Početna Sadržaj Moj dnevnik ŽENA PRED CRKVOM
ŽENA PRED CRKVOM PDF Ispis

 

Ponedjeljak, 23.05.2011.g.


Još me nešto dirnulo u nedjelju za vrijeme mise. Izašao sam prije blagoslova kako bih mogao pred crkvom, sa ''škrebljicom'', pričekati izlazak vjernika. Naime, ovih dana mi vjernici dajemo priloge za organizaciju velikog događaja za našu župu, MLADE MISE NAŠEG DRAGOG fra ZLATKA.

Izašao sam kroz sakristiju i obišao crkvu kako bih došao pred glavni ulaz. A vani, ispred pokrajnog ulaza u crkvu, stajala je jedna starija žena. Bila je okrenuta prema zatvorenim ulaznim vratima crkve, držala je sklopljene ruke i pozorno slušala misu. Preko razglasa se tijek mise tu čuo najbolje.

Prvo mi nije bilo ništa čudno, mislio sam da je crkva prepuna otraga pa se žena odlučila slušati misu vani. No, poslije sam si razmišljao da crkva i nije bila tako puna da i ona ne bi mogla biti unutra.

S druge strane, ako joj je bilo loše unutra, čudno je da tu stoji, 5-6 metara od zatvorenih vrata crkve, i sluša tijek mise. Onda je mogla sjesti na klupu koja je bila malo dalje.


Ne. Ta žena strpljivo je stajala u travi pred zatvorenim ulaznim vratima crkve, sklopljenih ruku i pažljivo slušala riječi koje su dolazile sa zvučnika.


Razmišljajući tako o njoj, ''padne'' mi napamet misao da se ta žena, radi tko zna kojih razloga, vjerojatno samo njoj znanih, OSJEĆA NEDOSTOJNOM STAJATI U CRKVI. Ne znam zašto mi je to ''došlo'' u misli, nije moralo tako biti. A ako i nije bilo tako, ako je bilo i nešto drugo, VELIKA JE NJEZINA VJERA. DA STOJI VANI, NA SUNCU, PRED ZATVORENIM VRATIMA CRKVE, GDJE SU JE S CESTE MOGLI SVI VIDJETI, I STRPLJIVO I PAŽLJIVO SLUŠA BOŽJU RIJEČ I SVE ONO ŠTO SE DOGAĐALO NA MISI.


Pa sam se onda prisjetio sebe i silnih misa koje sam prostajao u hodniku kojim se ulazi u crkvu JER SAM SE OSJEĆAO NEDOSTOJAN, RADI SVOJEG GRJEŠNOG ŽIVOTA, DA UĐEM DUBLJE U CRKVU A KAMOLI DA SI SJEDNEM U NEKU KLUPU. TREBALO JE NEKOLIKO GODINA DOK SAM SE OSJETIO DOSTOJNO DA NAPRAVIM POMAK OD 10-TAK METARA BLIŽE OLTARU. HTIO SAM BITI MANJI OD MAKOVA ZRNA PRED GOSPODINOM. HTIO SAM BITI TAMO S NJIM ALI NEVIDLJIV, MALI, NAJMANJI. TOLIKO ME BILO SRAM MOJIH GRIJEHA I DOTADAŠNJEG, PA I TADAŠNJEG ŽIVOTA. A IPAK ME NEŠTO VUKLO GOSPODINU, DA BUDEM TAMO S NJIM.


NISAM SE PRIČEŠĆIVAO. NISAM ZNAO, NISAM OSJEĆAO DOSTOJNOST DA GOSPODINA SVAKI PUT PRIMIM U SEBE.


A ON ME ČEKAO I ČEKAO. I ZNAO JE ON DA ĆU JA DOĆI. ZNA ON MOJ PUT. ALI JE PUSTIO MENE DA RASTEM U VJERI DO OVIH PREKRASNIH TRENUTAKA KADA GA ŽELIM SVAKODNEVNO PRIMITI U SEBE.


Zato sam danas za vrijeme mise pogledao kip Gospodinov i zamolio Ga da se smiluje onoj ženi od jučer. I stavio sam na oltar za današnju misu NJEZINE GRIJEHE, DA JOJ SE SMILUJE. I PITAO SAM GA ŠTO JOŠ MOGU NAPRAVITI ZA TU ŽENU. NEKU MOLITVU ILI NEŠTO. I NAKON NEKOLIKO TRENUTAKA DOĐE MI U MISLI ODGOVOR: ''DEVETNICA. DEVETNICA BOŽJEM MILOSRĐU. TO IZMOLITI.'' POGLEDAO SAM GOSPODINOV KIP I OBEĆAO DA ĆU, ČIM IZMOLIM DEVETNICU BOŽJEM MILOSRĐU NA NAKANU ZA KOJU JU SADA MOLIM, IZMOLITI I JEDNU DEVETNICU ZA SMILOVANJE I OPROST GRIJEHA ONE ŽENE KOJA JE JUČER SLUŠALA MISU VANI PRED CRKVOM.


I da me sada netko upita pa kako ti to samo tako sve prihvatiš i misliš da je to u redu. Da su to gluposti. Moliti tamo za neku nepoznatu ženu devet dana da joj Gospodin oprosti grijehe. I da to Gospodin još od mene traži. Nekad bi mi to izgleda smiješno.


ALI DANAS, GOSPODIN ME NAUČIO PREPOZNAVATI NJEGOVE ZNAKOVE. I KADA ON ŽELI DA JA BUDEM NJEGOVO ORUĐE ZA POMOĆ DRUGIMA.


A SLUŽITI I POMAGATI DRUGIMA TAKO JE LIJEPO. POGOTOVO ONIMA KOJE NITI NE POZNAŠ.


S DRUGE STRANE, MOLITI ZA NEKOGA DEVETNICU BOŽJEM MILOSRĐU ZA OPROST NJEGOVIH GRIJEHA NIKADA, AMA BAŠ NIKADA, NE MOŽE BITI KRIVO. BAŠ NAPROTIV. SVI BI MI TREBALI SVAKODNEVNO IZMOLITI KRUNICU BOŽJEM MILOSRĐU. TO JE SAMO NEKIH 7-8 MINUTA MOLITVE. A KOLIKO DUHOVNE SNAGE TA MOLITVA DAJE!


HVALA TI GOSPODINE ZA TVOJU KRUNICU I DEVETNICU BOŽJEG MILOSRĐA KOJE SI OBJAVIO SVETOJ FAUSTINI I TRAŽIO DA NAM IH ONA PRENESE. HVALA TI ZA MILOSTI KOJE DOBIVAMO KADA IH MOLIMO. DAJ NAM IH I DALJE!


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.