Početna Sadržaj Moj dnevnik ''JA SAM VAS ODABRAO.''
''JA SAM VAS ODABRAO.'' PDF Ispis

 

Petak, 05.08.2011.g.


Boraveći nekoliko dana kod prijatelja na Miljevcima, išao sam na jutarnje mise u Drniš, u crkvicu Svetog Ante, kod franjevaca. Franjevci su jako prisutni u tom kraju već stoljećima. A 02.08., BLAGDAN GOSPE OD ANĐELA, jedan je od najvećih njihovih blagdana, posebno u tom kraju, kada se cijeli kraj skupi na otočiću Visovcu, gdje se nalazi franjevački samostan.

Na žalost, radi nekih obaveza, nisam uspio ostati i taj dan da budem prisutan na toj velikoj proslavi. Dvije godine sam to uspio i bili su to za mene prekrasni trenuci. Uvijek sam nešto lijepo doživio. Ne znam zašto, ali ti fratri, franjevci, na mene su uvijek ostavili poseban dojam.

Tako je bilo i tu nedjelju prije navedenog blagdana. Bio sam sa suprugom na nedjeljnoj misi u Širitovcima, selu na Miljevačkom platou. Misu je držao jedan svećenik i sve je bilo lijepo. Ali ono što je mene dojmilo, što mi je Gospodin ponovno dao malo da duhovno rastem, dogodilo se na kraju mise. Kada je svećenik čitao župne obavijesti, ispričao je i jednu kratku priču o Svetom Franji. Vjerojatno su je svi tamo već bili i čuli, jer se kod njih blagdan Gospe od Anđela već dugo i jako slavi, ali meni je bila nova i jako poučna. UPRAVO ME DIRNULA, ČAK SU MI I SUZE KRENULE, JER SAM UPRAVO TIH DANA O SVEMU TOME RAZMIŠLJAO.

Ispričao je taj svećenik kako je jednom Sveti Franjo razmišljao o tome da li je, po svojem obraćenju, uspio, svojim molitvama i životom u vjeri, zadovoljiti pred Gospodinom za sve svoje grijehe koje je učinio u svojoj mladosti, prije obraćenja. Pa je bio onako sav zdvojan i u strahu. Jer, znao je da je mnogo griješio. I, dogodilo se čudo, kako samo to Gospodin zna. U tim njegovim meditacijama i duhovnim mukama, ukazao mu se Gospodin i kazao mu da je on već zadovoljio za sve svoje prijašnje grijehe i da će, po svojoj smrti, ići odmah u raj, bez čistilišnih muka. I Gospodin mu je još objavio da će, radi tog njegovog obraćenja, života u vjeri i svjedočenja za Gospodina, svi oni koji će se na taj dan, DANAS JE TO BLAGDAN GOSPE OD ANĐELA, ISPOVIJEDITI, PRIČESTITI, UČINITI ZADANU IM POKORU, IZMOLITI VJEROVANJE, OČE NAŠ I MOLITVE NA NAKANU SVETOG OCA, DOBITI POTPUNI OPROST.


POSLIJE SAM JOŠ PROČITAO DA SE SVE TO MORA UČINITI U FRANJEVAČKOJ CRKVI.


I tako je taj svećenik podsjetio sve nas da na taj način, ZASLUGOM OBRAĆENJA I POBOŽNOG ŽIVOTA SVETOGA FRANJE, možemo dobiti POTPUNI OPROST OD VREMENITIH KAZNI ZA SVE SVOJE GRIJEHE.

A neki dan razgovaram sa jednom, meni dragom osobom, i ona mi, onako žalosno, kaže da je to strašno koliko je grješan život nas ljudi, koliko svakodnevno grijeha činimo. I kaže mi ta osoba da se ona jednostavno boji tko se uopće može spasiti, kada svi mi činimo strašno puno grijeha. Da onda, kako se sve to njoj čini, nema nikoga na svijetu tko bi bio bez grijeha. I da je onda jako teško ili skoro nemoguće doći u raj.

