Početna Sadržaj Moj dnevnik POST I NEMRS - MOLITVE TIJELA
POST I NEMRS - MOLITVE TIJELA PDF Ispis

PETAK, 10.12.2010.g.

 

Ovih dana je vrijeme kvatri, tj. to je jedan od četiri tjedna u godini kada se, na početku novog godišnjeg doba, Crkva posvećuje molitvama, djelima pokore i ljubavi.

Ja sam se odlučio da ću u vrijeme tih dana, srijedu, petak i subotu, uzdržavati se od jela i pića jer post i nemrs predstavljaju MOLITVE TIJELA. Ove godine, s obzirom da je u srijedu bio blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, postio sam u utorak. Ja sam si odredio, s obzirom da imam puno grijeha za okajati, da za vrijeme dana kada postim pijem samo vodu, običnu ili mineralnu. Isto sam činio kada sam se molio za neke nakane. Npr. kada sam si odredio da ću tako postiti 9 uzastopnih petaka za ozdravljenje jedne djevojčice, još bebe, Lorene.

Kod toga posta sam se prvi puta susreo s tim da me zlo prevarilo pa sam, nehotice, jedan petak, kod vožnje biciklom, stao kod jednog grma divljih kupina i uzeo si nekoliko i pojeo. Tek sam nakon sat-dva shvatio što sam učinio, da sam na taj način prekršio zavjet koji sam dao. Molio sam se Gospodinu za to a posebno i Svetom Leopoldu Mandiću, mojem duhovnom prijatelju, da mi sugerira što da sada učinim. Da počnem zavjet iz početka ili da nastavim s time da produžim za jedan petak duže. Kod tih molitvi, pogotovo kod molitve Sv. Leopoldu, došlo mi je u misli da samo nastavim s postom i produžim za jedan petak. Ipak, otišao sam i na ispovijed i zamolio sam svećenika, koji me je ispovijedao, da mi kaže svoje mišljenje o tom mojem problemu. On mi je rekao da neka samo nastavim i dalje s postom jer to nisam svjesno učinio, što sam uzeo one kupine, pa se to ne računa kao povreda posta nego samo da sam to učinio svjesno, namjerno. I još mi je posebno rekao da sam si uzeo preteški post s obzirom da sam laik i da bih se prije donošenja odluke o takvim postovima trebao konzultirati sa svojim svećenikom. Jer, takav post je težak za izvršiti i svećeniku, a kamoli običnom čovjeku u svakodnevnom životu. No, kako sam ja znao da bez odricanja nema ispunjenja naših molitvi i nakana a ni oproštenja grijeha, ja i dalje prakticiram ovakav način posta.

Usput sam saznao da je post uzdržavanje od jela na taj način da se ujutro i na večer uzme samo MALO HRANE, a u podne se uzme NORMALAN RUČAK.

Post može biti stroži, pa je NAJSTROŽI POST onda kada se posti o KRUHU I VODI.

Nemrs je uzdržavanje od mesa i masnih jela. I kod nemrsa ima raznih shvaćanja. NAJSTROŽE je shvaćanje ono koje isključuje ne samo meso i mesna jela nego i jaja, mlijeko i sir.

Sadašnji crkveni propisi određuju DVA DANA STROGOG POSTA I NEMRSA i to ČISTA SRIJEDA i VELIKI PETAK. Nekada je takav strogi post bio propisan i za Badnjak te uoči Velike Gospe i Bezgrešnog začeća. Ti dani više nisu zapovjeđeni no, budući da su post i nemrs MOLITVE TIJELA, Bog će vjernike za to nagraditi.

Kada je riječ o NEMRSU, crkva propisuje da se vjernici SVIH PETAKA u godini uzdržavaju od uzimanja mesa i mesnih proizvoda.

Zbog toga, kada molite za neke nakane, kada imate neke teške grijehe na duši, kada će te htjeti vidjeti koliko vam je vjera čvrsta, osim molitvi koje će te moliti koristite i MOLITVU TIJELA, post i nemrs.

BOGU SU UGODNI POST I NEMRS, MOLITVE TIJELA, PRAKTICIRAJTE IH.