Početna Sadržaj Moj dnevnik ILI RAJ ILI ČISTILIŠTE ILI PAKAO
ILI RAJ ILI ČISTILIŠTE ILI PAKAO PDF Ispis

Nedjelja, 26.12.2010.g.


Već neko vrijeme razmišljam o čistilištu. Imam i nekoliko knjiga na tu temu ali ih još nisam pročitao. Odlučio sam da ću to učiniti ovih dana da si malo približim tu temu i taj pojam. I svakako moram porazgovarati sa svojim župnikom oko toga. I onda mi se dogodi da sam se tako na jednom druženju i razgovoru o vjeri i duhovnosti susreo sa iskrenim i ozbiljnim pitanjem jedne drage stare osobe koja je pitala da što se bude s njom dogodilo kada umre, da li ona bude išla u pakao jer ne ide svaki dan u crkvu, nekad ne ide ni nedjeljom ali da misu gleda doma na televiziji i da se puno sama moli. A ja sam joj onda kroz šalu kazao da ne bude išla u pakao, da se i tamo baš ne dolazi tako lako, da i zlo hoće kod sebe potpuno zle duše. A netko je dobacio da bi onda ona bila u paklu ''petokolonaš'' pa bi zlu radila nerede sa svojim dobrim stranama i sa svojom vjerom, pa makar i slabijom.

A ja sam ju nakon toga ozbiljno pogledao, jer sam se prvi put sreo tako direktno sa nekom osobom koja zna da će zbog starosti ubrzo umrijeti, koja vjeruje u život poslije smrti, koja se moli da joj Gospodin oprosti grijehe i KOJA SE BOJI DA LI ĆE OTIĆI U PAKAO POSLIJE SVOJE SMRTI. A iskreno, ja ni sada ne znam kada čovjek ide direktno u pakao, kada u čistilište a kada u raj.

ONO ŠTO SAM SIGURAN JE TO DA TO ZA SVAKOGA OD NAS ZNA SAMO GOSPODIN. ON JE OVLAŠTEN OD SVOG OCA DA NAM OPROSTI SVE GRIJEHE, PA MA KAKVI ONI BILI, KADA DOĐEMO POSLIJE SVOJE SMRTI PRED NJEGA. TO SAM SIGURAN. NAKON TOGA VIŠE NEMA NATRAG. ILI RAJ ILI ČISTILIŠTE ILI PAKAO.

Potrudit ću se ovih dana pročitati dostupnu literaturu oko čistilišta i porazgovarati sa svojim župnikom.

A toj dragoj osobi sam kazao da ona neće u pakao, da će sigurno u čistilište ali da se mora puno moliti i svjedočiti svoju vjeru. Pa sam joj nabrojao neke primjere kako se ne može ići u crkvu na misu i pričest a onda, kada se izađe iz crkve, nastaviti sa ljutnjom i srdžbom na neke osobe oko sebe, bez praštanja, sa ogovaranjem, sa zlim mislima u glavi, itd. TO MOŽE I MORA SVJEDOČITI KROZ SVOJU VJERU. OPRAŠTANJE, POMAGANJE, LJUBAV PREMA BLIŽNJIMA. Za to joj ne trebaju škole i ako to neće činiti da će joj Gospodin jako zamjeriti.

A onda sam se i ja zamislio da koliki od nas, pogotovo ako smo mlađi i život nas tjera, uopće ne razmišljamo o tome kuda ćemo kada umremo. U RAJ ILI ČISTILIŠTE ILI PAKAO.

BILO BI DOBRO DA O TOME RAZMIŠLJAMO SADA KADA SE JOŠ ZA SEBE MOŽEMO MOLITI I TRAŽITI OPROST GRIJEHA. KADA UMREMO BIT ĆEMO OVISNI SAMO O MOLITVAMA DRUGIH.

A gospodin kaže: ''BUDITE PRIPRAVNI JER NE ZNATE NI DANA NI ČASA.'' Zato budite pripravni, molite, praštajte, tražite oproste, ispovijedajte grijehe, činite dobra djela i služite drugima. Još uvijek si sami možete ''krojiti sudbinu''.

HVALA TI GOSPODINE ŠTO SI TI, MILOSRDAN I PRAVEDAN BOG, MOJ I NAŠ SUDAC!