Početna Sadržaj Moj dnevnik ŠTO GOSPODIN ŽELI OD NAS?
ŠTO GOSPODIN ŽELI OD NAS? PDF Ispis

 

Nedjelja, 17.07.2011.g.


Kada sam, nakon izlaska iz zatvora, krenuo svako jutro na misu, primijetio sam da je skoro svaki dan bio na misi i jedan mladi čovjek, 30-tak godina. Ležerno je sjedio u klupi za vrijeme mise a ono po čemu sam ga zapamtio bilo je njegovo ostanak u crkvi poslije mise i duboka unesenost u molitvu. Ostajao je on tako 10-tak i više minuta u toj molitvi. Kasnije smo se upoznali pa sam iz naših razgovora shvatio da se molio Gospodinu za posao kojega je radio.

Imao je raznih životnih kušnji u svezi s tim svojim poslom kojega je obavljao u svojem dosadašnjem životu, tada je bio i bez posla, imao je i nekih nenaplaćenih potraživanja u svezi odrađenog posla a posebno se molio Gospodinu da mu pokaže put kojim dalje krenuti u životu. I u svezi posla i u svezi svih drugih obiteljskih i životnih situacija. DA PREPOZNA ZNAKOVE ZA KOJE JE VJEROVAO DA MU IH GOSPODIN ŠALJE ILI ĆE MU IH POSLATI.


I NEKAKO MI JE IZGLEDAO U SVEMU TOME NESTRPLJIV, TIPIČNO ZA MLADOG ČOVJEKA.


Danas mi ujutro kaže draga zvonarka da je taj čovjek otišao nekud van našeg mjesta a u svezi s poslom. I primijetio sam da se u zadnje vrijeme ponovno dosta molio, ostajao je u molitvi poslije mise. SIGURNO SE PREISPITIVAO ŠTO UČINITI, A DA BUDE PO BOŽJOJ VOLJI.

I ja sam već duže od godinu dana, od kada sam izašao iz zatvora, bez posla. Bez onog pravog posla gdje se radi i zaradi novac od kojeg onda živiš i ti i tvoja obitelj. I ja sam se po izlasku iz zatvora molio Gospodinu da mi pokaže što i kako dalje u životu. S kojim se poslom baviti. Da prepoznam znakove Gospodinove, da prepoznam put kojim mi je krenuti.

I svi drugi oko mene, i moja obitelj i moji prijatelji, željno su isčekivali kada ću ponovno krenuti sa radom na kojeg su bili naučeni i kada ću početi zarađivati novac. Imao sam i imam i nekih ideja oko svega toga.


NO, MOJE MOLITVE PREMA GOSPODINU, PREMA DJEVICI MARIJI, PREMA SVETOM JOSIPU POSEBNO, NISU MI DONIJELE ONO ŠTO SAM JA, A POGOTOVO DRUGI, OČEKIVALI.

JA SAM PREPOZNAO RAZNE ZNAKOVE GDJE SAM VIDIO, GOSPODIN MI JE TO I SAM REKAO, DA JA ZA SADA, U SVOJEM SVAKIDAŠNJEM ŽIVOTU, VRŠIM NJEGOVU VOLJU, DA ČINIM ONO ŠTO MOGU I DA JE GOSPODIN SA MNOM ZADOVOLJAN. A SVE TO NIJE BILO VEZANO UZ ZARAĐIVANJE NOVACA NEGO NEKAD ČAK I TROŠENJE.


STRAŠNO VAŽNA PITANJA ZA SVE NAS! ŠTO GOSPODIN ŽELI OD NAS!? KAKO PREPOZNATI NJEGOVU VOLJU VEZANO UZ NAŠ ŽIVOT, POSAO, OBITELJ I DRUGE SVAKODNEVNE SITUACIJE? ŠTO JE NJEGOV PLAN ZA NAS?


I taj čovjek s početka članka mi je postavio to pitanje. Kako da prepozna Gospodinovu volju za sebe i svoj sadašnji i budući život? I, ZAŠTO MU GOSPODIN NE USLIŠAVA MOLITVE?


A ja sam mu rekao, to je lijepo spomenula i njegova supruga na jednom konkretnom primjeru, da mu možda Gospodin i daje znakove SAMO IH ON NE ŽELI ILI NE MOŽE PRIHVATITI JER SU U SUPROTNOSTI S ONIMA KAKO ON VIDI SVOJ SADAŠNJI I BUDUĆI ŽIVOT. I DA BI ZAPRAVO PRVO TREBAO MOLITI GOSPODINA DA MU OČISTI SRCE I UM OD RAZNIH SITUACIJA KOJE MU NE DAJU DA SPOZNA TE BOŽJE ZNAKOVE. DA BI SE ZA SVAKU TAKVU SITUACIJU TREBAO UPITATI DA LI JE ONA PO BOŽJEM ILI PO ZLU? I BRZO BI DOBIO ODGOVOR. JER PO BOŽJEM JE ONO ŠTO JE U SKLADU S NJEGOVIM ZAPOVIJEDIMA, NJEGOVOM BOŽJOM RIJEČJU. I DA ĆE TO ODMAH PREPOZNATI I ONDA NEKA PO TOME ČINI.


