Početna Sadržaj Moj dnevnik NISAM MOGLA, NISAM SMJELA
NISAM MOGLA, NISAM SMJELA PDF Ispis

 

Srijeda, 18.05.2011.g.


Ne znam kako bih to drugačije nazvao nego BOŽJA MILOST. Prije bih rekao da sam postao ''pekmezast'' ili nekako slično. Ali sada, kada mi Gospodin dadne spoznati silne milosti koje nam daje, sada ZNAM DA SU TO MILOSTI KOJE GOSPODIN DAJE SVIMA NAMA KOJI ŽELIMO IĆI ZA NJIM, NJEGOVIM PUTEM.

Danas ujutro, poslije mise, ostao sam moliti. Nekako uvijek nastojim da Krunicu Majke Božje izmolim u crkvi. A imam i nekih drugih molitvi koje želim izmoliti u crkvi. I tako molim sklopljenih ruku, pognute glave i zatvorenih očiju. Mislio sam da nema nikoga u crkvi. A onda čujem da mi netko polako prilazi. Mislio sam da to možda neka od žena želi, poslije mise, pred oltarom izmoliti još neku molitvu. Ali osjetim da je taj netko došao blizu mene i da me gleda. I otvorim oči. A ono kraj mene stoji jedna starija žena, meni jako draga osoba, Marija. Davno u osnovnoj školi predavala mi je predmet muzičkog odgoja. Uvijek je bila mirna ali ujedno i vesela. Time je zračila i onda a i sada.


I kaže mi ona da mi je to već i prije htjela reći ali da nije uspjela. Ali da mi eto sada to kaže da jako lijepo čitam ta čitanja iz Biblije, TU BOŽJU RIJEČ. Baš onako kako treba, nekako iz dubine duše. A ja joj se nasmijem i zahvalim i kažem joj da me to ona naučila davno da se pjeva ''iz trbuha''. I da ja to čitam PO NADAHNUĆU DUHA SVETOGA, KOJEMU SE ČESTO MOLIM DA TA BOŽJA RIJEČ KOJU PROČITAM DOĐE DO ONIH KOJI JU SLUŠAJU. I ČESTO MU ZAHVALIM KADA OSJETIM DA MI JE TAJ PUT DAO POSEBNO NADAHNUĆE ZA ČITANJE. SVE JE TO PO BOŽJEM I NJEGOV JE TO DAR.


I kaže mi ona da je to jako lijepo što možemo i idemo sada na mise. Tu ju baš i nisam razumio što je htjela reći. Ali tada nastavi da ona nekad nije mogla, 40 godina nije smjela. Da je nekad u mladosti išla na mise a onda kasnije nije mogla. A ja se tada prisjetim da je njezin pokojni muž bio neki političar u bivšoj vlasti. A i ona, kao učiteljica u osnovnoj školi, nije baš mogla učiti djecu i hodati na mise u crkvu. Kompromitirala bi i svojeg muža i sebe i svoj posao.


I kaže da joj je sad drago što može ići. I da nekad ide ujutro a nekad navečer, kako ju noge služe. A ja joj kažem da sam tako i ja. Da sam u djetinjstvu išao na mise a poslije ne. A sada svakodnevno. I kažem joj da neka ju blagoslovi dragi Bog. Ona se nasmije i također mi zaželi blagoslov. Pa kaže da sada ide i da neka joj oprostim što me zasmetala u molitvi. Ja joj se nasmijem i kažem da to nije ništa jer molitva je usmjerena Gospodinu a on sve to vidi i zna.


I nastavim se moliti Krunicu. I ponovno se sjetim te žene. I onih njezinih riječi ''ČETRDESET GODINA NISAM MOGLA, NISAM SMJELA U CRKVU. I LIJEPO ŠTO SADA MOGU.''


I ODMAH MI KRENU SUZE. PRVO RADI TE DRAGE ŽENE KOJA SE OBRATILA I UČVRSTILA SVOJU VJERU. PRED KRAJ SVOJEG OVOZEMALJSKOG ŽIVOTA GOSPODINU JE ŠIROM OTVORILA SVOJA VRATA I PUSTILA GA U SVOJ ŽIVOT. 40 GODINA NIJE SMJELA, NIJE MOGLA DO NJEGA. SRAMILA GA SE. A SADA GA NEIZMJERNO VOLI, I MIRNO I RADOSNO ČEKA PONOVNI SUSRET S NJIM.


DRUGO, RADI ČEGA SU MI KRENULE SUZE, JE TO ŠTO VEĆ DUGO, I OVAKO NA BRZINU NITI SE NE MOGU SJETITI NEKOG DRUGOG SLUČAJA, ME NITKO NIJE TAKO POHVALIO KAO DANAS TA DRAGA ŽENA. DA MI TOLIKO ZNAČI TIH NJEZINIH NEKOLIKO RIJEČI ''HTJELA SAM TI VEĆ DUGO REĆI DA LIJEPO ČITAŠ TU BOŽJU RIJEČ''.


ZNAČI DA MI JE GOSPODIN USLIŠAO MOJE MOLITVE KADA GA ČESTO MOLIM DA TA NJEGOVA RIJEČ KOJU MI JE DAO DA ČITAM, DOĐE DO SRCA I DUŠA LJUDI KOJI JU SLUŠAJU. PA ZAR IMA LJEPŠE POHVALE I NAGRADE! DANAS ME GOSPODIN TAKO NAGRADIO, S TAKVOM RADOŠĆU ISPUNIO MOJE SRCE, DA MU SAMO MOGU ZAHVALJIVATI NA TOME.


I sada sam se sjetio kako me je jedanput jedan bogat čovjek nagradio sa 10.000 njemačkih maraka za poštenje. I kako sam bio sretan i presretan što sam dobio te novce. A sada, kada bih trebao birati između tih novaca i ovih nekoliko riječi koje mi je rekla ta draga žena, ni u jednom trenutku se ne bih dvoumio. Tih nekoliko njezinih riječi, njezina pohvala, nemaju cijenu. I to ne samo radi nje. NEGO RADI TOGA JER SAM SPOZNAO DA MI TAKO GOSPODIN PORUČUJE I POTVRĐUJE DA MU JE DRAGO TO ŠTO RADIM, DA VRŠIM NJEGOVU VOLJU I ČINIM ONO ŠTO MOGU, ONO ŠTO ON I OČEKUJE, U TOME DA NJEGOVU RIJEČ PRENESEM DRUGIMA KOJI SU JE POTREBNI.


O, KAKO LI SU LIJEPE BILE SUZE KOJE SU MI SE SKOTRLJALE NIZ LICE U TIM TRENUCIMA! O, KAKO JE RADOSNO BILO MOJE SRCE I ISPUNJENA MOJA DUŠA!


O, HVALA TI GOSPODINE ŠTO SVE NAS, KOJI VRŠIMO TVOJU VOLJU, NAGRAĐUJEŠ PREKRASNIM I RADOSNIM TRENUCIMA I SUZAMA KOJE NAM KRIJEPE DUŠU!


SMILUJ SE I BLAGOSLOVI GOSPODINE ONU DRAGU ŽENU I SVE TAKVE KOJI SE NAKON DUGIH GODINA TRAŽENJA VRAĆAJU K TEBI I TVOJOJ RIJEČI.


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.