I ja sam joj rekao, kada sam uspio doći do riječi, jer je ta osoba bila vrlo emocionalna u tom svojem izlaganju, DA SE U SVAKOM TRENUTKU TREBA SJETITI DA GOSPODIN NAS UVIJEK I U SVAKOM TRENUTKU NEIZMJERNO VOLI. I DA NAS UVIJEK, NA KRAJU NAŠEG ŽIVOTA I PO NAŠOJ SMRTI, ČEKA SUSRET SA NJEGOVIM MILOSRĐEM, NJEGOVIM BEKRAJNIM MILOSRĐEM. DA SE KROZ NJEGA, PRIZNAJUĆI GOSPODINA ZA SVOJEG SPASITELJA I KAJUĆI SE ZA SVOJE GRIJEHE, UVIJEK MOŽEMO SPASITI. JER NAS GOSPODIN SVE ŽELI SPASITI. I DA SE UPRAVO ZATO UTJELOVIO PO DUHU SVETOMU U TIJELU DJEVICE MARIJE. I DA SE UPRAVO ZATO RODIO, ŽIVIO I DA JE UPRAVO ZATO UMRO MUČENIČKOM SMRĆU NA KRIŽU.


A DRUGO, ŠTO JE ISTO TAKO VAŽNO, GOSPODIN OD NAS, U NAŠEM VJERNIČKO ŽIVOTU, NE TRAŽI DA ČINIMO ČUDA. DA BUDEMO BEZ GRIJEHA. ČUDA ČINI SAMO ON. NEKADA DIREKTNO, NEKADA PREKO SVOJIH ANĐELA A NEKADA PREKO NAS. A NAŠE JE SAMO DA ČINIMO ONO ŠTO MI MOŽEMO. STALNO I STALNO SE TREBAMO TRUDITI DA RASTEMO U VJERI I DUHOVNOSTI. ČIM ČEŠĆI ODLASCI NA MISE, MOLITVE ZA SEBE A POGOTOVO ZA POTREBE DRUGIH, ČITANJE KATOLIČKE LITERATURE, ČINJENJE MNOGIH VELIKIH A POGOTOVO, KAKO GOD TO ČUDNO ZVUČI, PUNO MALIH DOBRIH DJELA IZ DANA U DAN, NAS SVE PRIBLIŽUJE GOSPODINOVU KRALJEVSTVU.


MA, NE MORAMO MI GOSPODINU GOVORITI DA SMO GRIJEŠNI. ON TO ZNA.


NE MORAMO MU GOVORITI KAKVE SU NAŠE POTREBE. ON TO ZNA.


NE MORAMO MI TEŽITI DA ČINIMO VELIKA ČUDA. TO JE NJEGOVO DA IH ČINI.


NIJE NA NAMA DA PROMIJENIMO CIJELI SVIJET. TO ĆE BITI PREMA GOSPODINOVOJ VOLJI.


ALI, NEŠTO MOŽEMO UČINITI ŠTO, KAKO JE GOD TO ČUDNO, GOSPODIN NE MOŽE. PA ŠTO TO GOSPODIN NE MOŽE UČINITI, PA ON JE SVEMOĆAN!?


GOSPODIN NE MOŽE PROMIJENITI NAS!


JER NAM JE DAO SLOBODNU VOLJU, JER NE ŽELI DA SILOM MI BUDEMO NJEGOVI NEGO ŽELI DA MI SVOJOM SLOBODNOM VOLJOM ODABEREMO I PRIZNAMO NJEGA ZA SVOJEGA SPASITELJA I OTKUPITELJA.


E pa, ako tako postavimo i gledamo cijelu stvar oko naših grijeha, pokajanja, spasenja, odlaska u raj, ONDA VIDIM DA SVATKO OD NAS IMA PODJEDNAKE ŠANSE DA SE SPASI I, PO SVOJOJ SMRTI, NASTAVI ŽIVOT U BOŽJEM KRALJEVSTVU. SA ILI BEZ ODRAĐIVANJA VREMENSKIH KAZNI U ČISTILIŠTU.

