Početna Sadržaj Moj dnevnik PREDBRAČNA VEZA
PREDBRAČNA VEZA PDF Ispis

 

Subota, 30.08.2011.g.

 

GRIJEH BLUDA. TOLIKO VRSTA I PODVRSTA, KAO DA SAMO ZLO U NJEMU IMA SJEDIŠTE, TOLIKO JE TAJ GRIJEH PRISUTAN U NAŠIM SVAKODNEVNIM ŽIVOTIMA. PA DOSTA DA NAS SAMO PONESE NEKA PUTENA ŽELJA I VEĆ JAKO SAGRIJEŠIMO ''… MIŠLJU, RIJEČJU, DJELOM I PROPUSTOM…''.


Prije sam mislio da je to samo onda kada između dvoje ljudi postoji crkveni brak i onda jedno od njih ostvari neku fizičku vezu, spolni odnos, s nekom drugom osobom. A, pošto ja to nisam nikad učinio onda sam smatrao da ja taj grijeh nisam ni učinio. O, KAKO SAM BIO U KRIVU!

 

Ili, GRIJEH PROTIV ŽIVOTA, ''NE UBIJ''. I opet, ''... MIŠLJU, RIJEČJU, DJELOM I PROPUSTOM…''. I opet sam si ja mislio da ja taj grijeh ne činim ili ga nisam nikad učinio ZATO JER JA NISAM NIKOGA UBIO. A KOLIKO SAM SAMO PUTA UBIO!

I kada mi je Gospodin dao duhovno rasti, počeli su me ''dostizati'' ti moji grijesi iz prošlosti. No, ja sam ih se htio odmah riješiti i to je bilo lako. KAD GOD SAM SE SJETIO NEKOG TAKVOG GRIJEHA IZ MOJE PROŠLOSTI JEDNOSTAVNO SAM OTIŠAO NA ISPOVIJED, TO PREDAO GOSPODINU, ISKRENO SAM SE POKAJAO I MOLIO GOSPODINA DA MI OPROSTI. I MISLIO SAM DA JE TU KRAJ. JER SAM, ONO ŠTO SAM SPOZNAO, ISPOVIJEDIO I NA TE NAČINE VIŠE NISAM GRIJEŠIO. JAKO SAM SE TRUDIO I PAZIO DA PONOVNO NE POGRIJEŠIM NA NAČINE KAKO SAM PRIJE I ŠTO SAM ISPOVIJEDIO GOSPODINU.

 

Da, to bi bilo sve u redu da je tu bio kraj. DA MI GOSPODIN NIJE I DALJE DAVAO ZA SPOZNATI KOLIKO VRSTA I PODVRSTA, NAČINA I SITUACIJA, IMA JEDAN GRIJEH. A kada mi je dao nešto za spoznati, ja sam prvi korak lako učinio, ispovijed. JA ZNAM DA MENE GOSPODIN VOLI I JA SAM BEZ IKAKVIH PROBLEMA OTIŠAO K NJEMU DA MU PREDAM SVOJE GRIJEHE I TRAŽIM I DOBIM OPROST. Da, ali sada je uvijek dolazio onaj najteži dio. KAKO DALJE NE GRIJEŠITI, NE ČINITI TAJ GRIJEH. NITI NA KOJI NAČIN.

 

I taman nekako izborim pobjedu u toj mojoj borbi da ne sagriješim po nekom grijehu, KADA DOĐU NOVI PROBLEMI. DOSTA GRIJEHA ČINIMO ZAJEDNO S DRUGIM LJUDIMA. Ili ne činimo. I istina je da mi svi imamo svoje pute s Gospodinom, za svakoga od nas On ima posebni putu. Ali, nekima se njihovi puti usko isprepliću sa putima drugih ljudi. MUŽU I ŽENI, DJECI I RODITELJIMA, DJEVOJCI I MLADIĆU KOJI SU U VEZI PRIJE BRAKA, itd.

A kada vidim te mladiće i djevojke kako su bezbrižni, kako misle da je čitav svijet njihov, POSTANEM ŽALOSTAN. Jer ti mladi su manje ili više bez Gospodina. Većini od njih BITNO JE ZADOVOLJAVANJE SAMO FIZIČKIH POTREBA. A U TOME ZLO IMA NAJVIŠE NAČINA DA IH ODVEDE U GRIJEH, DA IM ZAROBI DUŠU I ODVUČE JU OD GOSPODINA. ISTINA, JOŠ SU MLADI PA ĆE IM GOSPODIN DATI JOŠ RPILIKA DA SPASE SVOJU DUŠU. NO, NEKI TO NIKAD NEĆE PREPOZNATI I NIKAD SE NEĆE VRATITI GOSPODINU, NEKI ĆE BITI TOLIKO IZRANJAVANI U DUŠI DA NEĆE IMATI SNAGE ZA PROMJENE, A NEKI ĆE SE OBRATITI.

