Početna Sadržaj Moj dnevnik O BLAŽENI IVANE!
O BLAŽENI IVANE! PDF Ispis

 

Utorak, 10. 05. 2011.g.


Danas ujutro na misi doživio sam ponovno prekrasne trenutke. I SUZE SU MI KRENULE.

Kada dođem ujutro u crkvu, prvo odem u sakristiju i pogledam koje čitanje je na redu, pa ga malo pogledam. Bilo je na redu čitanje DJELA APOSTOLSKIH, O SVETOM STJEPANU I NJEGOVOJ SMRTI KAMENOVANJEM. PRVI MUČENIK, ČOVJEK KOJI JE PRVI UMRO JER JE NAVJEŠTAO EVANĐELJE, PRVI JE UMRO ZA RIJEČ BOŽJU KOJE SE NIJE HTIO ODREĆI NI POD CIJENU ŽIVOTA.


I to me malo već stisnulo oko srca. ČITAT ĆU O SMRTI SVETOG MUČENIKA.


A misu je danas služio naš dragi župnik Zoran. Ne znam zašto nije bilo dragog don Franea. No kako bilo da bilo, DOBRO SE DOGODILO.

Naime, kada sam došao u sakristiju, tamo je već bila naša draga zvonarka Štefica i listala je jednu knjigu. Kaže mi ona da je danas spomendan blaženika Ivana Merza pa je tražila da li možda za danas ima nešto posebno za slavljenje mise, kako ima za neke svece. Nije bilo ništa posebno, pa smo oboje zaključili da je vjerojatno zato jer je tek nedavno proglašen blaženikom.


A ja kada se sjetim dragog nam blaženika Ivana Merza, naše ''hrvatske gore lista'', uvijek se sjetim i svoje djece, studenata u Zagrebu. ZA NJIH SAM NEKOLIKO PUTA MOLIO DRAGOG BLAŽENIKA IVANA DA SE MOLI ZA NJIH I ZAGOVARA NJIHOVE POTREBE KOD GOSPODINA. Jer Ivana Merza smatra se i zagovornikom i zaštitnikom studenata i mladih ljudi.


A upravo je o tome i govorio dragi naš župnik na početku mise. On je imao sreću da je, u vrijeme kada je dragog Ivana Merza naš pokojni papa Ivan Pavao II PROGLAŠAVAO BLAŽENIM U NJEGOVOM RODNOM MJESTU BANJA LUCI, on bio bogoslov i bio je na tom prekrasnom slavlju. I ispričao nam je nešto o njegovom životnom putu. Prošao je ratišta Prvog svjetskog rata ali je uspio i završiti visoke škole. Nakon rata predavao je budućim svećenicima u Zagrebu i vršio apostolsko djelovanje. Širio je kršćanske vrednote međi ljudima a pogotovo među mladima. Kako je i on bio mlad, uvidio je velike potrebe da se mladim ljudima daruje Isus. Pomagao je u osnivanju puno katoličkih udruga mladih a posebno se zalagao da mlade djevojke dobe svoj status i obrazovanje, jer su se onda one samo spremale za brak i nisu imale jednaki status s dečkima oko školovanja. Na žalost, Gospodin ga je rano uzeo k sebi. Umro je sa 34 godine života.


Eto, ne znam zašto, prošle godine sam ja ''otkrio'' toga blaženika i molio sam mu se više puta za svoju djecu. Kupio sam i jednu knjigu o njemu a s interneta sam ''skinuo'' njegovu sliku i stavio ju na zid, ispod raspela, zajedno sa slikama drugih svetaca i blaženika.


I kada je župnik danas o njemu govorio, kada sam ''osjetio'' vrijeme i okolinu gdje je živio i radio, kada sam se sjetio svoje djece koju mu zagovaram, KRENULE SU MI SUZE.


O BLAŽENI IVANE! MOLI ZA MOJU DJECU, MOLI ZA SVE STUDENTE I MLADE LJUDE I ZAGOVARAJ NJIHOVE POTREBE KOD GOSPODINA.


A onda je na red došlo i čitanje. Već kada sam išao prema oltaru i mikrofonu, POČELE SI MI SUZITI OČI. I GLAS JE U MENI DRHTAO. Pa neću valjda kod čitanja plakati i da mi drhti glas. Pa neka, sve to uvijek prepuštam Duhu Svetomu. ( evo i sad mi suze oči )


No, bilo je sve u redu. ALI JA SAM BIO TAMO SA SVETIM STJEPANOM. Tako je lijepo Evanđelje o tom događaju da ću ga sada i ovdje prepisati:

''…Kad su to čuli, uskipješe u srcima i počeše škripati zubima na njega. Ali on, pun Duha Svetoga, uprije pogled u nebo i ugleda slavu Božju i Isusa gdje stoji zdesna Bogu pa reče: 'EVO VIDIM NEBESA OTVORENA I SINA ČOVJEČJEGA GDJE STOJI ZDESNA BOGU.' Vičući iza glasa, oni zatisnuše uši i navališe jednodušno na njega. Izbaciše ga iz grada pa ga kamenovahu. Svjedoci odložiše haljine do nogu mladića koje se zvao Savao. I dok su ga kamenovali, Stjepan je zazivao: 'GOSPODINE ISUSE, PRIMI DUH MOJ!' Onda se baci na koljena i povika iza glasa: 'GOSPODINE, NE UZMI IM OVO ZA GRIJEH!' Kada to reče, usnu. Savao je pristao da se Stjepan smakne…''


I treći veliki svetac mi je ovdje spomenut. KOJI ME NEKAKO JAKO PRIVLAČI. SVETI PAVAO, VELIKI OBRAĆENIK. Jedna od prvih knjiga koje sam u zatvoru pročitao bio je njegov životopis. Njegove poslanice sam nekoliko puta pročitao. Koji je toliko toga učinio za prenošenje Božje riječi. NJEMU JE GOSPODIN STAVIO NA TERET, NO ON TO TADA NIJE ZNAO, DA VIDI I NE SPRIJEČI SMRT SVETOG STJEPANA.


KAKO LI JE KASNIJE BILO SVETOM PAVLU KADA SE TOGA SJETIO? KAKVE TO PUTEVE IMA GOSPODIN ZA NAS?


ZATO MU SAMO TREBAMO VJEROVATI I LJUBITI GA. TO VAM GOVORE PRIMJERI OVDJE SPOMENUTIH SVETACA I BLAŽENIKA.


ONI SU DALI SVOJE ŽIVOTE U GOSPODINOVE RUKE I SVI SU SADA U NJEGOVOM KRALJEVSTVU, SLAVE GA I HVALE. I, ŠTO JE NAJBITNIJE ZA NAS, MOLE I ZAGOVARAJU NAŠE POTREBE KOD GOSPODINA.


DAJ NAM GOSPODINE ČIM VIŠE SVETACA I BLAŽENIKA. USLIŠI NJIHOVE MOLITVE ZA NAS GRJEŠNIKE.


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.