ZATO SE UVIJEK, SVAKI OD NAS, NEKA ČESTO, BAREM JEDNOM NA DAN PREISPITA, ŠTO JE I KAKO JE TAJ DAN ČINIO. NEKA PREISPITA SAMOGA SEBE, NEKA OBAVI RAZGOVOR SA SAMIM SOBOM. I NEKA BUDE ISKREN I PONIZAN SAMOME SEBI, JER ĆE GOSPODIN STAJATI KRAJ NJEGA I OSLUŠKIVATI TAJ RAZGOVOR.


AKO SMO U SVIM ONIM SITUACIJAMA, KOJE SU NAM SE TAJ DAN ILI PRIJE DOGODILE, UČINILI SVE ONO ŠTO SMO MOGLI, AKO SI TO ISKRENO, ALI UJEDNO I PONIZNO, MOŽEMO SAMI SEBI PRIZNATI, GOSPODIN ĆE SA NAMA BITI ZADOVOLJAN.


AKO TO NEĆE BITI DOVOLJNO DA SE PROBLEM RIJEŠI, DOBIT ĆEMO GOSPODINOVU POMOĆ KOJA ĆE DOĆI VRLO ČESTO NA POTPUNO NEOČEKIVANI NAČIN.


AKO TO MOŽDA TAKO I NEĆE ODMAH IZGLEDATI, BUDIMO STRPLJIVI, GOSPODIN ZNA ŠTO JE NAJBOLJE ZA NAS.


OVO SU VRLO BITNE RIJEČI, ''ZA NAS''. JER, MI NE MOŽEMO UPRAVLJATI TUĐIM ŽIVOTIMA. NI ŽIVOTIMA SVOJE DJECE, NI ŽIVOTIMA SVOJIH SUPRUŽNIKA, NI ŽIVOTIMA SVOJIH SUPRUŽNIKA. MOŽEMO UPRAVLJATI SAMO SVOJIM ŽIVOTIMA.


TO JE ČINIO I TO MOŽE ČINITI SAMO GOSPODIN PO SVOJOJ VOLJI. ''JA SAM VAS ODABRAO.''


ALI, GOSPODIN I NAS VRLO ČESTO KORISTI DA POMOGNE DRUGIMA OKO NAS. ALI, NE DA TO BUDE NAŠA VOLJA NEGO DA TO BUDE GOSPODINOVA VOLJA.

TU SE PREISPITUJMO, ŠTO JE U NEKOM DATOM TRENUTKU, U NEKOM PROBLEMU, NAŠA VOLJA A ŠTO GOSPODINOVA. NEKA TO BUDE KROZ MOLITVU, KROZ MEDITACIJU U PONIZNOSTI NEGDJE PRED RASPETIM GOSPODINOM ILI TIHOM KUTKU KOJEGA MOŽEMO PRONAĆI NEGDJE GDJE BORAVIMO.


PRVO ĆE NAS SALIJETATI RAZNE MISLI I PITANJA I BIT ĆEMO ZBUNJENI. PA NISTE VALJDA MISLILI DA ĆE VAS ZLO OSATAVITI DA PRI MIRU RIJEŠITI PROBLEM. PA I ZLO SE ŽESTOKO BORI ZA SVAKU DUŠU.


NO, GOSPODIN JE UVIJEK I U SVAKOM SLUČAJU JAČI.


SAMO KADA MI UČINIMO SVE ŠTO SMO MOGLI PO SVOJIM DAROVIMA I ŽIVOTOM U VJERI, SAMO ONDA KADA ON VIDI DA SU NAŠA DUŠA, TIJELO I DUH PRESLABI DA SE OBRANE OD ZLA, A MI TO ISKRENO ŽELIMO, ON ĆE NAM DOĆI U POMOĆ.

