Početna Sadržaj Iz knjiga KARIZMA VJERE
KARIZMA VJERE PDF Ispis

Josip Lončar

 

KARIZMA VJERE

 

 

Nakon izlaska iz zatvora otišao sam u katoličke knjižnice na Kaptolu i u njima pokupio dvije vrećice knjiga, za koje sam u zatvoru odlučio da ih trebam pročitati. Jasno, najviše su me privlačile knjige o obraćenjima, svjedočenju vjere i karizmama. Upravo o tim temama najviše piše i Josip Lončar, suosnivač udruge KRISTOFORI i urednik meni prekrasnog mjesečnika BOOK, kojega možete kupiti u svakom kiosku. Kupio sam si tri njegove knjige. Sve su me oduševile jer Josip, sa izraženim karizmama koje je primio od Gospodina i pročistio ih po Duhu Svetom, piše o svemu jako živo i nadahnuto i vidi se da je u milosti Božjoj i vodstvu Duha Svetoga.

 

Prva knjiga koju sam pročitao bila je KARIZMA VJERE. Prekrasna knjiga o vjeri i karizmi vjere koju svi imamo samo mnogi toga nismo svjesni. Govori o tome kako moliti, zašto nam se molitve ne uslišavaju i što treba za uspješnu molitvu, itd. Sve je puno citata iz Biblije, anegdota i ''sličica'' iz života svetaca. Evo nekih dijelova.

 

NO, U GETSEMANSKOM VRTU DOGODILO SE NEŠTO ZAISTA IZNENAĐUJUĆE - ISUS MOLI U VELIKOM STRAHU I TJESKOBI DUŠE. OTAC NEBESKI PROMATRA SVOGA SINA U UŽASNOM STANJU… TRI PUTA ZA REDOM USRDNO MOLI SVOGA OCA NEKA GA POŠTEDI MUKE - AKO JE MOGUĆE! PA MI ZNAMO DA JE BOGU SVE MOGUĆE. SVAKI PUT KAŽE NEKA NE BUDE NJEGOVA, NEGO OČEVA VOLJA… TO JE BILA JEDNA JEDINA ISUSOVA MOLITVA ZAPISANA U SVETOM PISMU KOJA NIJE BILA ISPUNJENA ONAKO KAKO JE ON HTIO…JESMO LI SE IKAD ZAPITALI ZAŠTO BOG, KOJI JE SVEMOGUĆI I KOJI JE IZNAD SVEGA VOLIO SVOGA JEDINOROĐENOG SINA, NIJE ISPUNIO NJEGOVU MOLITVU? … DAKLE, BOG BI ZA ISPUNJENJE ISUSOVE MOLITVE DVA PUTA MORAO POGAZITI SVOJU RIJEČ. PRVO SVOJU PISANU RIJEČ ZAPISANU U ZAKONU I DRUGI PUT SVOJU IZGOVORENU RIJEČ KOJU JE IZGOVORIO NA USTA ISUSOVA, GOVOREĆI APOSTOLIMA O PREDSTOJEĆIM DOGAĐAJIMA… PREMA TOME, ISUS JE TADA MOLIO NEŠTO ZA ŠTO JE MOGAO BITI SIGURAN DA NEĆE DOBITI. ZAŠTO JE ONDA TAKO MOLIO? ZBOG TOGA ŠTO JE OD TRENUTKA PRETVORBE NA VELIKI ČETVRTAK PRIHVATIO MUKU I POPUNU ''DIMENZIJU'' ČOVJEŠTVA KOJU VIDIMO U NJEGOVOJ ODVOJENOSTI OD OCA KAD NA KRIŽU VAPI: ''BOŽE MOJ, BOŽE MOJ, ZAŠTO SI ME OSTAVIO?''

ZAISTA JE VRLO ČUDNO DA SU MNOGI TU ISUSOVU MOLITVU UZELI KAO UZORNU MOLITVU I SVOJE MOLITVE MOLE NA ISTI NAČIN, IAKO JE TO JEDINA MOLITVA KOJU JE ISUS MOLIO, A NIJE PRIMIO USLIŠANJE… KAD NETKO NA KRAJU MOLITVE KAŽE BOGU DA NE UČINI PO NJEGOVOJ VOLJI, NEGO PO SVOJOJ, TJ. BOŽJOJ, ZAPRAVO:

  1. Molitelj nije siguran da to što moli želi i Bog, tj. ne posjeduje u svojem srcu jamstvo potrebno za vjeru.
  2. Otvara mogućnost da će ga Bog poslušati i odgovoriti na njegovu molitvu iako ona nije po božjoj volji, a znamo da to nije moguće

Milijunima kršćana širom svijeta Sotona je ukrao jamstva potrebna za vjeru, uvjerio ih je da nisu dostojni primiti svoje naslijeđe, tj. oduzeo im je vjeru.

AKO S VJEROM ZAMOLIMO, DOBIT ĆEMO JER JE TO BOŽJA VOLJA ZA NAS. (usp. 1 Kor. 14,5)

 

 

SPAŠEN SE NE POSTAJE AUTOMATSKI NEKIM ČINOM, VEĆ JE SPASENJE REZULTAT NAŠE MOLITVE UPUĆENE SPASITELJU IZ DUBINE DUŠE KOJA OSJEĆA POTREBU BITI SPAŠENA. AKO DOSAD NISMO OSJETILI POTREBU SPASENJA, ZNAČI DA SE NISMO NI OSJETILI GREŠNIKOM. TO NAM JE ZNAK DA UZALUDNO TRČIMO.

 

Ima još puno dijelova koje bih vam htio pokazati ali onda bih morao prepisati pola knjige. Zato najbolje da si vi tu knjigu posudite ili kupite. Kada ju pročitate vaša vjera će biti pročišćena i spremna za najveći zadatak, našu svrhu, SLUŽENJE DRUGIMA.