Početna Sadržaj Moj dnevnik ''NE OKREĆI SE SINE''
''NE OKREĆI SE SINE'' PDF Ispis

 

Ponedjeljak, 23.05.2011.g.


KAKO MI SE NEKAD TEŠKO SJESTI PRED KOMPJUTOR I ZABILJEŽITI PUNO LIJEPIH STVARI KOJE MI SE ZNAJU DOGODITI U ŽIVOTU SA GOSPODINOM! ZNAM, ZLO ME POKUŠAVA ODVUĆI SA STOTINU SVOJIH SMICALICA. TAKO I DANAS. A DOVOLJNO SE SAMO TOME SUPROTSTAVITI I ODJEDNOM VIDIM KAKO JE LIJEPO ONO ŠTO HOĆU NAPISATI. I DA SVE ONO, ČIME MI ZLO HOĆE ODVUĆI PAŽNJU, MOGU UČINIT KASNIJE ILI ČAK NIKAD JER NIJE PO BOŽJEM. ČAK NISAM NI ZATRAŽIO POMOĆ OD GOSPODINA U TOME, A ON I NJEGOVE DUHOVNE SILE SU MI UVIJEK SPREMNE POMOĆI. SAMO AKO IH ZATRAŽIM.


No, evo mene gdje već pišem o lijepim stvarima koje si mi se dogodile u mojem duhovnom životu u zadnja dva dana.

U subotu navečer sam se razveselio jednom telefonskom pozivu. Zvao me jedan čovjek da mi kaže da bi išao sa mnom u nedjelju ujutro na misu. A to je čovjek u velikim potrebama. Hrvatski branitelj, u skoro 6 godina prošao je sva ratišta. Ubijao ljude, ranjavan iznutra i izvana. Pa je otišao u mirovinu, formirao obitelj. No, supruga ga je ostavila i s djecom prije nekoliko mjeseci otišla od kuće. Mirovina mu je sva blokirana od kredita, posegnuo je i za alkoholom. U jednom trenutku su mu došle misli i da se ubije.


Takvoga mi ga je Gospodin poslao na moj životni put. Dva-tri puta sam razgovarao s njim. I o materijalnoj situaciji ali prvenstveno o njegovom osobnom stanju. I kazao mi je da vjeruje u Boga, kaže da ima i radi čega s obzirom što je sve prošao na ratištu, ali da se davno nije ispovjedio i bio na misi. Da nije primio Svetu potvrdu i da sa suprugom nije živio u crkvenom braku jer se ona već jedanput razvela.

Ja sam rekao da će se ove materijalne stvari već nekako riješiti, da to ima svoj put, no da svoje osobno stanje mora riješiti on sam, naravno, UZ GOSPODINOVU POMOĆ. I DA BIH MU U TOME JA VOLIO POMOĆI. I rekao je da bi on to volio i da će se potruditi.

Tako sam mu ja rekao da bi bilo dobro da ode, sa mnom ili sam, na misu u nedjelju. Ili kroz tjedan kada su mise kraće, pa da doživi blagodati mise. Da za početak samo bude tamo i sluša. Da čini ono što i drugi čine. A ako će mu zlo odvlačiti pažnju ili ga tjerati iz crkve, da neka se bori protiv toga koliko može, da izdrži.


I rekao sam ja da ću ga još u subotu podsjetiti za odlazak na misu. No, kad je došla subota, ja ga nisam zvao. Mislio sam da ipak nije moje da ga toliko nagovaram, da nešto mora i on sam, jer će ispasti da je išao na misu radi toga da se mene riješi a ne radi toga jer on to hoće.

I tako ga tokom dana nisam zvao. No, navečer je on nazvao mene. I čim sam vidio njegov broj i čuo njegov glas, DAO SAM SLAVU I HVALU GOSPODINU. JER SAM ODMAH ZNAO DA JE TO GOSPODINOVO DJELO. I rekao mi je da bi htio da ide sa mnom u nedjelju na jutarnju misu. A ja kažem da lijepo da neka dođe pola sata prije da se tamo sa svima zajedno pomolimo krunicu Djevice Marije, koja se uvijek moli prije mise.


I našli smo se mi pred crkvom. Malo smo razgovarali pa smo ušli u crkvu. Sve je išlo svojim tokom.

A prije nego sam išao čitati čitanje iz Biblije koje se taj dan čitalo, POMOLIO SAM SE DUHU SVETOM DA ME VODI I NADAHNE DA TA BOŽJA RIJEČ KOJU ĆU PROČITATI UĐE U SRCA I DUŠE OKUPLJENIH VJERNIKA A POGOTOVO TOG MOJEG POZNANIKA. DA GA DIRNE.

I prošlo je to moje čitanje. Bilo je sasvim u redu, no nekako sam osjetio da to nije sve čime bi taj moj poznanik trebao biti dirnut na toj misi.