TAKO JE I S POMOĆI PREMA DRUGIMA. I ONI SVE TO MORAJU ŽELJETI KAKO BI SE SPASILI. I NA OVOM SVIJETU A POGOTOVO NA ONOM DRUGOM.


AKO ONI TO NE ŽELE ILI SU PRESLABI DA TO SAMI UČINE, VI SE ZA NJIH MOŽETE SAMO MOLITI. I STALNO SE PREISPITIVATI DA LI STE, PO SVOJIM DAROVIMA I PO BOŽJIM ZAKONIMA, SVE UČINILI.


NIKADA SE NEMOJTE PRESTATI MOLITI ZA LJUDE OKO SEBE KOJI SU U POTREBI. JER NIKADA NE ZNATE KAKVI SU BOŽJI PLANOVI ZA TE LJUDE I KADA ĆE DOĆI BOŽJE MILOSRĐE. MOŽDA GA MI NIKADA I NEĆEMO VIDJETI JER ĆE SE DOGODITI NA ONOM SVIJETU, POSLIJE NAŠE ILI SMRTI OSOBE ZA KOJU SMO SE MOLILI I KOJA JE U POTREBI.

I, ISTO TAKO, NIKADA NEMOJTE ZABORAVITI DA GOSPODIN KUŠA NAŠU VJERU, DA NAS DUHOVNO JAČA I DAJE NAM DA RASTEMO U VJERI, SAMO KROZ KUŠNJE KOJE GOSPODIN DOZVOLJAVA DA NAM PRIREĐUJE ZLO. I TO KROZ ONE KOJE SE TIČU SAMO NAS KAO NPR. BOLEST, GUBITAK DRAGE OSOBE, OBITELJSKI PROBLEMI, POSLOVNI PROBLEMI, MATERIJALNI PROBLEMI, KAO I KROZ ONE KUŠNJE KOJE PROLAZE NAŠI BLIŽNJI. NAŠ TRUD, PONIZNOST, POMAGANJE, RAZUMIJEVANJE, MOLITVA KOJU ĆEMO ČINITI ZA DRUGE U POTREBI, GOSPODIN ĆE MNOGOSTRUKO NAGRADITI. I U OVOM I U DRUGOM ŽIVOTU. A DA LI ĆE TO BITI DOVOLJNO ZA SPAS TE DRUGE OSOBE, TO ZNA SAMO GOSPODIN, TO NIJE NAŠE.


JER, NISMO SVI ZAPISANI U GOSPODINOVOJ KNJIZI ŽIVOTA.


ZATO TE MOLIM GOSPODINE, ISKRENO I OD SRCA I DUŠE SVOJE, KOJE TI GOSPODINE POTPUNO POZNAJEŠ, DAJ SVIMA ONIMA, KOJI SU NA RUBU SVOJIH SNAGA RADI POTREBA DRUGIH, VJERE, UFANJA I LJUBAVI, DA KROZ MOLITVU I ŽIVOT U VJERI UČINE SVE ŠTO ONI MOGU DA SPASE SVOJU I DUŠE TIH LJUDI.


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.


PS. PRIMIO SAM DANAS JEDNU PORUKU OD JEDNE DRAGE OSOBE U POTREBI. NEKA ZNA DA SAM UPUTIO GOSPODINU A POSEBNO DJEVICI MARIJI MOLITVE ZA NJEZINE POTREBE. NEKA JOJ I OVAJ ČLANAK BUDE NADAHNUĆE JER OVAJ NAŠ ZEMALJSKI ŽIVOT JE KRATAK. MISLIMO NA ONAJ KOJI ĆE DOĆI POSLIJE SMRTI NAS I SVIH OKO NAS. ČINIMO ŠTO MOŽEMO A OSTALO PREPUSTIMO BOŽJO VOLJI.

I UVIJEK ZAHVALJUJMO I UVIJEK SLAVIMO GOSPODINA.