Početna Sadržaj Moj dnevnik ''BUDI POSLUŠAN''
''BUDI POSLUŠAN'' PDF Ispis

 

Utorak, 03.05.2011.g.


Danas mi je opet bio jedan prekrasan dan. U nedjelju je, na misi, naš dragi župnik pozvao svakoga, tko može, da dođe ujutro u 9.00 sati u crkvu kako bi svi zajedno pomogli da se rastavi ''BOŽJI GROB'', sve pospremi i počisti. Bilo je puno raznih tegli cvijeća i zelenila, zastori, ukrasi, klupe i stolice. S obzirom da je bilo jutro, nisam očekivao da će nas biti puno. Mnogi ujutro rade. I tako, kada smo se skupili, župnik nas je okupio pred oltarom i svi zajedno smo se pomolili da sve dobro napravimo. bilo nas je deset i župnik. I TAKO SMO SE LIJEPO I SKLADNO POMOLILI, DA MI JE NEKA MILINA OBUZELA SRCE.

Pa sam nakon molitve pogledao malo ljude koji su se okupili. Bilo nas je trojica muških. Sva trojica bez posla. Pa smo kasnije razgovarali oko toga kako si naći posao. Ali niti jedan od nas nije izgledao nervozno ili srdito, zato što je bez posla. I dobro je rekao jedan da mu je teško kada ga dijete pita za sladoled pa mu ga on ne može priuštiti. Ali, rekao je, DA BOGU HVALA JER PITI I JESTI IMAJU A OSTALO ĆE NEKAKO DOĆI. I svaki se nada na svoj način I VJERUJEMO GOSPODINU. NIKADA ON NE NAPUŠTA ONE KOJI SE NJEMU PREDAJU.


Bila je tu u jedna djevojka, 30 i nešto godina. Malo joj je deformirano lice od rođenja. I znam da je ljudima nelagodno dok ju pogledaju. I MENI JE TAKO BILO PRIJE. DOK NISAM VIDIO NJEZINE OČI. TAKVU RADOST NISAM VIDIO NI U JEDNIM OČIMA SVIH MISICA SVIJETA. Nikada u životu nije radila jer nikada nije uspjela dobiti posao. Obavila je i neke prekvalifikacije. I ništa. I ZNAM DA JE TOME NAJVIŠE ''KUMOVAO'' NJEZIN IZGLED.


O HVALA TI PREDRAGI GOSPODINE ŠTO SI TI PRAVEDAN I MILOSRDAN GOSPODIN! I MOLIM TE, I ZNAM DA ĆEŠ TAKO UČINITI, NAKON NJEZINE SMRTI GOSPODINE, POVEDI JE U SVOJE KRALJEVSTVO. JER JE ONA GOSPODINE MALO PRIMILA DOBROGA U OVOM SVOJEM OVOZEMALJSKOM ŽIVOTU. TI JOJ TO GOSPODINE NADOKNADI U SVOJEM KRALJEVSTVU. BLAGOSLOVLJENO TVOJE MILOSRĐE U VIJEKE.


Ali ta djevojka bila je već u 8.30 pred crkvom. I stalno je tu da pomogne. I bila je tu naša nezaobilazna zvonarka Štefica. I još nekoliko žena, što bez posla što u penziji. DOŠLE SU DA SPREME GOSPODINOV GROB I UREDE NJEGOVU KUĆU. GOSPODIN ĆE IM PLATITI PO SVOJEM MILOSRĐU. VELIK JE ON I BESKRAJNO MILOSRDAN.


A ujutro, na misi, prije toga spremanja, dogodio mi se opet jedan prekrasan trenutak. Već mi je nekako čudno i ne bih želio da ispadnem neozbiljan i ohol. Ali, ono što mi se dogodi, mi se dogodi, i ja znam da se tako zbilo. Samo si mislim da mi mnogi neće vjerovati. Ali, nešto me u meni ''tjera'' da to podijelim s drugima. I ja svjedočim. ZNAM DA JE TO GOSPODINU DRAGO I DA TO ON OD MENE OČEKUJE.


