Početna Sadržaj Moj dnevnik MOLIMO ZA SVOJE SVEĆENIKE
MOLIMO ZA SVOJE SVEĆENIKE PDF Ispis

 

Subota, 11.06.2011.g.


Kada zlo hoće nekog od nas, nepostojanog u vjeri, odvratiti od Gospodina i vjere u njega, odvratiti od odlaska na mise, ispovijedi i pričesti, pronalazi stotine načina. ZA SVAKOG OD NAS ZLO IMA DRUGI NAČIN. ZLO SVAKOGA OD NAS PROUČAVA I PRONALAZI NAM ONE TOČKE GDJE SMO NAJSLABIJI.

Kada sam htio nedjeljom na večer ići na misu, uvijek je za vrijeme mise bila i neka rukometna utakmica. A ja jako volim sport a posebno rukomet. I morao sam voditi borbu sam sa sobom da se jednostavno dignem za vrijeme gledanja utakmice i odem na misu. Ili da se vratim kada je utakmica bila pri kraju. No, interesantno je da se poslije toga, kada nisam gledao cijelu utakmicu, nisam osjećao loše, nemirno ili nezadovoljno. Ne. Sve se dogodilo i bez mene. A ja sam za to vrijeme BIO NA SASTANKU S GOSPODINOM. TAMO MI JE BILO PUNO LJEPŠE NEGO DA SAM OSTAO GLEDATI UTAKMICU. A TOGA PONEKAD NISAM NI BIO SVJESTAN. ZATO SAM JOŠ UVIJEK TRAŽIO GOSPODINA, NISAM MU PREDAO SVE GRIJEHE PA GA TAKO NISAM MOGAO DOŽIVJETI I PRIMITI GA U SEBE U SVOJ NJEGOVOJ MILOSTI.


A jedan od razloga što neki od onih KOJI TRAŽE GOSPODINA, ne idu redovno na mise, ili idu vrlo rijetko, je OSOBA SVEĆENIKA. Ili je taj svećenik grub pa se vrlo često okomljuje na svoje vjernike srditim i optužujućim riječima s malo ljubavi. Ili taj svećenik živi u nekom trajnom grijehu ili sa nekom ženom, ili je često pijan ili voli materijalne stvari više nego svoj poziv koji je dobio od Gospodina. JEDNOSTAVNO, SVOJIM PONAŠANJEM I ŽIVOTOM NE SVJEDOČI SVOJU VJERU KOJU PROPOVIJEDA. I ONDA U OČIMA VJERNIKA NEMA VJERODOSTOJNOST.


I tu mi odmah padnu u misli Isusove riječi DA NEKA PRVI BACI KAMEN ONAJ KOJI NEMA GRIJEHA. SVI MI IMAMO SVOJIH GRIJEHA ALI SMO UVIJEK SPREMNI PRVO DRUGE OSUĐIVATI RADI NJIHOVIH GRIJEHA, PA BILI TO I SVEĆENICI, NEGO DA SPOZNAMO I PRIZNAMO SVOJE GRIJEHE I SLABOSTI.


Ali dobro, neki se, koji su imali loših iskustava sa svojim svećenicima, jednostavno loše osjećaju kada bi trebali ići u crkvu. I većinom i ne odu. To je SIGURNO DJELOVANJE ZLA. SADA SE POSTAVLJA PITANJE KAKO DA SE NAJBOLJE PROTIV TOGA ZLA, KOJE NAS OPSJEDA LOŠIM MISLIMA PREMA SVOJEM SVEĆENIKU, OBRANIMO.


Ima i puno slučajeva, čuo sam i vidio raznih, gdje se oni vjernici koji su redovni u crkvi, na misama, u župnim akcijama, NE SLAŽU SA RADOM, DJELOVANJEM, PROPOVIJEDANJEM I PONAŠANJEM svojih župnika ili svećenika. Događaju se razne situacije gdje se naša vjernička razmišljanja ne poklapaju sa razmišljanjem naših svećenika.

Jako me takve situacije intrigiraju jer se uvijek sjetim drage SVETE FAUSTINE KOWALSKE, GLASNICE BOŽJEG MILOSRĐA, kojoj je Gospodin Isus nekoliko puta objavio kako je sretan s njezinim poslušnim ponašanjem prema njezinoj nadstojnici u situacijama kada joj je nadstojnica naredila da učini nešto s čime se ona nije slagala.


