MLADA MISA PDF Ispis

 

Ponedjeljak, 20.06.2011.g.


Ovih dana skoro cijeli duhovni i vjernički život u mojoj župi bio je u znaku MLADOMISNIČKOG SLAVLJA našeg mladog svećenika fra Zlatka. Svi mi koji nastojimo živjeti i svjedočiti svoju vjeru u svakodnevnom životu, željeli smo na neki način doprinjeti da se Gospodin proslavi u našoj sredini i na taj način.


I ja sam se isto tako uključio. Vrlo su rijetke mlade mise u našoj župi. Zadnja je bila prije 26 godina. Tako nisam imao prilike vidjeti i doživjeti što sve treba proći jedan mladomisnik, budući svećenik, do trenutka kada će prvi puta sam predvoditi misno slavlje.

Tako smo prvi dan, u subotu, bili na njegovom ređenju u Zagrebu, u Katedrali. Kardinal Bozanić taj dan je zaredio 17 novih svećenika. TO JE ZA MENE BIO NOVI VELIKI DOŽIVLJAJ FUNKCIONIRANJA GOSPODINOVE CRKVE, MOJE CRKVE. CIJELA TA CEREMONIJA PRIBLIŽILA MI JE MOJU CRKVU. KOJU SAM PRIJE GLEDAO KAO NEŠTO POSEBNO I DALEKO.


Ali, pogled na našeg kardinala Josipa, na biskupe i mnoge svećenike MI JE OTKRIO JEDNOSTAVNOST TE MOJE CRKVE. SVI SU ODISALI, KAO I NAŠ PAPA KADA NAM JE BIO U POSJETU, JEDNOM RADOŠĆU. RADOŠĆU U OČIMA. A OČI SU OGLEDALO DUŠE. I ZAJEDNIČKA MOLITVA, I POLAGANJE RUKU SVIH SVEĆENIKA, KOJI SU TAMO BILI, NA SVE REĐENIKE, BUDUĆE SVEĆENIKE, SVE JE TO ZRAČILO POSEBNOM SNAGOM. ZNAM I ZAŠTO. JER TO JE BILA SNAGA DUHA SVETOGA.


S druge strane, ti svećenici su i ljudi. Jesu pozvani oni od Gospodina i jesu oni prihvatili taj poziv kako kaže ona pjesma: ''ODLUČIO SAM SLIJEDITI KRISTA, ODLUČIO SAM SLIJEDITI KRISTA, ODLUČIO SAM SLIJEDITI KRISTA, NEĆU SE VRATIT NIKADA!'' No, i oni imaju sve ljudske slabosti i mane kao i mi ljudi. I oholost, i licemjerje, i razne neumjerenosti, i srditost itd. ZATO IH JA I JAKO VOLIM. JA JAKO VOLIM SVOJE SVEĆENIKE. NJIH MI JE GOSPODIN DAO. ONI SU I NJEGOVI I MOJI. PO NJIMA MI JE GOSPODIN OSIGURAO DA MOGU DOĆI U NJEGOVO KRALJEVSTVO.


A netko će reći da svećenici čine ovakve i onakve gadosti, zla djela i sl. DA, ISTINA. I ZATO ĆE NEKI OD NJIH ZAVRŠITI I U ZATVORU. ILI VEĆ JESU. I TEŠKO NJIMA NA POSLJEDNJEM SUDU. NO, NIJE NA MENI DA O TOME SUDIM. TO JE GOSPODINOVO. JER JA NA NJIH, RADI SVOJIH GRIJEHA, NE MOGU BACITI NI ZRNCE PIJESKA A KAMOLI KAMEN OSUDE. MOGU SE SAMO ZA NJIH MOLITI.


No, kada sam vidio tu mladost, te mlade svećenike, PUNE DUHA SVETOGA, JEDNOSTAVNO NIJE MOGUĆE DA IH NE VOLIM.


A tu radost sam posebno osjetio u nedjelju kada je naš fra Zlatko predvodio samostalno svoje prvo misno slavlje. Vrijeme je bilo promjenljivo, kiša je padala cijelu noć i dobar dio jutra. Nisu se mogle složiti ni klupe, ni stolci da bi ljudi sjeli. Pa onda za vrijeme mise malo kiša i kišobrani, malo se čak i sunce pokazalo. Ali, TI SVEĆENICI, BILO IH JE 50-TAK, I MLADIH I STARIJIH, SVE SU TO DOŽIVLJAVALI S RADOŠĆU. NJIMA NIJE NA PRVOM MJESTU BILO KAKVO ĆE BITI VRIJEME, TKO ŠTA ČITA, TKO JE DOŠAO A TKO NIJE NA MISU,... NE. NJIMA JE NA PRVOM MJESTU BIO GOSPODIN. I MLADI fra ZLATKO KOJI JE KRENUO I IŠAO ZA GOSPODINOM, SADA I KAO MLADI SVEĆENIK.