Tada je dragi don Frane pročitao odlomak iz Evanđelja. I nastavio sa propovijedi. I ODMAH SAM OSJETIO DA JE TA PROPOVIJED POSEBNO NADAHNUTA ZA MOJEG POZNANIKA. SKORO SVAK REČENICA SE TICALA NJEGA I NJEGOVOG ŽIVOTA. BIVŠEG, SADAŠNJEG I BUDUĆEG.


A GOVORIO JE O TOME DA SMO SVI MI LJUBLJENA GOSPODINOVA DJECA, DA NAS ON SVE VOLI. I DA SE MORAMO OKRENUTI PREMA GOSPODINU, BEZ OBZIRA KAKVI SU NAM ŽIVOTI BILI DO SADA. I UPOTRIJEBIO JE NASLOV JEDNOG FILMA IZ NAŠE BIVŠE DRŽAVE ''Ne okreći se sine'', KAO REČENICU KOJE SE MORAMO PRISJETITI I KOJE SE MORAMO DRŽATI U SVOJEM DUHOVNOM ŽIVOTU.


''NE OKREĆI SE SINE''. Sve ono što je loše u našim životima trebamo ostavljati za sobom. Sve ono čime smo bili na bilo koji način povrijeđeni trebamo ostaviti za sobom. Sve one uvrede i ljude koji su nas povrijedili, sve one odnose mržnje, neopraštanja, srditosti, trebamo ostavljati za sobom. ALI NE TAKO DA SE VUKU ZA NAMA. NE. TREBAMO IH PREDATI GOSPODINU. TREBAMO REĆI: ''GOSPODINE, UZMI TO OD MENE. UZMI MOJE GRIJEHE, UZMI MOJU MRŽNJU, UZMI MOJU SRDITOST, MOJU OHOLOST, MOJE LICEMJERJE, MOJE LAŽI. OČISTI ME GOSPODINE SVOJOM PROLIVENOM KRVLJU.''


A JA SAM SVOJEM POZANIKU POSLIJE MISE REKAO DA SADA MOŽE ZNATI ŠTO ĆE GOSPODIN UČINITI AKO MU SE PREDA, SEBE I SVOJE GRIJEHE. SVE ĆE TO ON NJEGA UZETI NA SEBE A NJEMU ĆE REĆI: ''NE OKREĆI SE SINE, KRENI DALJE U ŽIVOTU. DAJ DA TI JA BUDEM TVOJ PUT, TVOJA ISTINA I TVOJ ŽIVOT. I EVO TE ZAČAS U MOJEM KRALJEVSTVU.''


A rekao je taj moj poznanik da su mu krenule suze na misi. DA GA JE CIJELA MISA JAKO DIRNULA. A DA JE BIO BLIZU PLAČA KADA SE DIJELILA HOSTIJA, TIJELO KRISTOVO. I KADA SAM MU JA STAVIO RUKU NA RAME DA SE NE DIŽE JER NIJE PRIPREMAN DA JU PRIMI U SEBE. DA JE TADA OSJETIO BOL I DA SU MU KRENULE SUZE.


A JA SAM MU REKAO DA BOGU HVALA, DA SE VEĆ POČEO ČISTITI, DA JE GOSPODIN VEĆ S NJIM. I DA JE TA BOL BILA BOL NJEGOVE DUŠE KOJA NIJE MOGLA PRIMITI U SEBE SVOG STVORITELJA. I DA JE TO TO. TU SE NEMA ŠTO DODATI, SVE JE SAM OSJETIO.


A molim se već nekoliko dana, po savjetu našeg dragog župnika Zorana, i devetnicu PREDRAGOCJENOJ KRVI KRISTOVOJ za obraćenje, učvršćivanje vjere i nutarnje iscjeljenje tog mog poznanika. I EVO. GOSPODIN JE TU. NJEGOVA PREDRAGOCJENA KRVA VEĆ DJELUJE NA OBRAĆENJE TOG MOG POZNANIKA.


A sam je rekao da mu sada slijedi VELIKA ŽIVOTNA ISPOVIJED, koju je dogovorio sa dragim župnikom. I dalje po Gospodinovoj volji. Bio je sretan i radostan. Stisak ruke na rastanku sve mi je rekao. GOSPODIN JE S NJIM, NJEGOVA PREDRAGOCJENA KRV VEĆ DJELUJE.


O GOSPODINE MOJ, HVALA TI NA TVOJOJ PREDRAGOCJENOJ KRVI. DAJ DA ONA BUDE UVIJEK NA POMOĆ ONIMA KOJI SU DOŠLI DO DNA SVOJEG ŽIVOTA. NEKA IH ONA OČISTI OD GRIJEHA I ISCIJELI RANE NA NJIHOVIM DUŠAMA.


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.