ČISTO SRCE PDF Ispis

 

Subota, 25.06.2011.g.


Duh Sveti me stalno iznenadi. Istina je da ga na početku svake mise zamolim da me nadahne i vodi u čitanju BOŽJE RIJEČI na misi. DA JU SVI MI TAMO, KOJI ĆEMO JU SLUŠATI, UPAMTIMO, SPREMIMO U SVOJA SRCA I SVJEDOČIMO DRUGIMA. I ON ME UVIJEK POSLUŠA. NEKAD OSJETIM DA JE TO BILO VIŠE RADI DRUGIH A NEKAD VIŠE RADI MENE.


Istina je da Mu zahvaljujem svaki dan za nadahnuća, za ispunjenje, za vođenje i jačanje na putu kojeg je Gospodin odabrao za mene i da Ga svaki dan zazivam Njegovim zazivima.

No, ono u čemu me On često iznenadi su nadahnuća za pisanje ovih članaka. KAKO SAMO ON U MOJEM SRCU I DUŠI OSMISLI TEMU! KAKO SAMO ON NA MOJ PUT DOVEDE NEKE LJUDE I DOGAĐAJE KOJI ZAPRAVO MOGU PREDSTAVLJATI SVAKOGA OD NAS I KOJI SE SVIMA NAMA MOGU DOGODITI ILI SU SE, NA RAZNE NAČINE, DOGODILI.


Danas me tako iznenadio moj prijatelj. Koji već 7-8 mjeseci vodi žestoku borbu sa zlom. BORBA JE STVARNO ŽESTOKA. JEDINO MOJ PRIJATELJ ZNA KAKO JE ONA ŽESTOKA. JA TO SAMO MOGU SA STRANE PROMATRATI I ČESTO SE POMOLITI ZA NJEGA. U ZADNJIH DESETAK DANA IZMOLIO SAM ZA TOG MOJEG PRIJATELJA DEVETNICU BOŽJEM MILOSRĐU. STRAŠNO JAKA MOLITVA! NO, OSTALO MORA UČINITI SAM MOJ PRIJATELJ. NITKO TO NE MOŽE UMJESTO NJEGA.


I u jednom trenutku, prije nekoliko mjeseci, on se odlučio osloniti samo na svoje snage. Htio je ''preskočiti neke stepenice'' na putu te svoje borbe protiv zla koje je u njemu, pa i oko njega. Ja sam mu pokušao pomoći nekim savjetima ali me on nije mogao čuti. Probao je ponekad ali ga je zlo brzo okrenulo na drugu stranu.

I danas mi je rekao, u jednom razgovoru koji smo on i ja vodili nakon dugog vremena, da je donio nekoliko važnih odluka. I STVARNO JE, NAKON DUGOG VREMENA, ON MENI IZGLEDAO KAO NETKO TKO JE SVEGA SVJESTAN, TKO JE UVIDIO DA JE NITKO I NIŠTA. DA JE NA DNU, ILI KAKO ON REČE, ISPOD DNA I DA ŽELI PROMJENU. DA SE ŽELI SPASITI.


I bilo je tu više razgovora. No, ono što me strašno pozitivno pogodilo bile su njegove riječi o njegovom odnosu s Gospodinom u zadnje vrijeme. DA NIJE PREMA NJEMU IMAO ČISTO SRCE. DA GA JE SVOJIM VJERNIČKIM PONAŠANJEM U CRKVI I POSLIJE IZLASKA IZ CRKVE VRIJEĐAO I OMALAŽAVAO. DA JE PRED GOSPODINOM GLUMIO VELIKOG VJERNIKA RADI SEBE I DRUGIH. DA JE JEDNOSTAVNO IZGUBIO ODNOS PREMA NJEMU KOJEGA JE PRIJE 7-8 MJESECI POČEO STVARATI. BILI SU MU VAŽNI DRUGI, IZVANJSKI ZNAKOVI NAŠE VJERE A NE SAM GOSPODIN. I DA GA JE SRAM I DA NE ŽELI VIŠE U CRKVU PRED GOSPODINA. DA GA JE STRAŠNO UVRIJEDIO. I DA ĆE SE DOMA MOLITI DOK PONOVNO NE STEKNE NEKU MILOST PRED GOSPODINOM DA MOŽE U CRKVU.


A JA SAM BIO SRETAN. I mojem prijatelju sam to rekao. MOJ PRIJATELJ JE SAM SHVATIO, GOSPODIN MU JE DAO ZA SPOZNATI, DA BEZ NJEGA NEMA USPJEHA U BORBI PROTIV ZLA. I DA SVATKO TU BORBU MORA SAM DOBITI. JASNO, UZ GOSPODINOVU POMOĆ. ALI BEZ TOGA DA ĆE NETKO DRUGI OKO NJEGA RIJEŠITI NJEGOVE PROBLEME, ILI SE TAKO PROMIJENITI DA ĆE NJEGOVI PROBLEMI BITI RIJEŠENI. JEDINO SAM MOŽE NEŠTO KONKRETNO ČINITI A SVI MI OSTALI SE MOŽEMO SAMO MOLITI ZA NJEGA.