I ja sam ponekad nestrpljiv. Cijeli život do sada, odmah od završetka fakulteta, radio sam i stvarao materijalne vrijednosti. I uvijek radio po svojem jer Gospodina nije bilo u mojem životu. I stvorio sam dosta materijalnih stvari. No, radi toga jer je to sve bilo bez Gospodina, puno sam materijalnih stvari ''profućkao'', potrošio i razbacao puno novaca. Kako došao tako i otišao. Bez Gospodina.

A žudio sam jako za obitelju, ženom i djecom. I to mi je Gospodin dao. Prekrasnu ženu, prekrasnu kćer i prekrasnog sina. No, život bez Gospodina, umalo me doveo da sam ostao bez svega, i bez obitelji i bez materijalnih stvari. OSIM BOŽJIM MILOSRĐEM I NEKAKOVIM PLANOM GOSPODINA ZA MENE, DRUGAČIJE NE MOGU OBJASNITI ZAŠTO MI JE GOSPODIN SVE TO SAČUVAO.


DA SE MOGU VRATITI POLA SVOJEG ŽIVOTA UNATRAG, SADA BI PUNO TOGA URADIO DRUGAČIJE. NO, ZNAM DA JE TO SVE BIO MOJ ŽIVOTNI PUT KOJEGA JE GOSPODIN NAMIJENIO ZA MENE. I DA JE TAKAV TREBAO BITI. I ZATO SAM RADOSTAN JER VIDIM DA SAM DRAG GOSPODINU. I DA ON MISLI NA MENE I DA ON ZA MENE IMA SVOJ PLAN.

A TO NIKAKO NE MOŽE BITI LOŠE JER JE GOSPODIN SAMA LJUBAV, ON ME BESKRAJNO VOLI, ON ME STVORIO, SVOJOM SMRĆU NA KRIŽU OTKUPIO JE SVE MOJE GRIJEHE, PRIPREMIO MI JE I STAN U SVOJEM KRALJEVSTVU GDJE ĆU GA VJEČNO SLAVITI I HVALITI SA SVIMA DRUGIMA TAKVIMA I UŽIVATI U NJEGOVOJ PRISUTNOSTI.


PA ONDA, MOGLO BI SE REĆI DA ONDA NE TREBAM NIŠTA NI BRINUTI, SVE JE PRIPREMLJENO I JA SAMO MOGU ''DIGNUTI NOGE U ZRAK'' I ČEKATI KADA ĆE  ME GOSPODIN POVESTI U SVOJE KRALJEVSTVO.

E, A NIJE BAŠ TAKO. MOŽDA BI I BILO DA NEMA TU ONOGA KOJI ŽELI POREMETITI SVE PLANOVE KOJE GOSPODIN IMA SA NAMA LJUDIMA. DA NEMA TU ZLOGA.

JER, NA TOM PUTU, KOJEG JE GOSPODIN ODREDIO ZA MENE, ON JE MENI OSTAVIO SVOJU SLOBODNU VOLJU. TOM SVOJOM VOLJOM JA U SVAKOM DIJELU I TENUTKU MOJEG ŽIVOTA MOGU UČINITI OVAKO ILI ONAKO. PO DOBRU, ONO ŠTO JE ZA MENE DOBRO, ZA MOJ ODLAZAK U KRALJEVSTVO BOŽJE. ILI PO ZLU, ONO ŠTO ĆE ME ODVESTI U PROPAST, U VJEČNI PAKAO.

PA DOBRO, MOGLI BI NEKI REĆI, PA AKO ME GOSPODIN PREDODREDIO ZA SVOJE KRALJEVSTVO, ŠTO SE ONDA IMAM BRINUTI. I TAKO ĆU TAMO ZAVRŠITI, BILO ŠTO DA UČINIM. ALI, NIJE BAŠ TAKO.


TO, DA LI JE NETKO OD NAS U KNJIZI ŽIVOTA ZA VJEČNI ŽIVOT, ZNA SAMO GOSPODIN. I NITKO DRUGI. MI TO NE MOŽEMO ZNATI.


JA ZA SEBE MOGU REĆI DA SE NADAM DA SAM TOJ KNJIZI ŽIVOTA, DA ME GOSPODIN TAMO UVRSTIO. NO, ONDA SE PRISJETIM SILNIH GRIJEHA, SILNOG GRJEŠNOG ŽIVOTA KOJEGA SAM ŽIVIO. GRIJESI PROTIV BOGA, MOJEGA GOSPODINA, PROTIV ŽIVOTA, PROTIV RODITELJA,… KADA PROĐEM PO 10 BOŽJIH ZAPOVIJEDI, NEMA NIJEDNE DA SE NISAM U NJU OGRIJEŠIO. A DA NE GOVORIM O OSTALIM ZAPOVIJEDIMA, GRIJESIMA, ITD., ITD.