 

No, mnogo mladih krene krivim putem u životu, ne samo od Gospodina, nego i opće priznatih vrijednosti.

A onim mladima koji se nekako žele držati na putu s Gospodinom najveća i najteža kušnja im je KAKO OSTATI NA PUTU S GOSPODINOM U PREDBRAČNIM VEZAMA SA SVOJIM PARTNERIMA. O KAKO SAMO ZLO DJELUJE U TIM SITUACIJAMA! KOLIKO SAM SITNIH I PROVIDNIH FLOSKULA PRODA MLADIMA A ONI JEDNOSTAVNO NE MOGU U TIM TRENUCIMA PREPOZNATI DA JE ZLO U AKCIJI.

 

I JA SAM DAVNO BIO BEZ GOSPODINA. KADA SAM BIO MLAD, KADA SAM STUPAO U PREDBRAČNE VEZE. NISAM TADA ZNAO ŠTO MI SE DOGAĐA, BIO SAM SIGURAN DA JE TO SVE DOBRO I DA TAKO TREBA BITI. A OSTALE SU STRAŠNE POSLJEDICE. PROŠLO JE I SKORO 30-TAK GODINA A JOŠ ME MUČE NEKE STVARI IZ TIH MOJIH MLADENAČKIH, PREDBRAČNIH ODNOSA.

O toj temi pronašao sam jedna prekrasni članak dragog vlč. DRAŽENA RADIGOVIĆA, pa vam ga, radi njegove ljepote, sadržajnosti i istinitosti, prenosim u cijelosti

 

''PREDBRAČNI ODNOSI – LJUBAV ILI GRIJEH?


O ovoj temi se, na žalost govori premalo: kao da je to tabu tema o kojoj se u Crkvi ne smije pričati – ili radi stidljivosti, ili radi neke «pobožnosti». A kod toga mnogi mladi ostaju u neznanju,s mnogim neriješenim pitanjima koja ih muče. I onda u tom neznanju, misleći da su u pravu,naprave teške pogreške u životu, zbog kojih se mogu kajati čitav život ..Danas je normalno da mladi žive u predbračnim odnosima. Dapače, nazadan je onaj koji natom polju nema iskustva. Kod toga čovjek zaboravlja kakva je ogromna snaga spolnosti i kako spolnost može biti razorna ako je se ne zauzda. O tome bih ovdje želio pisati. Na to su me potakla brojna pitanja koja postavljaju mladi ljudi, a često ostaju bez odgovora. Njihova su pitanja otprilike ovakva: - zašto su predbračni odnosi grijeh? Ako se dvoje mladih voli, zašto se ne bi međusobno usrećivali i tjelesno?- Što onda ako si partneri tjelesno ne odgovaraju, pa to u braku tek uvide?- Kaže se da je sex 10% braka. No ako taj dio nije dobar, onda ni ostalih 90% braka neće štimati!- Ako su predbračni odnosi zabranjeni zbog opasnosti od abortusa, kako to može biti kad se i u braku događaju abortusi?- Neki mladi vele: pa ionako ne spavam sa svakim tko naiđe, nego samo sa nekim koga istinski volim! (netko rekao: prošle godine – spavao sam s 4 takve osobe...)- A što uopće znači: «Ne sagriješi bludno?» Za mene to znači samo da ako si u braku, ili u vezi s nekim i onda ga prevariš!Zbog predbračnih odnosa u koje stupaju, mladi ne idu na ispovijed – ili zato što ne vide da je to grijeh, ili vide, ali im nije žao; ili im je žao što su prekršili zapovijed, ali to opet planiraju napraviti. Kad bi u takvom stanju išli na ispovijed, to bi značilo da su lagali da se kaju. A pošto imaju grijeh na srcu, ne mogu primiti pričest. Zbog toga nakon nekog vremena prestanu ići na sv. Misu,udaljuju se od Crkve. Malo po malo prestanu s bilo kakvim odnosom s Bogom. Zamjeraju Bogu i krive ga što se to dogodilo, jer da nije zapovjedio «Ne sagriješi bludno!» oni nikada ne bi prestali ići na misu i u Crkvu. Obično mladi tako razmišljaju. Ja ću ovdje pokušati bar donekle odgovoriti na ova pitanja koja muče mlade ljude. Ako kome pomogne, Bogu hvala.