I meni se događa da u svom vjerničkom životu susrećem svećenike s kojima se u nekim stvarima, vezanim uz vjeru i organizaciju i funkcioniranje crkve, ne slažem i mislim da bi onako kako ja mislim bilo bolje. Ali, tu dolazim do toga da počinjem osjećati neki unutarnji nemir. MOJA OHOLOST, PONEKAD POTPOMOGNUTA LICEMJERJEM, ŽELI ME UZDIGNUTI IZNAD SVEĆENIKA. A ON JE OD GOSPODINA ODABRAN I TAKAV KAKAV JE, ZA MENE MORA PREDSTAVLJATI PRVI I OSNOVNI CRKVENI AUTORITET.


I ODMAH MI TU DOLAZI U MISLI POSLUŠNOST I PONIZNOST. GDJE SU MI U TIM TRENUCIMA TI DAROVI DUHA SVETOGA? KADA IH NE ISKAZUJEM PREMA SVOJEM SVEĆENIKU, KAKO ĆU IH ONDA ISKAZIVATI PREMA SVIMA DRUGIMA U SVOJEM SVAKODNEVNOM ŽIVOTU? I ODMAH MI SE NA TO NADOVEZUJE MISAO O ISUSOVIM RIJEČIMA DA AKO TE NETKO UDARI PO JEDNOJ STRANI OBRAZA, TI MU NEMOJ UZVRAĆATI NEGO MU OKRENI DRUGU STRANU OBRAZA DA TE I TAMO UDARI.


AJDE, DAJTE SE UPITAJTE I ISKRENO SI PRIZNAJTE ŠTO BI UČINILI KADA BI VAS PLJUSNUO NETKO OD VAŠIH NAJBLIŽIH, NETKO OD SUSJEDA ILI NETKO KOGA NE POZNATE ILI GA POVRŠNO POZNATE? DA LI BI MU OKRENULI DRUGU STRANU OBRAZA DA VAS PONOVNO PLJUSNE? NE ZNAM KOLIKO NAS NA TO MOŽE I HOĆE ODGOVORITI SA DA. I JA SE U OVOM TRENUTKU ISPITUJEM O TOME…


NAKON KRAĆEG RAZMIŠLJANJA NEKAKO SAM SIGURNIJI DA TOJ OSOBI NE BIH UZVRATIO. DA LI BI JOJ OKRENUO DRUGU STRANU OBRAZA I REKAO DA ME MOŽE JOŠ JEDANPUT UDARITI, NE ZNAM. TEŠKO JE TO SAMO TAKO REĆI.

NO, ZNAM DA JE ISUS TAKO PROPOVIJEDAO I TAKO ČINIO. I PONIZIVAO SE I BIO POSLUŠAN I OPRAŠTAO.


Ovim razmišljanjem vratio sam se ponovno onome slučaju kako reagirati u situacijama kada mi svećenik odudara od onoga kako ja mislim da bi on trebao izgledati, što bi trebao govoriti, kako bi se trebao ponašati u njegovom svakodnevnom radu s nama vjernicima.


I SADA MI SE TO ČINI PUNO BISTRIJE. ON JE SVEĆENIK A JA SAM VJERNIK. ON JE OD BOGA IZABRAN DA MI PRENOSI RIJEČ BOŽJU, DA PRIMA I OPRAŠTA MOJE GRIJEHE. A JA, JA SAM NAJOBIČNIJI VJERNIK ZA KOJEG SU GOSPODINA RASPELI NA KRIŽU. I KOJI STALNO GRIJEŠIM I STALNO PADAM PA SE DIŽEM U SVOJEM DUHOVNOM ŽIVOTU. I TKO SAM ONDA JA DA PREMA SVEĆENIKU NE POKAZUJEM PONIZNOST I POSLUŠNOST.


JER ZAPRAVO TU PONIZNOST I POSLUŠNOST NE POKAZUJEM PREMA GOSPODINU, NE PREMA SVEĆENIKU. JER KAKO JE SVE PO GOSPODINU, KAKO ON DOZVOLJAVA DA ZLO U NEKIM TRENUCIMA KUŠA NJEGOVE SVEĆENIKE, KADA ONI MOŽDA I PADNU ILI POGRIJEŠE, TAKO ĆE I ON TO RIJEŠITI S NJIMA KADA SE JEDANPUT SRETNU. OTKUD MENI PRAVO DA JA U TOME BUDEM SUDAC ILI TUŽITELJ? OTKUD MI TO PRAVO U ODNOSU NA ONE SILNE GRIJEHE KOJE SVAKI DAN ČINIM?


Zato ja mislim, da se svećenikov autoritet nikada ne smije dovoditi u pitanje u svim vjerskim i organizacijskim pitanjima funkcioniranje jedne crkve u cjelini pa tako i jedne župe, najmanjeg dijela te organizacije. Tu ne mislim da bi sve trebali prihvaćati bez pogovora, bez iznošenja svojeg mišljenja. Ne, baš naprotiv. Ukoliko po Duhu osjetimo da svećenik u nečemu griješi, trebamo mu prići i u miru mu iznijeti svoje drugačije mišljenje. A on neka odluči što će i kako. I SIGURAN SAM DA ĆE ONDA GOSPODIN BITI S NAMA ZADOVOLJAN JER SMO UČINILI SVE ŠTO SMO MOGLI. A NA SVEĆENIKU JE DALJE DA VIDI KAKO ĆE GOSPODIN BITI S NJIM ZADOVOLJAN. DA UČINI KAKO ON MISLI DA TREBA. ALI, TO DALJE NIJE NAŠE.


Kad ulazimo u crkvu, na misu ili u nekim drugim situacijama, sve svoje titule, sva svoja materijalna bogatstva, sva svoja znanja i iskustva, OSTAVLJAMO ISPRED CRKVE. U CRKVI SMO, I BOGU HVALA ZA TO, SVI JEDNAKI. JER KAO ŠTO ZNATE, MI OVDJE NA ZEMLJI SMO ''PUTUJUĆA CRKVA''. A HTJELI BI DOĆI U ''CRKVU NA NEBU''. PA KAKO ĆEMO DOĆI U CRKVU NA NEBU AKO NE MOŽEMO ILI NE ŽELIMO BITI JEDNAKI SA SVIMA U CRKVI OVDJE NA ZEMLJI?


OVAJ SVIJET U KOJEM SMO MI VAŽNI, ILI BOGATI, ILI POZNATI, ILI SIROMAŠNI, ILI BOLESNI, ILI NEPOZNATI, NIKADA NEĆE VIDJETI KRALJEVSTVO BOŽJE. A AKO OVDJE NA ZEMLJI NE MOŽEMO POŠTOVATI SVEĆENIKA, PO BOGU IZABRANOG, ŠTO IMAMO TRAŽITI GORE NA NEBU GDJE JE GOSPODIN, VRHOVNI SVEĆENIK.


PA DAJTE SE UPITAJTE, DA JE UMJESTO SVEĆENIKA U NEKIM DVOJBENIM SITUACIJAMA BIO GOSPODIN ISUS, DA LI BI BEZ POGOVORA SVE PRIHVATILI ŠTO BI NAM ON REKAO ILI UČINIO? PA TAKVI KAKVI PONEKAD JESMO, I NJEMU BI IMALI ZAMJERKE. PA ŽIDOVI SU GA I RASPELI. PA KAKO ONDA MISLIMO DOĆI U NJEGOVO KRALJEVSTVO!?


Svećenici su samo ljudi i za njih se trebamo moliti svakodnevno. I kakvi vjernici takav i svećenik. MOLIMO SE ZA NJIH SVAKODNEVNO. SLUŠAJMO IH. POŠTUJMO IH. JER SAMO PO NJIMA MOŽEMO DOĆI U KRALJEVSTVO BOŽJE. SAMO NAM ONI MOGU OPROSTITI GRIJEHE. ''ŠTO ODRIJEŠITE NA ZEMLJI BIT ĆE ODRIJEŠENO I NA NEBU, ŠTO SVEŽETE NA ZEMLJI, BITI ĆE SVEZANO I NA NEBU.''


I danas na misi, u kapeli Svetog Duha, često sam gledao sliku Djevice Marije i oko nje okupljenih apostola kako čekaju silazak Duha Svetoga na njih na PEDESETNICU. PRVA CRKVA. PRVI SVEĆENICI. I kako je rekao naš dragi kapelan Davor u propovijedi, od njih dvanaest nastala je CIJELA KRŠĆANSKA CRKVA, PREKO DVIJE MILIJARDE DUŠA. Zato molimo za naše svećenike.


GOSPODINE, MOLIM TE ZA NAŠEG PAPU BENEDIKTA XVI, SVE KARDINALE, NADBISKUPE I BISKUPE, ZA NAŠEG ŽUPNIKA ZORANA I SVE ŽUPNIKE, ZA NAŠE SVEĆENIKE FRANU, ANTUNA I DAVORA I SVE SVEĆENIKE, ZA NAŠEG fra ZLATKA I SVE REDOVNIKE I REDOVNICE. UDIJELIM IM MUDROST, PROVIDNOST, SNAGU, VJERU, LJUBAV, NADU I ZDRAVLJE DA VRŠE TVOJU SVETU VOLJU I DA USPJEŠNO VODE TVOJU I NAŠU SVETU CRKVU NA SPAS SVOJIH DUŠA I DUŠA SVIH NAS GRJEŠNIH VJERNIKA.


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.