Početna Sadržaj Moj dnevnik JA SAM TRS A VI STE LOZE
JA SAM TRS A VI STE LOZE PDF Ispis

 

Četvrtak, 02.06.2011.g.


Neki dan, prošli tjedan, jutarnju misu nije služio naš stari svećenik, don Frane, kako je inače uobičajeno, nego naš dragi župnik Zoran. A on uvijek voli, na tim skraćenim misama koje se održavaju kroz tjedan, na početku mise reći nekoliko riječi o čitanjima koje ćemo slušati na toj misi. To je jedan lijepi običaj jer, kako već nema propovijedi, onda nam bar na taj način pokušava približiti riječi Evanđelja, BOŽJE RIJEČI, kako bi ih mogli upamtiti, staviti u srce i svjedočiti drugima.

A taj dan je misao svih čitanja bila Isusova misao, Isusove riječi, upućene Njegovim apostolima: ''JA SAM TRS A VI STE LOZE.''


I rekao je dragi župnik da je svjedok tome da iz drugih župa i mjesta dolaze vjernici na mise u našu crkvu i kažu kako je lijepo uređena crkva i kako je bila lijepa misa i sve što uz nju ide. Isto tako, i našu župljani idu na mise u druge crkve u našoj župi, i u druge župe. Svi smo mi ljudi i svaki ima svoj način doživljaja crkvu, župnika, svećenika, njihove propovjedi, vrijeme misa i sve drugo što uz to ide. Ali samo je jedno bitno, DA SMO SVI MI VEZANI UZ KRISTA, UZ NJEGOVO TIJELO, JER ON JE TRS A MI SMO LOZE. JER KAKO LOZA BEZ TRSA PROPADA, SUŠI SE I SPALJUJE, TAKO I ČOVJEK BEZ VJERE SAHNE I PROPADA U SEBI, GUBI DUŠU I NA KRAJU ZAVRŠAVA U PAKLU.

I potpuno je svejedno u koju se crkvu ide i koji svećenik služi misu i predvodi misno slavlje.

I osjetio sam da nam je to dragi župnik rekao potpuno iskreno i u punoj vjeri. Ali, bilo je malo sjete u glasu kada je govorio o onima koji odlaze na mise u druge crkve u župi, a i van župe.


KAO I SVAKI PASTIR, I NAŠ ŽUPNIK ŽELI DA JE NJEGOVO STADO, KOJE MU JE GOSPODIN POVJERIO, ZAJEDNO NA OKUPU. No, zlo, napasti ovoga svijeta, stalno napastuju sve nas vjernike a pogotovo naša komocija, neposlušnost, neponiznost, oholost. A kada se vuk zaleti u stado, ono se razbježi.


NO, SRETAN JE PASTIR AKO SU NJEGOVE OVCE, TRAJNO ILI PRIVREMENO, NAŠLE UTOČIŠTE KOD DRUGOG PASTIRA. DA IH VUK NIJE POKLAO, DA IH ZLO NIJE UNIŠTILO, DA NISU IZGUBILI VJERU.


No, svaki pastir, pa tako i naš dragi župnik, JAKO JE ŽALOSTAN AKO MU KOJA OVCA ODLUTA OD STADA. ZABRINUT JE ON ZA NJU. Molit će se on za nju DA NE ZASTRANI, DA NE SKRENE U NEKI PONOR OD KUDA VIŠE NEMA POVRATKA.


A i naš dragi župnik samo je čovjek, JEST DA GA JE GOSPODIN POZVAO, ali i on je samo čovjek. I ponekad pogriješi. I često kaže da neka se molimo za njega. Da i njega zlo napastuje i opsjeda. Ali, njega je Gospodin pozvao, po Njegovoj je volji i naš župnik i kao takvog ga moramo i poštovati. I to ne radi župnika. Ne. RADI GOSPODINA. JER GOSPODIN TO OD NAS OČEKUJE, GOSPODIN VOLI PONIZNE I POSLUŠNE LJUDE. NJIHOVO JE KRALJEVSTVO NEBESKO. I SVATKO OD NAS ĆE ''POLAGATI SVOJ RAČUN'' PRED GOSPODINOM. DRAGI ŽUPNIK SVOJEGA A MI SVAKI SVOJEGA.


ZATO ĆU SE JA MOLITI ZA TEBE, DRAGI ŽUPNIČE. KRATKOM MOLITVOM, SVAKI DAN. DA TI GOSPODIN DADNE SNAGE, MUDROSTI, PROVIDNOSTI, VJERE, LJUBAVI I ZDRAVLJA DA USPJEŠNO VODIŠ NAŠU ŽUPNU ZAJEDNICU I VRŠIŠ GOSPODINOVU VOLJU NA SPAS SVOJE DUŠE I NA SPAS DUŠA SVIH NAS GRIJEŠNIH ŽUPLJANA.


GOSPODINE, USLIŠI OVU MOJU MOLITVU.


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.