DAVNO SAM SHVATIO DA NEMAM NIKAKVO PRAVO DA MOGU TVRDITI DA SE NALAZIM U KNJIZI ŽIVOTA. ONO ŠTO ZNAM JE TO DA SE ČVRSTO UZDAM I UTJEČEM BOŽJEM MILOSRĐU I DA ĆU NASTOJATI SVOJIM PREOSTALIM ZEMALJSKIM ŽIVOTOM OKAJATI SVOJE DOSADAŠNJE GRIJEHE, ČINITI ŠTO MANJE NOVIH I SVOJIM RADOM, PONAŠANJEM I ŽIVOTOM SVJEDOČITI SVOJIM ŽIVOTOM ZA TO I ZA GOSPODINA.


ČINITI SVE ŠTO MOGU DA ŽIVIM PO BOŽJIM ZAPOVIJEDIMA, PO GOSPODINOVOJ ZAPOVIJEDI LJUBAVI, PREMA CRKVENIM PROPISIMA, PREMA RIJEČJI BOŽJOJ.


I U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU MOLITI GOSPODINA I SVE NJEGOVE SVETE, SVE ANĐELE, DA MI STALNO UKAZUJU ŠTO I KAKO DA ČINIM DA BI POŠTOVAO BOŽJE ZAPOVIJEDI I BOŽJU VOLJU KOJA SE ODNOSI NA MENE.


BIT ĆE, I IMA, TU I POGREŠAKA, JER SE ZLI NEĆE DATI SAMO TAKO ISTJERATI IZ NIČIJEG ŽIVOTA PA TAKO NI IZ MOJEG. ALI, ZNAM I OSJEĆAM, KAKO MOJA VJERA I PREDANOST GOSPODINU RASTE A MOĆ ZLOGA PADA, NESTAJE.


A JA SE SVAKODNEVNO UVJERAVAM NA DESETINE PRIMJERA KAKO JE SVE U GOSPODINU, KADA ČINIM ONO ŠTO PROCIJENIM DA JE PO NJEGOVIM ZAPOVIJEDIMA I NJEGOVOJ RIJEČI, ISTINITO, DOBRO I RADOSNO.


I STALNO SE PREISPITUJEM DA ME ZLI NE ZAVEDE. DA ČINIM ONO ŠTO JE BOGU DRAGO. I U SVEZI POSLA, I U SVEZI OBITELJI A POSEBNO U SVEZI GOSPODINA.


I GOSPODIN ME UVIJEK, KAO ZA NAGRADU, IZNENADI S PREKRASNIM DOGAĐAJIMA I RADOSTIMA. UVIJEK DADNE VIŠE NEGO BI JA IKADA MOGAO.


ZATO I ONOM SVOJEM POZNANIKU S POČETKA ČLANKA ŽELIM DA PREPOZNA ZNAKOVE GOSPODINOVE ZA NJEGA I NJEGOVU OBITELJ, ZA NJEGOV BUDUĆI POSAO A POSEBNO, ŠTO JE POSEBNO VAŽNO, DA PREPOZNA ŠTO JE GOSPODINOVA VOLJA ZA NJEGA KAKO BI DOŠAO U KRALJEVSTVO BOŽJE.


JER TO JE NAJVAŽNIJI DIO I OSNOVNI CILJ BOŽJEG PLANA ZA NAS U OVOM NAŠEM ZEMALJSKOM ŽIVOTU. ZASLUŽITI ŽIVOT U KRALJEVSTVU BOŽJEM. TO JE JEDINO GOSPODINU BITNO, A TREBALO BI BITI I NAMA.

ZATO, BUDIMO STRPLJIVI I ČINIMO ONO ŠTO MOŽEMO U SVOJIM SVAKODNEVNIM ŽIVOTIMA A ŠTO ZNAMO DA JE GOSPODINU DRAGO.

IDIMO ČESTO NA MISE, IDIMO STALNO NA PRIČEST, NA ISPOVIJEDI, MOLIMO SE I PREISPITUJMO. POMAŽIMO I SLUŽIMO DRUGIMA OKO SEBE JER TAKO PRIZIVAMO BOŽJE MILOSRĐE NA NAS.

I, BUDIMO PONIZNI I STRPLJIVI. GOSPODIN ZNA ŠTO JE ZA NAS U NAŠIM ŽIVOTIMA NAJBOLJE. NEMOJMO MU SE MIJEŠATI U POSAO, NEMOJMO RADITI NEŠTO NA SILU I BEZ NJEGA. MI RADIMO SAMO ONO ŠTO MOŽEMO A OSTALO PREPUSTIMO NJEMU.


NEKA NAM TVOJA RIJEČ GOSPODINE, TVOJ OVOZEMALJSKI ŽIVOT, BUDE NADAHNUĆE DA PRIHVATIMO I NAŠE ŽIVOTE TAKVIMA KAKVI JESU, DA ŽIVIMO STRPLJIVO I PONIZNO, ČINEĆI U NJIMA SAMO ONO ŠTO MOŽEMO A SVE OSTALO DA PREPUSTIMO TEBI.


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.