Početna Sadržaj Moj dnevnik ''...MIŠLJU, RIJEČJU, DJELOM I PROPUSTOM.''
''...MIŠLJU, RIJEČJU, DJELOM I PROPUSTOM.'' PDF Ispis

 

Nedjelja, 21.08.2011.g.

 

''…mišlju, riječju, djelom i propustom…''.

Često mi znaju ''odzvanjati'' te riječi iz liturgije u mojoj glavi. U zadnjih 15-tak dana dva puta sam se ispovjedio. Oba puta na Mariji Bistrici kamo sam jedanput išao baš po oprost od Gospodina a jedanput sam pješice hodočastio s jednim prijateljem kojemu je to bilo prvi put.

A meni je zapravo Marija Bistrica sinonim za moje ispovijedi. Svatko ima neko svoje mjesto gdje se najlakše otvori Gospodinu, gdje mu najlakše preda svoje grijehe, strahove i dileme, gdje mu najlakše otvori srce i dušu. Ispovijedao sam se ja na više mjesta, u više crkava. No, kada osjetim potrebu za ispovijedi, a nemam mogućnosti da to učinim u svojoj crkvi, jednostavno se odvezem na Mariju Bistricu. DRAGA, MOJA I NAŠA, MAJKA BOŽJA BISTRIČKA I DRAGI LEOPOLD MANDIĆ UVIJEK MI U TOME POMOGNU.


Stojeći tamo u redu za ispovijed, slušajući razne razgovore na koje naiđem boraveći u tom svetištu a koji su vezani za ispovijed, vrlo često sam znao naići na vjernike koji olako shvaćaju SVETU ISPOVIJED. Pa i moj prijatelj, kada smo poslije razgovarali o samom boravku u Svetištu, je nešto pričao o ispovijedi te je rekao da je išao nešto ispovjediti i da je brzo izašao od svećenika.

Neka žena je sjedila i čekala svećenika i kazala drugoj ženi kako će se ispovjediti a da zapravo i nema nešto posebno ispovjediti, tek nešto da je bila srdita.

 

''…mišlju, riječju, djelom i propustom…'' Kad bi se svi mi, samo ponekad, sjetili ovih riječi, koje su dio svake svete mise, često bi išli na ispovijedi i često bi molili Gospodina za oprost.


KOLIKO TOGA MI KROZA DAN, KROZ TJEDAN, KROZ MJESEC SAGRIJEŠIMO UPRAVO MIŠLJU, RIJEČJU, DJELOM I PROPUSTOM.


I TKO GOD SE OSJEĆA DA NIJE GRJEŠAN I DA NIJE ČINIO GRIJEHE, NEKA SAMO U SEBI PROANALIZIRA OVE RIJEČI.

VEĆ NA PRVOJ RIJEČI ''MIŠLJU'' IMA DA SE SVI MI BACIMO NA KOLJENA I DA TAKO PONIZNI PRIZNAMO GOSPODINU SVE ONE NEČISTE I GRJEŠNE MISLI S KOJIMA NAS JE ZLO ''IZBOMBARDIRALO''. ILI ''RIJEČJU''. ILI ''PROPUSTOM''. DA DO ''DJELOM'' NISAM JOŠ NI DOŠAO.


Ja se često zgrozim koliko, još uvijek, kako god rastao u vjeri i duhovnosti, ne mogu kontrolirati svoje riječi a pogotovo svoje misli. KOLIKO SAMO GRIJEHA UČINIM NEKONTROLIRANIM RIJEČIMA ILI MISLIMA ZA KOJE ZNAM SAMO JA. I NARAVNO ZLO KOJE ME S NJIMA OPSJEDA. ZNA I GOSPODIN I TO ME NAJVIŠE MUČI, TO ME NAJVIŠE SRAM.


NIJE BITNO ŠTO TO NE ZNA NITKO DRUGI OD LJUDI. GOSPODIN ZNA. NJEMU NE MOGU I NE ŽELIM NIŠTA SAKRITI.


A KAKO JE LAKO SAGRIJEŠITI! KAKO ZLO VREBA SVAKU MOJU MISAO, SVAKU MOJU RIJEČ, MOJE DJELO I PROPUST! I STALNO NEŠTO UBACUJE TAKO DA MI PONEKAD NITI NE IZGLEDA DA SAM NAPRAVIO NEŠTO GRJEŠNO.


NE MOGU NIKAKO DOKUČITI KOLIKO ZLO MOŽE ZNATI MOJE MISLI. PONEKAD IMAM OSJEĆAJ DA STOJI STALNO KRAJ MENE I SVE ME PROMATRA, SVAKU MOJU CRTU LICA, TRZAJ TIJELA, POGLED KAKO BI OSJETILO ŠTO MISLIM I KAKO BI ME ONDA NAVELO NA NEKI KRIVI PUT, KRIVU MISAO, KRIVU RIJEČ, KRIVO DJELO ILI PROPUST.


NAJLAKŠE MI JE S NJIM U CRKVI. OSJETIO SAM DA ONO I TAMO POKUŠAVA DJELOVATI NA RAZNE NAČINE. TA NJEMU NIJE NIŠTA SVETO. ONO SVE TO MRZI. ALI, TAMO GA PUNO LAKŠE PREPOZNAM, SVE ONO POKVARENO I GRJEŠNO ŠTO MI ŽELI NAMETNUTI. ČIME ME ŽELI ODVRATITI OD MOJEG GOSPODINA. I BRZO GA JA OTJERAM. ''IDI VRAŽE GDJE TE TRAŽE, BJEŽI OD MENE!'' I NASTAVIM SA ONIM ŠTO SAM VEĆ ČINIO.


TREBAMO IMATI STRAH BOŽJI. A ON SE SASTOJI I U TOME DA SE BOJIMO SVOJIH GRJEŠNIH MISLI I PROPUSTA. ZA KOJE SAMO MI ZNAMO. TO JE VELIKA OPASNOST JER ĆE NAS ZLO UVIJEK POKUŠATI ODVRATITI OD ISPOVIJEDI ZA TO UVJERAVAJUĆI NAS DA ZA TO NITKO NE ZNA PA NITI TO NE MORAMO ISPOVIJEDITI. A ITEKAKO MORAMO. ILI SVOJIH GRJEŠNIH I BESKORISNIH RIJEČI.


''…MIŠLJU, RIJEČJU, DJELOM I PROPUSTOM.''


MOJ GOSPODINE, NEKA TVOJ SVETI DUH UPRAVLJA MOJIM MISLIMA, RIJEČIMA I DJELIMA. NE DAJ DA ČINIM PROPUSTE. A SVE DA SPASIM SVOJU DUŠU I POMOGNEM SPASITI DUŠE ONIH KOJE ĆEŠ MI POSLATI NA PUT.


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.