjernici. JAKO SLABI VJERNICI. IMAJU PUNO ZLA U SEBI A DA TOGA NISU NI SVJESNI.

I ja se ponekad još uvijek ''uhvatim'', da kada smočim sve prste u vodi, jer ju gurne preduboko u vodu, osjetim malu neugodu. Jer su mi skoro svi prsti mokri. Ne znam zašto. No sve više i više, kako shvaćam važnost i značenje SVETE I BLAGOSLOVLJENE VODE, gubi se i ta nelagoda. Gotovo se već izgubila.

JER SAM SA TOM SVETOM I BLAGOSLOVLJENOM VODOM BIO I KRŠTEN. I GOSPODIN JE BIO S NJOM KRŠTEN. BEZ TE VODE JA BIH JOŠ BIO POD ISTOČNIM GRIJEHOM.

Zato se nemojte bojati BLAGOSLOVLJENE I SVETE VODE. Kako je rekao župnik, obilato ju koristite svugdje gdje osjećate djelovanje zla, zlih ljudi i zlih događaja. JER VELIKA JE NJEZINA MOĆ.

ALI, KORISTITE JU S VJEROM. ONOM VJEROM KOJU ISPOVIJEDATE NA SVAKOJ MISI. VJEROM U BOGA OCA, BOGA SINA I BOGA DUHA SVETOGA. I U SVE OSTALO ŠTO ČINI NAŠU VJERU POBJEDNICOM NAD ZLOM. I VIDJET ĆETE DA TA SVETA VODA IMA BOŽANSKU MOĆ.