Početna Sadržaj Moj dnevnik KOLIKA JE VAŠA VJERA?
KOLIKA JE VAŠA VJERA? PDF Ispis

Petak, 14.01.2011.g.

 

Danas sam završio sa čitanjem knjige ''ČISTILIŠTE, tumačeno životima i legendama svetaca''.

Ne znam zašto, ali ta knjiga, zapravo ta tema, ČISTILIŠTE, ostavila je na mene duboki dojam. Ja to nazivam svojim rastom u vjeri i duhovnosti. Ne znam što o tome mislite svi vi koji ovo čitate. Ako niste nikad razmišljali o čistilištu, vrijeme da počnete.

Nakon ove knjige i razmišljanja o onome što sam u njoj pročitao, posve u drugačijem svjetlu vidim i svoje grijehe, i svetu ispovijed, i kajanje i pokore, a pogotovo imam puno jasnije viđenje o tome što se dogodilo našim pokojnima kada su umrli. I, u krajnjem slučaju, imam puno jasnije poimanje što bi moglo mene čekati kada umrem.

Danas sam, prije nego sam završio čitanje navedene knjige, razgovarao sa jednom svojom prijateljicom, sestrom u vjeri, upravo o mojoj zadnjoj ispovjedi i danoj mi pokori kao i o čistilištu i što nas tamo čeka.

I zajedno smo zaključili da se o temi čistilišta rijetko razgovara u našim vjerničkim krugovima, da o njoj malo znamo i da nas ta tema čak i nešto vrlo niti ne interesira. Zapravo, o toj temi niti ne možete razgovarati sa ljudima koji su na nekom slabijem stupnju vjere jer, kako smo zaključili, čovjek se izgubi u tome da počne čvrsto vjerovati i drugima svjedočiti da ćemo svi mi, zapravo većina nas, završiti u groznim čistilišnim mukama vatrenog ognja i drugih muka koje će biti adekvatne našim grijesima. I da ćemo tamo biti godinama. I da si sami nećemo ništa moći pomoći nego ćemo ovisiti o molitvama, prikazanim misama, dobrim djelima i milostinjama drugih koji će to za nas prikazivati Gospodinu za nas spase iz čistilišnih muka. I da, bez obzira na te muke, naše se duše neće htjeti vratiti na zemlju jer su u čistilištu sigurne da će jednog dana, kada vremenski i patnički zadovolje za svoje grijehe, završiti pred Gospodinom Njegovom Kraljevstvu.

Pa ajde, kada pročitate prethodni odjeljak recite da li vam je sve to bilo poznato, da li vam je sve to potpuno jasno i, konačno, da li u sve to potpuno i istinski vjerujete. I još se zapitajte, da li smatrate da bi vi za svoje grijehe trebali ići u čistilište, takvo kakvo je prikazano u mnogobrojnim svjedočenjima ljudi kojima su se ukazale duše iz čistilišta.

Da, znam, teško je to nama običnim i grješnim ljudima, često i slabim vjernicima, čvrsto vjerovati.

Ne znam za vas, ali mene su saznanja iz tih svjedočenja STRAŠNO UČVRSTILA U VJERI. I zato znam da stvarno vjerujem, DA ME BOG VOLI, KAO I SVAKOG OD VAS.

JER AKO POSTOJI ČISTILIŠTE, A POSTOJI I PO BOŽJOJ RIJEČI I PO NAUKU CRKVE KOJA TO NAUČAVA PO NADAHNUĆIMA DUHA SVETOGA, ONDA SMO MI SVI SPAŠENI I ČEKA NAS ŽIVOT VJEČNI.

Jer ja jednostavno ne bih htio vjerovati da bi mi, grješni ljudi, prepuni kojekakvih grijeha koje smo ''pokupili'' za ovozemaljskog života, nakon smrti išli direktno u Kraljevstvo Božje. Jednostavno mi to nije ''sjedalo''. Da onako puni oholosti, srditosti, zavisti, bluda, neumjerenosti, škrtosti, lijenosti, nepoštivanja Božjih zapovijedi, možemo napraviti nekoliko ispovjedi, pokora, molitvi, prisutvovanja misama i dr. te odmah, direktno poslije svoje smrti, ZAVRŠITI PRED GOSPODINOM. Dok gledam ovaj svijet oko sebe i dok se sjetim svojih grijeha koje sam činio, to mi jednostavno nije ''sjedalo''. Jednostavno mislim DA MI TOGA NISMO DOSTOJNI. Ali, sa čistilištem, takvim kakvim ga svjedoče sveci to mi izgleda POTPUNO JASNO I ČISTO I POTPUNO U TO VJERUJEM.

ČISTILIŠTE ĆE BITI MJESTO GDJE ĆEMO SE SKROZ PROČISTITI I OTARASITI SE SVIH ONIH, NA ZEMLJI STEČENIH, LOŠIH OSOBINA SVOJEG TIJELA, DUŠE I DUHA, DA MOŽEMO BEZ STRAHA STATI PRED LICE BOŽJE I ŽIVJETI ŽIVOT VJEČNI.

Sada se ponovno zapitajte, da li u potpunosti u to vjerujete. JA VJERUJEM.

Ono što me strašno razveselilo je to što svi mi možemo ovdje na zemlji, za svojega života, svojim dobrim djelima, molitvama, milostinjom, postom i pokorama, hodanjem na mise, prikazivanjem svojih životnih teškoća (bolesti, siromaštvo, povrede od drugih, razne druge poteškoće) kao zadovoljštinama Gospodinu za svoje grijehe, ZASLUŽITI SAMI DA NAS BOŽJA MILOST POVEDE ODMAH, BEZ ČISTILIŠTA, U SVOJE KRALJEVSTVO. Znači, sada, u ovom svojem svakidašnjem životu, mi možemo odlučiti da li ćemo po svojoj smrti odmah direktno u Kraljevstvo Božje ili ćemo najprije u čistilište, u one muke, pa onda u Kraljevstvo Božje. ILI U PAKAO. Da, nemojte zaboraviti da svojim teškim grijesima za vrijeme svojeg života na zemlji možemo biti osuđeni na direktan ODLAZAK U PAKAO.

Ajde, dajte se ponovno zapitajte, da li vjerujete u sve to što sam naveo. JA VJERUJEM.

I još jedna VELIKA I JAKA VJERSKA ISTINA o kojoj trebamo voditi brigu. Time što ćemo svojim dobrim djelima, postovima, pokorama, molitvama, milostinjom A POGOTOVO PRIKAZIVANJEM MISA, pomagati dušama u čistilištu da im se skrate muke i da prije dođu u Kraljevstvo Božje, ZASLUŽIT ĆEMO JOŠ JEDNU VELIKU MILOST. TE DUŠE ĆE SE ONDA, KADA DOĐU U KRALJEVSTVO BOŽJE, MOLITI PRED GOSPODINOM ZA NAS I ZAGOVARATI NAŠE POTREBE.

A NA KRAJU, MILOST BOŽJA JE BESKRAJNA. ONA SVAKOGA OD NAS MOŽE UZVISITI ILI PONIZITI I OSUDITI KAKO JE GOSPODINOVA VOLJA.

I ajde sada recite da vam je svejedno kako će te živjeti ovdje na zemlji i kako će te se ponašati.

I ajde, dajte se još jedanput preispitajte, KOLIKA JE VAŠA VJERA?

BLAGOSLOVLJEN BOG I NJEGOVA MILOST U VIJEKE!