Početna Sadržaj Moj dnevnik SVJEDOČITI ZA GOSPODINA
SVJEDOČITI ZA GOSPODINA PDF Ispis

 

Petak, 24.06.2011.g.


Prije nekoliko tjedana sam osjetio da bih se trebao pomoliti za dvije drage osobe koje, svaka za sebe i u svojem okruženju, SVJEDOČE ZA GOSPODINA. I tako, ja sam odlučio da ću se pomoliti za njih. Obje osobe imaju svoje kušnje, gdje ja za većinu njih i ne znam. I kada sam odlučio pomoliti se za njih, upitao sam sebe da za što da molim Gospodina. ŠTO BI GOSPODIN TREBAO UČINITI TIM OSOBAMA, ŠTO BI IM TREBAO DATI? Razmišljao sam o tome i na kraju sam odlučio da ću se MOLITI GOSPODINU DA IM DADNE SNAGU SVJEDOČENJA, SVJEDOČENJA ZA GOSPODINA. I tako se od onda skoro svaki dan pomolim za njih, nekad kraćom a nekad dužom molitvom, DA IM SE GOSPODIN SMILUJE I UDIJELI IM SNAGU SVJEDOČENJA ZA NJEGA.


A sa tim problemom, SVJEDOČENJEM ZA GOSPODINA, vrlo se često susrećem u svojem svakodnevnom vjerničkom životu i duhovnom rastu. Nitko, tko želi duhovno rasti i tko želi steći milost Božju, ne može to dobiti i to doživjeti ukoliko SVOJIM ŽIVOTOM, RADOM I PONAŠANJEM NE SVJEDOČI ZA GOSPODINA.

Nekome ovaj pojam, SVJEDOČENJE ZA GOSPODINA, izgleda nebitan i manje važan, a neki su u njemu prepoznali KARTU ZA VJEČNI ŽIVOT, SVOJE ŽIVOTNO POSLANJE. I SVATKO OD NAS, BILO DA SMO JEDNI ILI DRUGI, NE MOŽE REĆI DA VJERUJE U GOSPODINA I DA ŽIVI KRŠĆANSKIM ŽIVOTOM I DA JE DOBAR VJERNIK, AKO NE SVJEDOČI ZA GOSPODINA. TO JEDNOSTAVNO JEDNO BEZ DRUGOGA NE IDE.


I ŠTO TO UOPĆE ZNAČI? SVJEDOČITI ZA GOSPODINA? Prije tri godine ja sam se svaku večer, nekad i sa BOŽJIM STRAHOPOŠTOVANJEM, molio Gospodinu da mi omogući da svjedočim za njega. Iskreno, osjećao sam da bih Ga to trebao moliti, da bih to želio ALI NISAM TOČNO ZNAO ŠTO TO ZNAČI. Mislio sam da bi to trebao biti strogi vjernički život, čak odlazak u misionare ili barem svećenike. Ili nešto tome slično.


Kada je krenuo moj put obraćenja, iz dana u dan sam počeo shvaćati što to znači SVJEDOČITI ZA GOSPODINA. GOSPODIN ME ''HRANIO'' SA RAZNIM SPOZNAJAMA SVJEDOČENJA ZA NJEGA. Bilo je tu puno malih ali prekrasnih događaja. Ali bilo je i velikih i važnih događaja, ono što mi ljudi, onako oholi i sujetni, volimo. DA NAS DRUGI VIDE.


Npr. sada mi je ''pao na pamet'' događaj kada sam došao u Zatvor Remetinec na izdržavanje moje kazne zatvora. Uzeo sam sa sobom i Bibliju, dvije knjige, Stari i Novi Zavjet, misleći da će mi dopustiti da ih imam sa sobom i da ih tamo u zatvoru čitam. No, policajac koji mi je pregledao stvari, oduzeo mi je obje knjige jer su imale tvrde korice a takve se knjige ne mogu unositi u zatvor. I rekao mi je da će ih staviti na polog a ja neka zatražim pismenim zahtjevom da mi upravitelj Zatvora možda odobri da mi se knjige daju. I tako sam ja to i učinio, odmah kada sam došao u sobu. Nakon tri tjedna zahtjev mi je odobren i ja sam doveden na polog stvari da mi daju te knjige. I TU POČINJE MOJE SVJEDOČENJE ZA GOSPODINA U TOM DOGAĐAJU.