Kao i uvijek, nakon što primim HOSTIJU, ŽIVOG GOSPODINA U USTA, ja zatvorim oči i pognem glavu. ŽELIM OSJETITI TAJ SUSRET SA ŽIVIM GOSPODINOM. Nekad mi misli odlutaju, nekad slušam pjesmu koja se pjeva, nekad slušam riječi pričesti koje izgovara naš dragi stari svećenik don Frane 'TIJELO KRISTOVO'. A vrlo rijetko, kao danas, javi mi se u glavi neka misao, kao neki glas. I DANAS MI, U JEDNOM TRENUTKU TAKVE MOJE MEDITACIJE, DOĐE NEKI GLAS U MISLI: ''BUDI POSLUŠAN!'' I opet ja malo zastanem i probam se koncentrirati da vidim da li nisu to neke moje misli. Ali ne. Osjetim ja da su te dvije riječi došle ''odnekud sa strane''. I shvatim ja DA TO MENI MOJ GOSPODIN ŠALJE PORUKU.


I ZNAM ZAŠTO. I POVEŽEM JU JA SA NEKIM STVARIMA KOJE MI SE DOGAĐAJU U ŽIVOTU. I SJETIM SE DRAGE SVETICE, SESTRE FAUSTINE, GLASNICE BOŽJEG MILOSRĐA, KOJA JE U SVOJEM DNEVNIKU NA VIŠE MJESTA OBJAVILA RIJEČI OD GOSPODINA, KADA JOJ JE REKAO DA MU JE DRAGO ŠTO JE BILA POSLUŠNA. KADA JE POSLUŠALA NAREDBU ILI SAVJET NJEZINE SAMOSTANSKE PREDSTOJNICA ILI NJEZINE POGLAVARICE A ONA JE MISLILA DA TO NIJE TAKO DOBRO ALI JU JE IPAK POSLUŠALA JER JE SVOJIM AUTORITETOM BILA IZNAD NJE. I POHVALIO JU JE GOSPODIN ŠTO JE BILA POSLUŠNA.


A ja do sada u svojem životu nisam baš bio od onih koji je volio slušati autoritete oko sebe. Ni svojeg tatu, ni učitelje, ni sportske trenere, ni direktore, ni svoju suprugu itd. To ne znači da sam sve radio krivo ili da sam bio skroz loš čovjek. Ne. Ali sam uvijek stremio k tome da radim po svojem ili nikako. TIPIČNO LJUDSKI, SAMO PO SVOJEM!

No, sada ne želim tako ali još uvijek imam problema sa prošlošću a i sa svojim karakterom koji se ne da tako lako promijeniti. ALI SADA GOSPODIN UPRAVLJA S MOJIM ŽIVOTOM. ON ME VODI. I NJEGA SLUŠAM.


A ON MI U SVOJIM ZAPOVIJEDIMA SVE KAŽE KAKO SE TREBAM U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU PONAŠATI.


I POŠTOVATI I SLUŠATI RAZMIŠLJANJA I SAVJETE SVOJE ŽENE. S TIM SE MUČIM ALI MI GOSPODIN U PUNO PRIMJERA DAJE ZA VIDJETI DA ONA IMA ČESTO DOBRE SAVJETE I PRIJEDLOGE I VIĐENJA ŽIVOTA.


I POŠTOVATI I ŽUPNIKE I SVEĆENIKE I NIHOVE SAVJETE I PRIMJERE. ONI SU OD BOGA IZABRANI.


SLUŠATI SVOJU DJECU. NJIH NIKADA NISAM NAUČIO SLUŠATI.


