Početna Sadržaj Moj dnevnik KOLIKO TE ''KOŠTA'' ISUS?
KOLIKO TE ''KOŠTA'' ISUS? PDF Ispis

 

Petak, 03.06.2011.g.


Plodovi duhovne obnove Taboru su trajni. Sigurno je da su oni razlog što stalno u sebi pjevušim pjesme slavljenja Gospodina, koje smo tamo pjevali. A još kada se sjetim našeg dragog fra Zvjezdana kako pocupkuje i plješće, i diže ruke u vis, i pleše gore na bini, on, čovjek od 70 godina, uvijek osjetim jednu milinu u srcu. Jednom je, takav veseo i u Duhu, započeo svoje predavanje s jednom pjesmom, ''KRALJICE NEBA, RADUJ SE''. A onda je od te jedne pjesme krenulo silno, radosno pjevanje cijele dvorane više od pola sata, više pjesmama, U SLAVLJENJU GOSPODINA. I tek je onda započeo s propovijedi.


A taj dragi fra Zvjezdan je u jednom predavanju upitao sve nas DA KOLIKO NAS ''KOŠTA'' ISUS. Malo sam se zbunio tim njegovim pitanjem, nisam odmah razumio što je dragi fratar htio reći. No, on je nastavio i spomenuo naše životne brige i našu životnu komociju. I vjerujem su se skoro svi, nakon završetka ovog njegovog predavanja, osjećali barem malo posramljeni. I da su, shvaćajući on što nam je dragi fra Zvjezdan govorio, porasli u svojoj vjeri i duhovnosti.


KOLIKO STVARNO SVE NAS KOŠTA ISUS I KOLIKO SMO SE SPREMNI ZA NJEGA ODREĆI?


ISUS JE NAŠ STVORITELJ, NAŠ BOG I SPASITELJ. A ČESTO, MNOGI OD NAS, ZNAMO GA TEŠKO UVRIJEDITI SVOJOM PSOVKOM, SVOJIM ČESTIM SPOMINJANJEM NJEGOVOG IMENA UZALUD. PA SI JA, A TREBAO BI SI I SVATKO OD NAS, POSTAVIM PITANJE KOLIKO JA TO VOLIM I LJUBIM ISUSA I DA LI SAM SE, RADI LJUBAVI PREMA NJEMU, SPREMAN ODREĆI PSOVANJA I ČESTOG SPOMINJANJA NJEGOVOG IMENA UZALUD? DA LI SAM SPREMAN ULOŽITI TAJ TRUD? JER ON JE TOLIKO TRUDA ULOŽIO RADI MENE.


ILI, DA LI SAM SE SPREMAN ODREĆI ALKOHOLA? U KOLIČINAMA KOJIMA ME ON ČINI ONIM ŠTO JA NISAM. DRUGIM I NEPREPOZNATLJIVIM ČOVJEKOM. JER, ISUS NIJE BIO ALKOHOLIČAR I PROPOVIJEDAO JA SUZDRŽANOST OD SVIH OBLIKA NEUMJERENOSTI U JELU I PIĆU. DA LI SAM SE JA SPREMAN ODREĆI ALKOHOLA RADI ISUSOVE LJUBAVI PREMA MENI I NJEGOVE MUKE ZA MENE? DA LI SAM JA SPREMAN TO UČINITI ZA NJEGA? ON NE TRAŽI OD MENE NOVCE, SAMO MALO ODRICANJE ZA NJEGA, DA MU SKINEM TAJ TERET KOJI ON NOSI I ZA MENE. DA TO NOSIM SAM.


ILI, LAŽ. DA LI SAM SE SPREMAN ODREĆI SE LAGANJA RADI LJUBAVI PREMA MOJEM GOSPODINU? JER, AKO VOLIM I LJUBIM SVOJEG GOSPODINA, KOJI JE ČISTA I ŽIVA ISTINA, IZVOR SVAKE DRUGE ISTINE, DA LI MI JE ON TOLIKO VRIJEDAN DA ĆU SE POTRUDITI DA GA NE VRIJEĐAM SVOJIM LAŽIMA. LAŽIMA KOJE IZGOVARAM I LAŽIMA KOJE NOSIM U SEBI. LAŽIMA KOJIMA POVRJEĐUJEM DRUGE OKO SEBE I LAŽIMA KOJE RANJAVAJU SAMO MENE, KOJE U SEBI PRETVARAM U ISTINE I U NJIH VJERUJEM. DA LI MOJ ISUS ZA MENE TOLIKO VRIJEDI, DA LI ME TOLIKO ''KOŠTA'', DA SE RADI NJEGA ODREKNEM LAŽI I ŽIVOTA U LAŽI?


ILI, NEDJELJNA MISA. KOLIKO PUTA MI JE BILO TEŠKO OTIĆI NA NEDJELJNU MISU. ILI NA NEKI BLAGDAN. ZLO ME VRLO LAKO ZNALO, SA NEKOM SVOJOM PROZIRNOM ZAMKOM, ODVUĆI OD ODLASKA NA NEDJELJNU MISU. ILI SAM BIO UMORAN, ILI SAM MORAO NEŠTO URADITI ŠTO SAM MOGAO ILI PRIJE ILI POSLIJE MISE. ILI MI JE NETKO DOŠAO, A MOGAO SAM MU REĆI DA IDEM NA MISU PA NEKA DOĐE KASNIJE ILI PRIJE. ILI MOJE DRUŠTVO. ILI MOJA KOMOCIJA. I PUNO DRUGIH ZAMKI U KOJE SAM UPAO I NISAM OTIŠAO NA NEDJELJNU MISU. PA KOLIKO TO MENE MOJ GOSPODIN ''KOŠTA'' DA JA JEDANPUT NEDJELJNO NE MOGU OTIĆI K NJEMU NA SASTANAK. DA SE SUSRETNEM SA NJIM ŽIVIM, U HOSTIJI I PRESVETOM OLTARSKOM SAKRAMENTU. A STALNO ĆU SE JADATI KAKO MI JE TEŠKO U ŽIVOTU I KAKO MI BOG NEĆE POMOĆI. PA, KOLIKO ON TO MENE ''KOŠTA'', DA NE ŽELIM OTIĆI NI NA SASTANAK S NJIM.


ILI, MOLITVA. KOLIKO PUTA NAM JE TEŠKO, ILI ZABORAVIMO, POMOLITI SE GOSPODINU S OBIČNOM MOLITVOM ILI ZAHVALOM. A TOLIKE POTREBE IMAMO, TOLIKO NAS TOGA MUČI U ŽIVOTU NAS I NAŠIH BLIŽNJIH. ALI, NA NAŠIM USNAMA VRLO JE MALO MOLITVE, PREMALO. NE MOŽEMO NAĆI NEKOLIKO MINUTA ZA MOLITVU, DA SI KLEKNEMO PRED RASPELO ILI NEKU SLIKU. ILI U TIŠINI NEGDJE IZREKNEMO GOSPODINU SVOJU MOLITVU ILI SVOJU ZAHVALU.


PA, DA LI JE GOSPODIN STVARNO TOLIKO ''SKUP''? ZAR JE NAŠE VRIJEME STVARNO TOLIKO DRAGOCJENO DA MU NE MOŽEMO DAROVATI TIH NEKOLIKO TRENUTAKA IZ SVOJEG SVAKODNEVNOG ŽIVOTA? ZAR ON STVARNO TRAŽI PREVIŠE OD NAS ZA ONO ŠTO NAM NUDI, VJEČNI ŽIVOT U SVOJEM KRALJEVSTVU?


I rekao je dragi fra Zvjezdan da je nakon Adama i Eve nastalo čovjekovo nepovjerenje prema Bogu. NE POŠTUJU SE BOŽJI ZAKONI. A TIME U ČOVJEKA ULAZE NEMIRI, NEZADOVOLJSTVA. I ĐAVO TO ZNA TE JOŠ BOLJE I JOŠ JAČE RASPIRUJE NAŠU GRJEŠNOST. Dragi fratar je rekao da ima neki osjećaj da živimo u apokaliptično vrijeme, prema Ivanovom OTKRIVENJU. DA SE, ONA ZMIJA IZ RAJA PRETVORILA U ZMAJA, DANAS, U OVOM NAŠEM SVIJETU. ĐAVO SE DANAS NE SKRIVA, SKORO NA SVAKOM KORAKU SE OTVORENO PRODAJE I NUDI ZLO.


A nama je i dalje naš Gospodin ''preskupi''. Zlo Ga sa svojim zamkama stalno odvaja od nas. NEMOJMO TO DOZVOLITI. OSLUŠKUJMO NAPASTI ZLA, SUPROTSTAVIMO IM SE I DARUJMO GOSPODINU SVOJE VRIJEME, SVOJU PAŽNJU, SVOJ TRUD, SVOJE PONAŠANJE. DARUJMO MU SVOJE MOLITVE, SVOJE ISTINE, SVOJE ODLASKE NA MISE, SVOJA ODRICANJA OD ALKOHOLA, DROGE, BLUDA I DRUGIH NEUMJERENOSTI.


I MOLIMO GA DA NAM ZA SVE TO DADNE SNAGE, DA BUDE UZ NAS, DA NAM DADNE ČISTO SRCE.


GOSPODINE, PODARI MI ČISTO SRCE, JER SAMO SE ČISTO SRCE SPREMNO DAROVATI NE PITAJUĆI ZA POSLJEDICE, NE PITAJUĆI ZA CIJENU. JER SAMO SI U ČISTOM SRCU TI BEPLATAN, NIŠTA NE ''KOŠTAŠ''.


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.