Kada je policajac pronašao te knjige vidio je da imaju tvrde korice i rekao mi je da mi ih ne može dati jer imaju tvrde korice. JA SAM UZEO PRVO JEDNU PA ONDA DRUGU KNJIGU I PRED NJIM OTRGNUO TVRDE KORICE KNJIGA, DAO IH NJEMU A SEBI ZADRŽAO SAMO LISTOVE OD SADRŽAJA. ON SE ZBUNIO PA JE REKAO DA NEKA NE TRGAM KORICE, DA JE ŠTETA. JA SAM MU REKAO DA TE KORICE UOPĆE NISU BITNE NEGO ONO ŠTO SE NALAZI U TIM KORICAMA. ON SE NASMJEŠIO I REKAO DA SAM U PRAVU TE UZEO KORICE SEBI A MENI JE DAO ONAJ OSTATAK S MEKANIM LISTOVIMA.


JA SAM TIM NAJOBIČNIJIM ČINOM SVJEDOČIO ZA MOJEG GOSPODINA I NJEGOVU RIJEČ PRED TIM POLICAJCEM I ON JE SHVATIO ONO ŠTO SAM MU JA HTIO REĆI. DA JA LJUBIM I ŽELIM GOSPODINA. DA MI NIJE BITNA VANJŠTINA NEGO ONO ŠTO JE UNUTRA. U TIM KNJIGAMA, U MENI I SVIMA NAMA. U TIM TRENUCIMA JA SE NISAM OSJEĆAO NI DOBRO NI LOŠE, NISAM HTIO DRŽATI NIKOME LEKCIJE ILI PRAVITI SE VAŽAN. JEDNOSTAVNO SAM OSJETIO DA JA HOĆU BOŽJU RIJEČ, MOJEG GOSPODINA SA SOBOM I BILO MI JE POTPUNO SVEJEDNO ŠTO ĆE NETKO DRUGI O TOME MISLITI I GOVORITI. JA SAM SAMO UČINIO ONO ŠTO SAM MORAO I ŠTO JE GOSPODIN OD MENE OČEKIVAO.


U tim trenucima, nisam mislio da je to SVJEDOČENJE ZA GOSPODINA. Ne. Samo sam htio čitati Božju riječ. Kasnije sam shvatio da je cijeli taj događaj bi SVJEDOČENJE ZA GOSPODINA. I RADI MENE SAMOG I RADI TOGA POLICAJCA I ONIH ZATVORENIKA KOJI SU BILI SA MNOM U SOBI I KOJI SU ME PITALI DA ŠTO JE S KORICAMA OD BIBLIJE.


Mogao bih sada nabrojiti mnoge, NI SAM NE ZNAM DA LI VELIKA ILI MALA SVJEDOČENJA ZA GOSPODINA, koje sam imao u zatvoru. Npr. nekoliko tjedan sam se sam molio u vjerskoj sobi svaku večer. I dolazili su čuvari u kontrolu i neki zatvorenici su pitali što radim. A ja sam se molio, NA GLAS. MOLITVE SVETE BRIGITE I JOŠ NEKE MOLITVE. Pa mi se priključio još jedan zatvorenik pa još jedan. I tako, kada sam odlazio iz zatvora, nakon nekoliko mjeseci, svaku se večer krunicu molilo 6-10 zatvorenika. A JA TO NISAM POČEO MOLITI DA DRUGE POZOVEM ILI DA NEŠTO NEKOME POKAŽEM ILI DOKAŽEM. NE. JA SAM OSJEĆAO VELIKU POTREBU DA SE MOLIM GOSPODINU, SVAKU VEČER. JER SAM GA POČEO LJUBITI SVE VIŠE I VIŠE. I NISAM MOGAO BEZ NJEGA. SVE DALJE ŠTO SE DOGODILO BILA JE VOLJA GOSPODINOVA. PODARIO MI JE RAST U DUHOVNOSTI I DAO DA SE VIDE PLODOVI SVJEDOČENJA ZA NJEGA. JA SAM STVARNO UČINIO VRLO MALO, ČAK BI MOGAO REĆI DA SAM BIO I MALO EGOISTIČAN JER SAM MISLIO SAMO KAKO ĆU SE MOLITI GOSPODINU, A DA MI ON, PREMA SVOJOJ VOLJI, USLIŠI MOJE MOLITVE.


NO, GOSPODIN SE UVIJEK PROSLAVI. I SEBE I DRUGE KOJI ZA NJEGA SVJEDOČE. I PODARI VIŠE NEGO GA MOŽEMO IKAD ZAMOLITI. NO, NE ONAKO KAKO MI MISLIMO DA BI TREBALO BITI NEGO ONAKO KAKO ON ZNA DA JE NAJBOLJE ZA NAS. U OVOM SLUČAJU ON JE MENI DAO NEMJERLJIVU I PREKRASNU MILOST. MOJ RAST U VJERI I SPOZNAJU DA JE ON UVIJEK KRAJ MENE. I DA ME VOLI. I DA USLIŠAVA MOJE MOLITVE. I DA VOLI I SVE DRUGE LJUDE OKO MENE KOJI GA TRAŽE.