A NAJVIŠE OD SVEGA ME OBRADOVAO DRAGI fra ZLATKO. ZNAM ZA DIO KUŠNJI KOJE JE PROLAZIO KROZ OVE DANE. VEĆ SADA GA JE GOSPODIN KUŠAO, DAO JE ZLU DA GA MALO ISKUŠA. ZNA NAŠ DRAGI ZLATKO KOJE SU TO SVE KUŠNJE BILE. I ZNAM DA ĆE O NJIMA JOŠ RAZMIŠLJATI. A TO SVE MI JE SAMO ZNAK DA GOSPODIN IMA DOSTA PLANOVA SA NAŠIM DRAGIM fra ZLATKOM. GOSPODIN MU JE DAO DAROVE, DAO MU JE KUŠNJE I ON ŽELI DA MLADI SVEĆENIK VEĆ SADA POČINJE RASTI U SVOJOJ VJERI I DUHOVNOSTI.


A DA SAM U PRAVU, POSVJEDOČIO MI JE KRATKI DOGAĐAJ. KADA JE MISA BILA GOTOVA NOVI JE SVEĆENIK NA BINI DIJELIO SVOJ MLADOMISNIČKI BLAGOSLOV I PRIMAO ČESTITKE. S DRUGE STRANE SMO MI SPREMALI STOLICE I KLUPE DA NE PADNE KIŠA. Svatko je radio svoje, BOGU HVALA. I tako smo se razdvojili, ja sam otišao od bine nešto nositi. Dragi fra Zlatko je završio blagoslov na bini i krenuo oko crkve. A ja sa druge strane. I sretnemo se na nekih 10-tak metara. I krenem ja radostan i sa smiješkom prema njemu da mu čestitam i da ga zagrlim. A ON, KADA ME UGLEDAO, KRENE PREMA MENI SMIJUĆI SE ONAKO ŠIROKO, OD UHA DO UHA. SAV RADOSTAN. I SADA ME PROLAZE TRNCI OD RADOSTI KOJU JE ON U TOM TRENUTKU ŠIRIO OKO SEBE. RADOSTI DUHA SVETOGA KOJI JE POČIVAO U NJEMU. I ZAGRLILI SMO SE, BEZ PUNO RIJEČI. SAMO SMIJEH I RADOST.


NO, NIJE SAMO DRAGI fra ZLATKO BIO  TIH  DANA NA KUŠNJAMA SVOJE VJERE  I  SVJEDOČENJA TE SVOJE VJERE U RAZNIM ŽIVOTNIM SITUACIJAMA. O,  I  SVI MI KOJI SMO NA BILO KOJI NAČIN SUDJELOVALI U SVEMU TOME, IMALI SMO SVOJE KUŠNJE. ZLO SE VRTJELO IZMEĐU NAS TIH DANA,  ''KAO  RIČUĆI  LAV''. IPAK  SMO  MI  SAMO  LJUDI. ALI,  GOSPODIN  SE  OPET  PROSLAVIO.  SVE  JE  PROŠLO  U  NAJBOLJEM  REDU.  JA  SAM  BIO  TAKO  SRETAN  CIJELO  POPODNE.  I  MOJA  SUPRUGA.  I  MOJ  PRIJATELJ  KOJI  MI  JE  POMAGAO  I  KOJI  JE  HTIO  BITI  PRISUTAN  NA  MISI.  SVI  SMO  BILI  SRETNI.  POSEBNO  RADI  RADOSTI  NAŠEG  DRAGOG  fra  ZLATKA  I  ZBOG  TOGA  ŠTO  SE  GOSPODIN  U  NJEMU  PONOVNO  PROSLAVIO.


DRAGI MOJ MLADI SVEĆENIČE, NEKA TE GOSPODIN ČUVA I PRATI. NEKA NJEGOV SVETI DUH UVIJEK POČIVA U TEBI. DAO TI SNAGE ZA SVE KUŠNJE KOJE TE ČEKAJU. NEKA TI OSTAVI I OJAČA RADOST KOJU ŠIRIŠ OKO SEBE KADA SVJEDOČIŠ ZA SVOJEGA I NAŠEGA GOSPODINA.


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE I SVI TVOJI SVEĆENICI U VIJEKE.