Početna Sadržaj Moj dnevnik ''DUH SVETI SVIETI''
''DUH SVETI SVIETI'' PDF Ispis

 

Utorak, 07.06.2011.g.


''DUH SVETI SVIETI'' naziv je jedne pjesme koju je napisao jedan pjesnik iz našeg kraja. Iz sela podno Ivanšćice gdje se nalazi kapela Svetog duha. Koja se vidi izdaleka i čije svjetlo u noći izgleda kao svjetionik na moru. Svakome koji nekud putuje i svakome kome treba pokazatelj gdje se nalazi. A u toj kapelici uobičajeno je da se prije svetkovine DUHOVA održavaju svakodnevna misna slavlja i MOLI SE DEVETNICA DUHU SVETOM. MOLJENJE SE SASTOJI OD MOLITVE KRUNICE DUHU SVETOM, LITANLIJA DUHU SVETOM, A MISNO SLAVLJE POČINJE SA PJEVANJEM ZAZIVA DUHU SVETOM.

Tako se tih devet dana, od petka poslije Uzašašća Gospodinovog do subote prije nedjelje blagdana Duhova, hodočasti u tu kapelu, na večernju misu u 19.00 sati. Moljenja počinju u 18.20. Dolazi se i pješice i autom i biciklom. Kako se kome vidi najbolje. No, onaj zadnji uspon mora se učinit samo pješice, vrlo je strmo. No, GORE ''SVETI DUH SVIETI''.


STRAŠAN JE TAJ SVETI DUH GOSPODNJI! MNOGI OD NAS NISU GA NI SVJESNI. I SAMA MOLITVA KRUNICE SVETOM DUHU, NJEZIN TEKST, PUNO NAM O NJEMU GOVORI, KOLIKO JE ON VAŽAN U NAŠIM ŽIVOTIMA. I ZAŠTO JE GOSPODIN REKAO SVOJIM APOSTOLIMA DA ON SADA IDE ALI DA ĆE MOLITI OCA SVOGA DA NAM POŠALJE BRANITELJA, DUHA SVETOGA. EVO ONOGA ŠTO SE SVI MI MOLIMO GOSPODINU ISUSU, DUHU SVETOMU I DJEVICI MARIJI KADA MOLIMO KRUNICU DUHU SVETOM:


1. KOJI NEKA OSPOSOBI NAŠE SRCE DA PRIMIMO PUNINU MILOSTI DUHA SVETOGA !


2. KOJI NEKA NAM IZMOLI DUHA SVETOGA I UMNOŽI I OJAČA U NAMA TRI BOGOSLOVNE KREPOSTI !


3. KOJI NEKA NAS PO DUHU SVETOM JAČA, PROSVJETLJUJE, UPRAVLJA, VLADA NAD NAMA, VODI NAS I POSVEĆUJE !


4. KOJI NEKA UŽEŽE NAŠE SRCE LJUBAVLJU DUHA SVETOGA I NAPUNI DUBOKOM PONIZNOŠĆU, ODANOŠĆU, PREDANJEM, JAKOŠĆU I SVETOŠĆU !


5. KOJI NEKA NAM IZMOLI SEDAM DAROVA I DVANAEST PLODOVA DUHA SVETOGA I NEKA NAM UDIJELI SVA DOBRA I ODVRATI OD NAS SVAKO ZLO !


Koliko toga nam hoće i može dati DUH SVETI, NAŠ BRANITELJ, KOJEGA NAM JE POSLAO NAŠ GOSPODIN!!!


A DAJMO SE UPITAJMO, KADA I KOLIKO SMO SE MOLILI DUHU SVETOM DA NAM U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU POMOGNE. DA RIJEŠIMO SVOJE PROBLEME, DA PRONAĐEMO NAJBOLJA RJEŠENJA, DA SMOGNEMO NOVE SNAGE I ZNANJA ZA PROMJENE U SVOJEM ŽIVOTU, DA SE MOŽEMO NOSITI SA SVOJOM OKOLINOM I NAPASTIMA OVOGA SVIJETA.


Ja znam da se djelovanje DUHA SVETOGA uvijek osjećao u svojem životu. No, prije nisam ni znao da je to bio On. Pa sam ga onda počeo spoznavati ali Mu se nisam baš molio a kamoli da sam Ga slavio i hvalio. Sada Ga prepoznajem u svojem životu, Njegovo djelovanje, slavim Ga i hvalim. Ali, MISLIM DA NEDOVOLJNO.


ZATO SAM PRIJE DVA TJEDNA OTIŠAO NA DUHOVNU OBNOVU U KUĆU USRETA TABOR, DA MI GOSPODIN I NJEGOV DUH PROČISTE MOJU DUŠU, MOJE DAROVE KOJE SAM PRIMIO, KAKO BIH MOGAO BOLJE POMAGATI I SLUŽITI DRUGIMA, OSNOVNO NAŠE LJUDSKO POSLANJE ZA VRIJEME ŽIVOTA NA OVOM SVIJETU.

ZATO IDEM I NA OVU DEVETNICU U KAPELU DUHA SVETOGA. DA MI GOSPODIN DADNE SPOZNATI NOVE I NOVE STVARI U MOM DUHOVNOM RASTU. ILI DA ME UTVRDI U VEĆ SPOZNATIMA.


I prekrasno je cijelo ozračje nas svih koji dođemo na tu misu svaki dan. PRAVO HODOČASNIČKO RASPOLOŽENJE. A naši svećenici, i župnik i kapelan, POSEBNO SU NADAHNUTI ZA PROPOVIJEDI. VIDI SE DA SE SVAKI PUT JAKO POTRUDE. A SIGURNO JE TAKO I KOD ISPOVIJEDI KOJE SE VRŠE SVAKODNEVNO PRIJE MISE. JA ĆU IĆI DANAS. I MOLIT ĆU DUHA SVETOGA DA MI DADNE SPOZNATI ONE GRIJEHE KOJIH SE JOŠ NISAM SJETIO IZ SVOJE GRJEŠNE PROŠLOSTI. DA IH TU, U NJEGOVOJ KAPELI, PREDAM GOSPODINU.


A RIJEČI PREKRASNIH ZAZIVA DUHU SVETOM ČESTO MI ZVONE U UŠIMA:


O dođi Stvorče, Duše Svet,

pohodi duše vjernika,

poteci višnjom milosti

u grudi štono stvori ih.


Ti nazivaš se Tješitelj,

blagodat Boga Svevišnjeg,

studenac živi, ljubav, plam

i pomazanje duhovno.


Darova sedam razdaješ,

ti prste desne Očeve,

od vječnog Oca obećan,

ti puniš usta besjedom.


Zapali svjetlo u srcu,

zadahni dušu ljubavlju,

u nemoćima tjelesnim

potkrepljuj nas bez prestanka.


Dušmana od nas otjeraj

i postojani mir nam daj,

ispred nas idi, vodi nas

da svakog zla se klonimo.


Daj Oca da upoznamo

i Krista, Sina njegova.

I u te Duha njihova

da vjerujemo sveudilj.


Sva slava Ocu vječnomu

i uskrslomu Sinu mu

sa Tješiteljem presvetim

neka bude sad i u vijeke. Amen.


S. Pošalji Duha svoga i postat će.

O. I obnovit ćeš lice zemlje.


Pomolimo se: Bože, koji si svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u tom istom Duhu što je pravo mislimo i njegovoj se utjesi vazda radujemo. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.