Jučer je bio blagdan TIJELOVA. JEDAN OD ČETIRI ZAPOVIJEDANA CRKVENA BLAGDANA KOJI NE PADAJU STALNO U NEDJELJU. I bila je procesija, mimohod vjernika naše župe ulicama našeg grada SA JAVNIM NOŠENJEM PRESVETOG OLTARSKOG SAKRAMENTA. I ove i prošle godine naš župnik je to lijepo osmislio. I SVE JE BILO TAKO DOSTOJANSTVENO. I RADOSNO S PJESMOM, NARODNIM NOŠNJAMA, DJECOM KOJA SU IMALA KOŠARICE SA LATICAMA. IDEALNA PRILIKA ZA SVAKOG OD VJERNIKA MOJE ŽUPE DA SVJEDOČI ZA SVOJEG GOSPODINA. JEDNOM ŠETNJOM, MOLITVOM I PJESMOM. Neki su to tako shvatili i odlučili se biti dio toga događaja. Drugi nisu iz raznih razloga. EVO, KAKO JE MALO POTREBNO DA SE SVJEDOČI ZA GOSPODINA. PROŠETATI S NJIM PO ULICAMA SVOJEG GRADA U JEDNOJ JEDNOSATNOJ ŠETNJI.


A NAŠ GOSPODIN NIJE PREZAHTJEVAN KADA TRAŽI DA ZA NJEGA ODVOJIMO MALO VREMENA. NE TRAŽI ON OD NAS DA SVJEDOČIMO ZA NJEGA. NE. ON TO PREPUŠTA NAMA I UVIJEK SE RADUJE SUSRETU S NAMA.


SAMO, KADA ĆEMO JEDNOG DAN DOĆI PRED NJEGA, MOŽDA ĆE I ON OKRENUTI GLAVU OD NAS, MOŽDA I ON ZA NAS NEĆE IMATI VREMENA, MOŽDA ĆE SE I ON NAS SRAMITI. ''GOSPODINE, NISMO TE VIDJELI.'' O, BIO JE ON TAMO. U SVETOM OLTARSKOM SAKRAMENTU.

 

Koliko samo imamo mogućnosti DA SVJEDOČIMO ZA GOSPODINA. Odlazak na nedjeljnu misu, prekrižiti se prije i poslije jela te moliti Gospodina da nam blagoslovi on što ćemo jesti a nakon toga mu zahvaliti na onome što nam je dao za jesti, nedjelju uzeti kao DAN GOSPODNJI, ne raditi nedjeljom  bez velike potrebe, ne psovati, ne lagati, ne ogovarati, itd. itd.


TO SVE IZGLEDA TAKO MALO, NIŠTA POSEBNO, U NAŠIM OČIMA. ALI SVE TO JE VELIKO U OČIMA GOSPODINA. I PO TOME SVEMU ON USLIŠAVA I NAŠE MOLITVE. I DAJE NAM OBILJE DAROVA I NAMA I DRUGIMA.  SVE  JE  TO  VELIKO  SVJEDOČENJE  ZA  GOSPODINA.  PRED  SOBOM  I  DRUGIMA.

JER MOLITVA I ODLAZAK NA MISU I DRUGI IZVANJSKI ZNAKOVI NAŠE VJERE, NAŠEG SVJEDOČENJA ZA GOSPODINA, MORAJU BITI POPRAĆENI NAŠOM ČISTOM DUŠOM I NAŠIM ČISTIM SRCEM. IZA TOGA, ČINJENJE GRIJEHA, ŽIVOT U SLABOSTIMA I PROPUSTIMA, TREBAO BI POLAKO NESTAJATI IZ NAŠIH ŽIVOTA.


ZATO SE JA SVAKI DAN MOLIM MOJEM GOSPODINU: ''MOLIM TE GOSPODINE ZA OBRAĆENJE, UČVRŠĆIVANJE VJERE I NUTARNJE ISCJELJENJE SVIH ONIH KOJIH SVOJIM ŽIVOTOM, RADOM I PONAŠANJEM NA SVJEDOČE SVOJU VJERU.'' ZA MENE I SVE NAS.


GOSPODINE, DAJ NAM SVIMA SNAGE DA SVJEDOČIMO ZA TEBE.


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE