Početna Sadržaj Moj dnevnik JEDINSTVENI U BOŽJIM OČIMA
JEDINSTVENI U BOŽJIM OČIMA PDF Ispis

 

Utorak, 14.06.2011.g.


Jučer sam se ispovijedao za vrijeme mise u kapeli Svetoga Duha. I opet, kao i kod svake ispovjedi, ispovijedao sam Gospodinu grijeh oholosti. I još neke grijehe. I rekao mi je svećenik, koji me ispovijedao, da one grijehe koje smo ispovjedili prije, više ne trebamo ispovjediti. Jer smo nakon svake ispovijedi KAO NANOVO ROĐENI, BEZ GRIJEHA. JER SMO IH SVE PREDALI GOSPODINU. JASNO, AKO SMO SE ISKRENO ISPOVIJEDILI.


Da, istina je to. No, grijeh oholosti, zli duh koji nas njime napastuje, znam često činiti. I to ne toliko riječima koliko mislima. A ONDA TO ZNA PRIJEĆI U SUĐENJE. Često se uhvatim u svojim mislima, kada razmišljam o nekim ljudima iz svoje okoline, ili kada vidim neke ljude u crkvi, kako su oni ovakvi ili onakvi, slabi u vjeri ili nepostojani ili čak nevjerni, i kako tako idu u svoju propast. A sa sobom sa u tim trenucima zadovoljan jer sam drugačiji. I često je sve to i istina. ALI, ZNAM JA TOG ZLOG DUHA OHOLOSTI. OSJETIM JA NJEGA. ZALJULJA ON MENE KROZ ISTINU PA ME ONDA POKUŠAVA ODVUČI U OHOLOST. ILI ČAK LICEMJERJE. PA DA ONDA POSTANEM SUDAC A TO MOŽE BITI SAMO GOSPODIN. BORIM SE JA ŽESTOKO S NJIM. A POMAŽE MI I MOJ ANĐEO ČUVAR. OSJETIM JA TO.


No, taj zli duh oholosti i licemjerja kao da je dio naše ljudske psihe. Ili je toliko lukav da ga mi mnogi teško prepoznajemo. Pa i mene, koji ga prepoznam, često me prevari. Pa makar na trenutak. I znam da likuje u tim trenucima. A ja mu samo kažem da neka se malo veseli, neće dugo.


I ta moja borba sa grijehom oholosti, pogotovo KRŠĆANSKE OHOLOSTI, dovela me do toga da sam počeo spoznavati RAZNOLIKOST I JEDINSTVENOST SVAKOG OD NAS LJUDI. U NAŠIM DUŠAMA I TIJELIMA. Sve više mi postaje je jasan smisao jedne zahvale, koju svako jutro izmolim BOGU OCU: ''HVALA TI OČE ŠTO SAM JEDINSTVEN U TVOJIM OČIMA, ŠTO SAM KAO ZJENICA TVOGA OKA.''


Svi smo mi JEDINSTVENI U BOŽJIM OČIMA. I SVI SMO MI KAO ZJENICE BOŽJEG OKA.


Svatko od nas ima svoj životni put kojega mu je već davno odredio Gospodin. ŽIVOTNI PUT KOJI SE SASTOJI OD OVOG ŽIVOTA NA ZEMLJI I ONOG ŽIVOTA POSLIJE NAŠE ZEMALJSKE SMRTI. NEČIJA IMENA I NJIHOVI ŽIVOTNI PUTI ZAPISANI SU KNJIZI ŽIVOTA A NEKI NISU. I ZNA SE KAKO ĆE BITI S ONIMA KOJI NISU ZAPISANI U KNJIZI ŽIVOTA.


Tako onaj koji ne vjeruje u Gospodina ima svoj životni put. Tko sam ja da se osjećam bolje i nadmoćnije od njega? Možda taj čovjek živi poštenije i istinitije od mene koji idem svaki dan na misu. I možda će se pred kraj svojeg života preobratiti, PRIZNATI GOSPODINA ZA SVOG SPASITELJA. ILI ĆE TO UČINITI NA POSLJEDNJEM SUDU PO BOŽJEM MILOSRĐU. Pa će se spasiti a ja ću možda po svojoj oholosti propasti.


Ili onaj koji je nepostojan u vjeri, ili ne živi po njoj, ili ne svjedoči vjeru. PO ČEMU SAM JA BOLJI OD NJEGA? Pa kad se samo sjetim svojeg prijašnjeg života. I imao bi mi pravo reći da što sada ja njemu ''popujem'' a kako sam prije živio. IMA ON SVOJ ŽIVOTNI PUT. KRIVUDAV I TEŽAK. NO, JEDINO GOSPODIN ZNA DA LI JE NJEGOVO IME ZAPISANO U KNJIZI ŽIVOTA. JA TO NE ZNAM I NE MOGU SUDITI I OSUDITI GA OVDJE, GDJE JA S NJIM ŽIVIM.


I vidim ljude oko sebe koji se bore s raznim napastima i grijesima. Jednog čovjeka kojega žestoko napadaju napasti i zli duhovi alkohola, laži, nemira i straha. Bori se on. Kako zna i umije. I ja mu pomažem. I molitvom i savjetom i nekom riječi. ALI, NEKAD JE MOJ PRISTUP TAKAV DA KASNIJE SHVATIM DA SAM SE DAO ZAVESTI OD ZLOG DUHA OHOLOSTI. U TIM TRENUCIMA U MOJOJ POMOĆI NIJE BILO POTPUNE STRPLJIVOSTI, PONIZNOSTI I LJUBAVI. TU SE TADA UŠULJALA I OHOLOST. A AKO POMOĆ DRUGOME NIJE ISKLJUČIVO U LJUBAVI, STRPLJIVOSTI I PONIZNOSTI, NIJE DOBRA POMOĆ. NEĆE POSTIĆI SVOJ CILJ NEGO BI ČAK MOGLA NAPRAVITI I ŠTETU.


MA, TEŠKO JE TO U SVAKOM TRENUTKU SVE SPOZNATI. JER JA ŽELIM POMOĆI I SLUŽITI DRUGIMA. ŽELIM UVIJEK UČINITI ONO ŠTO MOGU I ŠTO MISLIM DA GOSPODIN OD MENE OČEKUJE. ALI, TANKA JE PONEKAD GRANICA IZMEĐU DOBRA I ZLA. IZMEĐU DOBRIH DJELA I ZLIH DJELA. ZLO JU ČINI TAKVOM.


Zato se moram paziti da probam uvijek spoznati što je po dobrom a što je po zlu. ZNAM DA JE LJUBAV UVIJEK PO ISTINI I U ISTINI. I AKO NEŠTO ČINIM U LJUBAVI I S LJUBAVLJU, NE MOGU POGRIJEŠITI.


I vidjeti kakvi su plodovi mojeg djelovanja. Jer nekad iz moje dobre namjere izađu loši plodovi. TADA JE MOJA NAMJERA BILA BEZ LJUBAVI U NJOJ ILI JE BILO MALO LJUBAVI.


GOSPODINE, TI ZNAŠ DA ŽELIM SLUŽITI DRUGIMA, POMAGATI IM. DA UČINIM ONO ŠTO MOGU. DAJ MI LJUBAVI, MUDROSTI I PROVIDNOSTI DA UVIJEK TO ČINIM IZ LJUBAVI, U PONIZNOSTI I STRPLJIVOSTI.


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.