Ljubav je najljepša i najveća snaga svijeta

. Biblija govori da postoje tri najvažnije kreposti – bogoštovne: to su vjera, nada i ljubav. A najveća je među njima ljubav. No, treba dobro razlikovati - postoji više vrsta ljubavi:1. SEXUS – to je čisto tjelesna ljubav. Čovjekom upravlja nagon za sjedinjenjem. Nije važno koja je osoba u pitanju. Važno je da čovjek isprazni i zadovolji svoj nagon.2. EROS – od toga dolazi erotika. I to je tjelesna ljubav, premda više stadij tjelesne ljubavi. On se bazira na tjelesnoj privlačnosti. Također čovjeka ostavlja na površini: jer čovjek nije samo tijelo, nego: duh, psiha i tijelo.3. FILIA – LJUBAV PRIJATELJSTVA – kada ti se netko sviđa kako razmišlja, osjeća postupa, kad vidiš da je netko požrtvovan, brižan, dobar, pošten i marljiv. Te kvalitete te privlačena drugom čovjeku, a nije ti najvažnija tjelesna privlačnost. To je svakako viši stadij ljubavi.4. AGAPE – BOŽJA LJUBAV U ČOVJEKU. I ljudske ljubavi, makar dobre, imaju granice. Kroz povrede i druge loše poteze one se istroše. Božja ljubav daje čovjeku snage da oprosti i da voli unatoč povredama. U toj ljubavi Bog se nalazi između mladića i djevojke. On je njihov oslonac i zaštita. On liječi, ozdravlja i obnavlja njihovu vezu kad dođe u krizu. Zato je ta ljubav spremna na najveće žrtve.

Dragi mladi, na kojoj je stepenici vaša ljubav?

Sada kad smo vidjeli koje sve vrsta ljubavi postoje, možemo odgovoriti na glavno pitanje: zašto su predbračni odnosi opasni?!

ZAŠTO SU PREDBRAČNI ODNOSI OPASNI?1. OSTAVLJAJU ČOVJEKA NA TJELESNOJ RAZINI

. Ako se počne sa seksualnom ljubavlju, nikada se neće doći do onoga gore – do najviše ljubavi – agape. Ostat će samo u tijelu, i ostat će tijelo. Koliki se brakovi slamaju upravo na tome što su im seksualni odnosi prije braka sprečavali da uđu u onu višu ljubav. Koliko puta seksualna ljubav onemogućuje da uopće uđeš u nježnost. A to je ono što čovjeka ispunjava, a ne sex.

Sex bez ljubavi i nježnosti pretvara se u grubost i samo povrijedi čovjeka.

Tako: ako mladi počnu s tjelesnim odnosima, zaustavit će sena tijelu, nikad neće narasti do duhovne dimenzije ljubavi koja će im kasnije u braku biti potrebna,te se neće moći dobro upoznati. Njihovo upoznavanje će završiti na tjelesnoj dimenziji (razini)!Oni misle da se poznaju, a zapravo se ne poznaju. Mnogi su ušli u brak s time da su konzumirali predbračne odnose, misleći da se dobro poznaju i da znaju sve jedno o drugom. A onda su u braku doživjeli gorko razočaranje. Ako želiš rasti u ljubavi, pazi da se ne zaustaviš na tjelesnoj razini ljubavi. Toga trenutka završava rast ljubavi, a počinje rast požude i tjelesnog nagona.


2. PREDBRAČNI SEX STVARA OVISNOST.

Sex je nezasitan. On zarobljuje, tako da više bez njega ne možeš. Tijelo se navikne na spolni čin, i nagon neprestano traži još i još. I više nemaš snage s tim prestati. Ako osjetiš da bez nečega ne možeš, to onda znači da si zarobljen. A ako si postao rob toga – to nipošto nije nešto dobro, nego jako, jako loše. Čovjek ne može biti rob nečega i biti sretan.

Prava te ljubav nikad neće zarobiti! (KAD JEDNOM PREĐEŠ GRANICU,POSLIJE SE TEŠKO VRATITI!!!)3. Zbog toga što predbračni sex stvara ovisnost, on ONESPOSOBLJAVA MLADE ZAPRAVU LJUBAV I VJERNOST.