I POLICAJCA KOJI ME UPOZORIO DA SE NE PARKIRAM NA PLOČNIKU. I TO BEZ OBZIRA ŠTO SU TU JOŠ BILA TRI AUTA A UPOZORIO JE SAMO MENE. TO NIJE MOJE DA O TOME RASPRAVLJAM JER SAM SE KRIVO PARKIRAO. I MIRNO SAM OTIŠAO A VEĆ MI JE ''NA VRH JEZIKA'' BILA NEKA PRIMJEDBA KOJU BI PRIJE SIGURNO IZREKAO.


I SVI DRUGI AUTORITETI OKO MENE.

I znam, ne želi Gospodine od mene, DA JA PRESTANEM POSTOJATI KAO OSOBA SA VLASTITIM STAVOVIMA I MIŠLJENJIMA. NE. JA IH MORAM IZRAŽAVATI TAMO GDJE IM JE MJESTO. GDJE ĆU JA NEKOME BITI SAVJETNIK, GDJE ĆU JA NEKOME BITI AUTORITET OD KOJEGA ĆE SE OČEKIVATI DA NEŠTO KAŽE I PREDLOŽI. I GDJE ĆE MENE SLUŠATI.


JEDNAKO JE VELIKA ODGOVORNOST ZNATI SLUŠATI DRUGE KAO I ZNATI SAVJETOVATI I PREDLAGATI DRUGIMA. U VEĆEM DIJELU ŽIVOTA, JA SAM ISKLJUČIVO MISLIO DA SU NAJVAŽNIJI ONI KOJE SE SLUŠA. A NE. SVI ODNOSI SU OD GOSPODINA I NIŠTA SE NE DOGAĐA BEZ NJEGOVA ZNANJA I ODOBRENJA. I VLAST I ČAST JE OD GOSPODINA. ZATO SVE TO TREBA POŠTOVATI I SLUŠATI.


VELIKA JE OVO SPOZNAJA ZA MENE. IMAO BIH PUNO TOGA JA ZA PRIGOVORITI. NO, SADA SHVAĆAM DA TO NIJE GOSPODIN NAMIJENIO ZA NAS KOJI U NJEGA VJERUJEMO. NE. MI TREBAMO ČINITI ONO ŠTO NAM JE ON PROPOVIJEDAO I OSTAVIO U SVOJOJ RIJEČI, ČINITI ŠTO MOŽEMO. OSTALO ĆE ON.


TEK KADA SAM TAKO POČEO SHVAĆATI ŽIVOT I LJUDE OKO SEBE, UVIDIO SAM KOLIKO JE ŽIVOT JENOSTAVAN I BEZ STRESA. ČINIM ONO ŠTO MOGU, SLUŠAM ONE OKO SEBE KOJI ISTO TAKO RADE, PRENOSIM DRUGIMA OKO SEBE SVOJE MIŠLJENJE KOJI TO OD MENE OČEKUJU I NIŠTA NE TREBAM BRINUTI. GOSPODIN SE ZA SVE OSTALO SAM POBRINE.


A JA NEMAM NI STRESA, NI SRDITOSTI, NI NERVOZE. I ŽIVOT TEČE KAO PJESMA. ISTINA, ZLO STALNO POSTAVLJA NEKE ZAMKE. ILI KROZ LJUDE ILI KROZ DOGAĐAJE KOJI NE ČINE ONO ŠTO GOSPODIN OD NJIH OČEKUJE. NEGO ČINE PO SVOJEM ILI PO ZLU. NO, ZA TO SE GOSPODIN POBRINE. NEĆE ON NIKOME OD NAS DATI VIŠE NEGO MOŽEMO NOSITI.


SAMO AKO SMO POSLUŠNI I ČINIMO ŠTO MOŽEMO.


GOSPODINE, TVRDA JE TA POSLUŠNOST ZA MENE. ALI JA TO ŽELIM GOSPODINE. PODAJ MI SNAGE I ČISTO SRCE.


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.