I ja sam mu rekao da sam si na početku devetnice, koju sam se molio za njega, ja sam sebi postavio pitanje da na koju nakanu da ja molim tu devetnicu za njega. I tako mi je došlo u misli da se molim DA MU SE GOSPODIN SMILUJE I DADNE MU SNAGU. VRLO VELIKA POMOĆ ALI NIŠTA KONKRETNO, JER TO KONKRETNO MORA RIJEŠITI TAJ MOJ PRIJATELJ ZAJEDNO S GOSPODINOM, AKO ĆE GA ZVATI. ON SE MORA GOSPODINU MOLITI ZA KONKRETNU NAKANU I USTRAJATI NA TOME DA SE PROMIJENI. I DA PREMA GOSPODINU IMA ČISTO SRCE.


A TO, ČISTO SRCE PRED GOSPODINOM, JE I NEKOLIKO PUTA SPOMENUO TAJ MOJ PRIJATELJ. DA ON I GOSPODIN JEDINI ZNAJU DA ON NIJE IMAO PRED NJIM ČISTO SRCE. I DA MU JE ZATO STRAŠNO TEŠKO. I plakao je tada kada je to govorio. I DA ZATO NEĆE VIŠE U CRKVU DOK SE NE ''SKOCKA'' DOMA.


No, tu sam mu ja, onako oprezno, ALI POTPUNO SIGURAN U ONO ŠTO SAM MU GOVORIO, rekao da neka ne čini ništa tako drastično. Da sam o tome i čitao ali sam se i sam u to uvjerio, GOSPODIN MI JE DAO SPOZNATI, DA ZLO SMATRA SVOJIM VELIKIM USPJEHOM UKOLIKO NETKO, KOJI SE DEKLARIRA KAO VJERNIK I IDE REDOVNO U CRKVU, IDE U CRKVU ALI ZAPRAVO UOPĆE NE ŽIVI PO BOŽJIM ZAPOVIJEDIMA, NE PAMTI I NE SPREMA BOŽJU RIJEČ U SVOJU PAMET, SRCE I DUŠU, I NA KRAJU NIKOME JU NITI NE SVJEDOČI SVOJIM RIJEČIMA A KAMOLI SVOJIM DJELIMA. To je upravo bio taj moj prijatelj u svojem dosadašnjem vjerničkom životu. BIO JE VJERNIK IZVANA, KROZ IZVANJSKE ZNAKOVE, A PRAZAN IZNUTRA. BEZ GOSPODINA U SEBI. SA ZLOM ILI PRILIKOM DA ZLO U NJEMU DJELUJE. I TAKVI ČINE DUPLU ŠTETU. I SEBI I DRUGIMA.


DRUGI USPJEHOM, NEŠTO MANJIM ALI ISTO TAKO JAKO VAŽNIM, SMATRA ZLO AKO USPIJE NEKOGA OD NAS UDALJITI OD ODLASKA U CRKVU NA SVETE MISE ILI DRUGE VJERSKE DOGAĐAJE. JER MOŽEMO SE MI DOMA MOLITI KOLIKO SE HOĆEMO. DOBRO JE TO. NO JAKO PREMALO. JER GOSPODIN JE UVIJEK SAMO U CRKVI. U PRESVETOM OLTARSKOM SAKRAMENTU. I ZATO NEMA NIKAKOVE ZAMJENE ZA NAŠ SUSRET S GOSPODINOM KOJEGA UVIJEK IMAMO U CRKVI NA MISI.


A kaže mi prijatelj da se on jednostavno sada srami Gospodina. Da ga je svojim ponašanjem jako izvrijeđao. A ja mu kažem da ne. Istina, sve što je učinio nije bilo dobro, ali Gospodin oduvijek zna što će on i kako učiniti. JER POZNA NJEGOV PUT. ON MU GA JE OSMISLIO. ALI, GOSPODINU JE SADA JAKO DRAGO DA JE TE SVOJE GREŠKE SPOZNAO I MOJ PRIJATELJ. GOSPODIN JE SRETAN, ANĐELI NA NEBU PONOVNO PJEVAJU. JER JE JOŠ JEDAN GRJEŠNIK POŠAO PUTEM OBRAĆENJA.


I kažem mu ja da je upravo radi takvih, mene prije a njega sada, GOSPODIN DOŠAO NA OVAJ NAŠ GRJEŠNI SVIJET, UMRO U MUKAMA I USKRSNUO. DA NAS ZAUVIJEK SPASI. ALI, SAMO AKO MI TO HOĆEMO. A MI JEDINO MOŽEMO POKAZATI DA TO HOĆEMO ONDA KADA ĆEMO SE STALNO S GOSPODIN OM SASTAJATI TAMO GDJE NAS ČEKA. U CRKVI, NA MISI. ČISTA SRCA.


I možemo mi biti najgori ljudi na svijetu, KAO ONAJ RAZBOJNIK KOJEG SU RADI NJEGOVIH DJELA RAZAPELI ZAJEDNO S GOSPODINOM, ali ako ČISTA SRCA DOĐEMO PRED GOSPODINA, U CRKVI, NA MISI, NEMA TIH GRIJEHA KOJE NAM GOSPODIN NEĆE UZETI NA SEBE I OPROSTITI NAM.


ALI, SAMO ČISTOG SRCA.


GOSPODINE, EVO TI MOJE ČISTO SRCE! GOSPODINE, EVO TI ČISTO SRCE MOJEG PRIJATELJA I MNOGI DRUGIH KOJI SU U POTREBI! ISPUNI IH GOSPODINE SVOJOM MILOŠĆU I PROSVIJETLI SVOJIM SVETIM DUHOM.


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.