Takva tjelesna ljubav

ne može čekati

. Kad strasti navru, a mladić se možda posvadio sa svojom djevojkom, ili je njegova djevojka (mladić) odsutna, lako se može dogoditi da se napravi «izlet» k drugoj osobi. Jer čovjek «mora zadovoljiti svoj nagon».


4.PREDBRAČNI SEX STVARA NEGATIVNE DUŠEVNE VEZE.

Znaš da moraš prekinuti vezu s tom osobom, a ne možeš. Čak i onda kad mladi zaključe da nisu jedan za drugoga, nemaju snage prekinuti, jer ih taj spolni čin toliko veže. Makar se više i ne slažu, niti razumiju dobro, u trenucima slabosti, dok strasti navru, ponovno će lako otići u spolni odnos, a time će svoju vezu još jače zapetljati i jaz između sebe produbiti. Poslije svakog takvog odnosa je teže dići se i prekinuti vezu. Mnogi prekidaju

tek onda kad im je gorčina, povrijeđenost i mržnja ispunila srce

. Nisu mogli prije – jer su bili vezani! Postoji puno ovakvih primjera koje je život ispričao. Npr. mladić je ušao u vezu s jednom starijom od sebe, slobodnom ženom. Kada si je ona htjela srediti život i udati se (za drugoga, jer je on bio od nje dosta mlađi), onda je on postao ljubomoran i maltretirao ju je. No, kada je on poslije pronašao djevojku s kojom je stupio u vezu, onda je ona postala očajna.


5. PREDBRAČNI ODNOSI RAZARAJU NJEŽNOST!

Zbog toga su se mnoga lijepa prijateljstva raspala – jer mladi nisu znali čekati. Dobro su započeli, a onda otišli u tijelo i razorili si ljubav koja je obećavala. LJUBAV je, naime, u darivanju. Ona želi usrećiti drugoga, ne povrijediti, ne raniti savjest drugome, ne odvesti u grijeh. POŽUDA, naprotiv, koja vodi u seks je egoistična. Ona želi uzeti, sebe okoristiti. Ona ne pita da li će to drugoga povrijediti, opteretiti. Ona misli samo na sebe. Glavno da ja ispraznim svoj nagon. Mnoge djevojke su zbog takvih odnosa koji se događaju protiv njihove želje - opterećene. Doduše, nisu to htjele pokazati svome partneru,nisu ga željele odbiti – da se on ne bi povrijedio, da ih ne ostavi. Mislile su da će ga na taj način zadržati. Međutim – pogrešno! Ne samo da se većina takvih veza nije uspjela održati, nego su

mnoge žene, budući da su pogazile svoju savjest, imale grižnju savjesti, a njih preko 50% je postalo FRIGIDNOM. I što je najgore, kad se mladi raziđu, onda se više ni «ne poznaju», ne mogu više ni razgovarati kao prije. Zašto? Jer je grijeh razorio njihovu ljubav. Da nisu otišli u grijeh i da su shvatili da nisu jedno za drugog, mirno bi se razišli, ali bi ostali prijatelji. Ljubav ništa ne razara,nego samo izgrađuje. Grijeh je taj koji sve razara i upropaštava!


6. PREDBRAČNI SEX NE USREĆUJE I NE POSTIŽE DA SE OSOBA OSTVARI.

Kada bi predbračni i izvanbračni sex usrećivao, onda bi prostitutke bile najsretnije osobe na svijetu. A nisu!Njihovo je ljudsko dostojanstvo sasvim pogaženo. I one se osjećaju tako jadno.


7. BIBLIJA NAS UČI DA KADA SE DVOJE LJUDI ZDRUŽI (U INTIMNOM ODNOSU)DA POSTAJU JEDNO TIJELO.

Oni postaju jedno: duhovno, psihički i tjelesno. Budući da najčešće predbračne veze nisu trajne, postoji mogućnost da mlad čovjek s više osoba bude u spolnom odnosu. Ako si bio s dvije ili više osoba jedno, ti onda te osobe nosiš u sebi (njihovu duševnost i duhovnu težinu). I ako više osoba nosiš u sebi – to je onda prava rascjepkanost – u duhu i psihi. Takav je čovjek gotovo nesposoban za vjernost i pravu ljubav.


8. BIBLIJA NAS UČI DA SE SVAKI SAVEZ ZAPEČATIO KRVLJU.

Tako je i u braku. Bog je ženi dao himen – djevičnjak. I kad djevojka stupa u prvi odnos, taj djevičnjak pukne – i razlije se krv: to je znak - da su taj mladić i djevojka sklopili savez na život i smrt. Taj savez se ne smije više razvrgnuti, jer su oni po tome postali JEDNO TIJELO. No, kako predbračne veze nisu stalne,to se mladi olako upuštaju u nove predbračne odnose – s drugom osobom. I tako lako razvrgnu taj savez. A to donosi prokletstvo! I zato je Bog dao upute kako će taj savez između muža i žene najbolje funkcionirati i biti zaštićen: U BRAKU. Tek onda kad muškarac ostavi oca i majku da prione uza svoju ženu. Tek to će biti prava, odgovorna i ozbiljna veza, koja i jednoj i drugoj strani daje sigurnost da će ostati zajedno, bez straha da će netko nekoga ostaviti. I zato se mogu predati jedno drugom bez bojazni da će djeca doći na svijet i pomrsiti im račune. U takvom bračnom odnosu i sve ostale stvari lakše se rješavaju i preuzimaju druge bračne obaveze, što je potpuno nemoguće očekivati od onih koji se ne žele vezati. Jer ljubav ne pretpostavlja samo tjelesni kontakti užitak, nego nosi sa sobom puno drugih obaveza i odgovornost. I ljubav je baš u tome: da muž i žena sve svoje zadaće i brige dijele zajedno, da si pomažu i zajedno grade sreću svoga života.


9. DANAS POSTOJE MNOGI BRAKOVI NA PROBU.

Mnogi misle da je to rješenje. Čak mnogi psiholozi to preporučaju – da mladi pokušaju zajedno jedno vrijeme i da onda vide: dali mogu zajedno ili ne! Međutim, život pokazuje da su posljedice takvog stava porazne. Mladi budu jedno vrijeme zajedno: godinu, dvije, tri ... - na probi. Onda se vjenčaju – i za par mjeseci se rastanu. Iskustvo pokazuje da se više od 50% takvih veza raspadne. Tako se ništa nije dobilo s time. Ništa im se nije pomoglo. Dapače, na krivi su način utrošili vrijeme koje im je trebalo poslužiti da se upoznaju. I budući da su otišli u tijelo, a time u požudu, onesposobili su se za rast ljubavi i dopustili da se razmaše strast i požuda. Oni su doduše mislili da je to ljubav. Međutim je požuda kasnije pokazala svoje pravo lice, kad je ozbiljni zajednički život tražio žrtve i odricanja. Takve veze se raspadaju, ljudi ostanu povrijeđeni, tjelesno zarobljeni i ovisni o seksu. Tako su onesposobljeni za pravu ljubav. Sve što se na grijehu gradi – raspada se i proizvodi veliku bol. Vraća ti se udarcem da te povrijedi. Upravo zato – da bi zaštitio ljubav, Bog je dao zapovijed: «Ne sagriješi bludno!» Ne zato da nam uskrati ljubav i užitak, već naprotiv: da sačuva ljubav – da ju požuda ne uništi. Drugim riječima Bog nam je dao uputu: «nemojte ići u grijeh, jer ćete razoriti ono što je lijepo i sveto!»


10. PREDBRAČNI SEX ZASLJEPLJUJE.

U takvom stanju čovjek može učiniti takve stvari koje u normalnoj svijesti ne bi učinio. Ne kaže se badava: «kad u srcu gori, u glavi se dimi.''


KAKO ĆE MLADI ODLUČITI U SVIM TIM KUŠNJAMA KOJE ĆE IM DOĆI MOGU USMJERITI I NJIHOVI RODITELJI. NO, AKO SU I ONI BILI ILI JESU BEZ GOSPODINA, NEĆE IM MOĆI POMOĆI. OSTAJE SAMO MOLITVA, RODITELJSKA I SVIH DRUGIH KOJI VIDE KAKO MNLADI IDU ILI JESU U PROPASTI.


MOJ GOSPODINE, PROSVJETLI SVOJIM DUHOM SRCA I DUŠE MLADIH LJUDI DA USPIJU SPOZNATI SVE ZAMKE KOJE IMA ZLO STAVLJA NA NJIHOVE PUTE. DAJ DA DONESE PRAVE ODLUKE. A SVIMA NAMA OSTALIM DAJ SNAGE, VJERE I LJUBAVI DA SE ZA SVE NJIH MOLIMO!


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.