Početna Sadržaj Moj dnevnik ''KAO RIČUĆI LAV''
''KAO RIČUĆI LAV'' PDF Ispis

 

Utorak, 12.07.2011.g.


Danas sam vidio i čuo dosta zla na djelu. Ono ima na stotine i tisuće i milijune načina kako da napada nas grješne i slabe ljude. TO MU JE VJEČNI POSAO I ČINI TO S VELIKOM VOLJOM ŽELEĆI PROPAST NAŠIH DUŠA.

Ona rečenica iz EVANĐELJA da zlo OBILAZI SVE KAO ''RIČUĆI LAV DA PROŽDRE'' UVIJEK ME FASCINIRALA. Zamišljao sam stvarnog lava, kralja životinja, kako hoda među nama ljudima, od jednog do drugog i kesi se onim velikim zubima, riče raširenih ralja pred svakim od nas, njuši nas i želi osjetiti da li ga se bojimo, da li smo slabi, da nas proždre. Kao gazelu koju je ulovio savani.


Isto tako mogu osjetiti KAKO SE ZLO I NJEGOVI DUHOVI KREĆU IZMEĐU NAS LJUDI, OD JEDNOG DO DRUGOG, OD JEDNE OBITELJI DO DRUGE, OD JEDNOG MJESTA DO DRUGOG, ZASTAJKUJU PRED NAMA, OBILAZE OKO NAS, TRAŽE NAM SLABA MJESTA I TOČKE U NAŠEM ŽIVOTU, U NAŠIM PONAŠANJIMA, U NAŠEM ODNOSU S DRUGIMA, U NAŠEM ODNOSU S BOGOM. I UDARAJU TAMO GDJE SMO SLABI.


I STRPLJIVI SU ONI. ČEKAJU NAŠE SLABE TRENUTKE, NAŠE KUŠNJE, NAŠA RAZOČARENJA, NAŠ ŽIVOT BEZ GOSPODINA. JER KADA ŽIVIMO BEZ GOSPODINA, KADA ON NIJE U NAŠIM ŽIVOTIMA, TADA POSTAJEMO LAK PLIJEN. TADA SMO SLABI I NEBRANJENI. JER SMO SAMI TAKO IZABRALI.


JER SMO IZABRALI ŽIVOT BEZ GOSPODINA.


I kada sam tako sve to zamišljao, pogotovo kada sam prije bio bez Gospodina ili sam Ga tek tražio, bio sam slab i mislio sam da je zlo prejako, da se ja, običan čovjek i grješnik, ne mogu protiv njega boriti.


No, rastući u vjeri, puštajući Gospodina sve više u svoj život, trudeći se da u svakom dijelu svojeg života živim po Njegovim zapovijedima i savjetima, UVIDIO SAM DA MI ZLO, TAJ RIČUĆI LAV, ZAPRAVO NE MOŽE NIŠTA. UKOLIKO MU TO GOSPODIN NE DOZVOLI. A AKO MU GOSPODIN I DOZVOLI DA ME KUŠA ONDA JE TO SAMO RADI MOJEG DOBRA, RADI MOJEG RASTA U VJERI I DUHOVNOSTI, RADI MOJE PRIPREME ZA VJEČNI ŽIVOT. I ONDA SE NEMAM ČEGA BOJATI. JER JE TO ONDA GOSPODINOVA VOLJA A NE ZASLUGA I MOĆ ZLA, A MENE GOSPODIN VOLI. I NEĆE ME DATI VIŠE KUŠATI NEGO MOGU IZDRŽATI.


ALI, SAMO AKO MU S ČISTIM SRCEM I SA POTPUNOM VJEROM PREDAM SVOJ ŽIVOT DA GA ON VODI.


Znam da je sve to lako reći ali je teško po tome živjeti. Iskusio sam sve to i u svojem dosadašnjem životu. GDJE SAM BIO LAKA META ''RIČUĆEG LAVA'' ZBOG MOJE NEVJERE I ŽIVOTA U GRIJEHU.

A sada vidim, Gospodin mi daje sve više za spoznati, koliko ljudi u mojoj okolini živi u grijehu i po grijehu. I lak plijen su zla. I događa im se puno loših stvari u životu. I još će im se dogoditi, njima i njihovim najbližima.

Razgovaram u jednom društvu dragih osoba o problemu ispovijedi koju ne mogu obaviti radi kumstva jer im svećenik ne želi obaviti ispovijed zbog služenja kontracepcijom. I da ako neće taj svećenik da će ići nekom drugom. A ja kažem da je to strašan grijeh. A ta osoba kaže da što, da kakve sve svinjarije čine razni svećenici pa nikom ništa a sada bi njoj tu pravili probleme. A ja joj kažem da to nije njihova volja nego Božja jer ih je Gospodin postavio tu na zemlji kao svoju produženu ruku dok on ponovno ne dođe. A ona kaže da baš, a što sve čine, što sve čini crkva. A je pitam pa što onda dolazi k svećenicima i toj crkvi ako su oni tako loši. A ona kaže da ne dolazi. Pa, kažem ja, kako ne dolaziš kad evo trebaš ispovijed. Pa da, kaže ona i nasmije se, to je samo radi jednog kumstva. I shvatila je što joj govorim, samo se probala nekako obraniti.


Ja joj kažem da je moje da ju na to upozorim a na njoj je što će činiti. I da bolje da ne ide na ispovijed i ne laže jer ĆE SADA UČINITI NAJTEŽU MOGUĆU VRSTU GRIJEHA. SVJESTAN GRIJEH. JOŠ BI GOSPODIN I NEKAKO OPRAVDAO I OPROSTIO NESVJESNI GRIJEH. KADA UČINIMO NEKI GRIJEH JER NISMO BILI SVJESNI DA JE TO GRIJEH ILI SMO TO U TOM TRENUTKU ZABORAVILI. ZA TO SE NEKAKO JOŠ I MOŽEMO POKAJATI PRED GOSPODINOM. NO, ALI AKO SVJESNO DOĐEMO PRED GOSPODINA S NAMJEROM DA GA LAŽEMO, JER LAŽUĆI SVEĆENIKA LAŽEMO I GOSPODINA, NJEGA KOJI POZNAJE SVAKI DIO NAŠEG BIĆA, TO JE KAO DA GA SE SVJESNO ODRIČEMO. GLEDAMO GA U OČI I LAŽEMO GA.


I ZNAM DA JE TO STRAŠNA STVAR. I ZNAM DA ĆE O TOME TA OSOBA PUNO RAZMIŠLJATI. I SAMO SE NADAM I MOLIT ĆU SE DA DONESE PRAVU ODLUKU. ILI DA NETKO DRUGI OBAVI UMJESTO NJE ČIN KUMSTVA U CRKVI A ONA TO NASTAVI VAN CRKVE. ILI DA ODBIJE KUMSTVO. JAKO TEŠKA ODLUKA, ALI AKO ĆE BITI PRAVILNA, BIT ĆE GOSPODINU JAKO DRAGA.


Ili kaže jedna žena da trpi strašne migrene, glavobolje. A još je jako mlada i to ne bi trebalo tako biti. A ona i njezina obitelj su bez Gospodina. Ne ide se na nedjeljne mise, smisao života je u materijalnim stvarima, Gospodin je negdje na marginama njezinog života. I njezine obitelji. I ZAISTA MI NIJE ČUDNO ŠTO IMA TAKOVIH PROBLEMA SA ZDRAVLJEM. I SA ZADOVOLJSTVOM U SVOJEM ŽIVOTU. SA MIROM, RADOŠĆU I LJUBAVLJU. A TKO ZNA GDJE JE TOME KRAJ.

Ili jedna draga mlada osoba. Tek na početku života. A već razni problemi sa zdravljem. A ZNAM DA JE OD NJEZINOG ROĐENJA U NJEZINOJ OBITELJI BILO PREPUNO GRIJEHA. PUNO DJELOVANJA ZLA. ŽIVOT BEZ MOLITVE I ODLASKA U CRKVU, PSOVANJE, ALKOHOL, MRŽNJA, LAGANJE, ITD. SVE SE TO ''VRTJELO'' U NJEZINOJ OBITELJI. NEŠTO JE KRENULO NA BOLJE ALI JE JOŠ DOSTA TOGA OSTALO. A NAJGORE JE POTPUNI NEDOSTATAK MOLITVE I POTPUNO ZAPOSTAVLJANJE CRKVE I ODLASKA NA MISU NJEZINIH RODITELJA PRIJE A SADA I NJE.


I KAKO DA KAŽEŠ TAKVIM LJUDIMA DA ĆE SE SVI NJIHOVI PROBLEMI RIJEŠITI NA NAJBOLJI NAČIN ZA NJIH, AKO ĆE KRENUTI NA NEDJELJNE MISE, ISPOVIJEDI I PRIČESTI, PRESTATI PSOVATI, MRZITI, LAGATI, OGOVARATI, ITD. SVI BI ME ČUDNO POGLEDALI, ČAK I U MOJOJ OBITELJI.


TVRDA JE TA VJERA U GOSPODINA. ALI SU NJEZINI PLODOVI PREKRASNI. ZA NJIH SE ISPLATI POTRUDITI.


ŠTO ĆE MI BOG POMOĆI, NAJČEŠĆE JE PITANJE? KAO DA MI ON MOŽE NAĆI POSAO, DATI VEĆU PLAĆU, BOLJI STATUS U DRUŠTVU. ILI NATJERATI DRUGE OKO MENE DA MI SE PRILAGODE, DA ME SHVATE, DA MI POMOGNU.


KAKO GOD TO ČUDNO ZVUČI ONIMA KOJI NEMAJU VJERE, UPRAVO ĆE SVE TO BOG UČINITI. OD NAS SAMO TRAŽI DA MU PREDAMO ŽIVOT U NJEGOVE RUKE. DA IDEMO NA NEDJELJNE MISE, DA MU SE S VJEROM MOLIMO, DA IZVRŠAVAMO NJEGOVE ZAPOVIJEDI KOJE BI I OVAKO HTJELI IZVRŠAVATI ŽELEĆI BITI POŠTENI I DOBRI LJUDI. DA U SVOJIM ŽIVOTIMA ČINIMO ONO ŠTO MOŽEMO. A SVE TO ŠTO SAM NABROJIO MI MOŽEMO ČINITI. SAMO AKO HOĆEMO.


I KADA ĆEMO TO SVE SA VJEROM ČINITI, KADA ĆEMO VJEROVATI DA ĆE NAM NAKON TOGA I GOSPODIN POMOĆI, ŽIVOT ĆE NAM PROCVJETATI. ALI TREBA VJEROVATI U GOSPODINA.


O BOŽE MOJ! KAKO JE TVRDA TVOJA VJERA NAMA NEVJERNIM GRJEŠNICIMA. KAKO TE MALO S VJEROM LJUBIMO A KAKO LAKO U TEBE SUMNJAMO. OPROSTI NAM DRAGI GOSPODINE PO SVOJEM NEIZMJERNOM MILOSRĐU!


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.