Početna Sadržaj Moj dnevnik ''HVALA TI, IVANE''
''HVALA TI, IVANE'' PDF Ispis

 

Ponedjeljak, 11.07.2011.g.


Kazala mi danas moja kćer da je čitala malo ovaj tjedan ovu moju stranicu pa je vidjela da nisam već par dana ništa novo napisao. Da što se događa? A ja joj kažem da je sve u redu ali da sam prošli tjedan doživio, barem do sada, najljepše trenutke u mojem duhovnom rastu, TRENUTKE SPAŠAVANJA JEDNE DUŠE, TIJELA NA SAMRTI A DUŠE NA PRELASKU U ONAJ DRUGI, ONOZEMALJSKI ŽIVOT. I UMRLA JE TA OSOBA ALI JOJ JE DUŠA SPAŠENA! I SVE JE TO BILO STRAHOVITO LIJEPO DA SAM SVAKAKO TO HTIO PODIJELITI SA SVIMA DRUGIMA. NO, KAKO SE RADI O POSLJEDNJIM TRENUCIMA OVOZEMALJSKOG ŽIVOTA JEDNE DRAGE OSOBE, TRAŽIO SAM OD NJEZINE OBITELJI ODOBRENJE ZA MOJE SVJEDOČENJE SVEGA ŠTO SE DOGODILO U OBRAĆENJU I SPAŠAVANJU TE DUŠE. Kazali su da neka prođe nekoliko dana pa ćemo onda o svemu razgovarati.


JA SAM SVOJE UČINIO, A DALJE JE NA GOSPODINU.


I zbog toga sam čekao jer sam te predivne događaje od prošlog tjedna htio podijeliti sa svima onima koji će se u tome naći ili su se već našli. JER, JA SAM SUDJELOVAO, A SVI BI MI TO MOGLI, PRIJE ILI KASNIJE, U SPAŠAVANJU JEDNE DUŠE.


KOLIKA LI JE SLAVA BOŽJA! KOLIKO JE NJEGOVO MILOSRĐE!


A imao sam nekoliko prelijepih duhovnih događaja prošli tjedan. Jedna od njih mi se dogodio poslije jutarnje mise kada sam kod našeg dragog don Franea naručio služiti jednu misu za jednu mi dragu osobu koja je završila svoj ovozemaljski život. I nisam je baš vidio u crkvi ali je bila oličenje strpljivosti, služenja, poniznosti, pomaganja. I nekoliko puta su mi zbog nje potekle suze ovih dana.

I tako ja izlazim iz crkve, prekrižim se na izlasku i razmišljam si kako mi je baš drago da sam odlučio za dušu te osobe služiti misu. I TADA, U SVOJIM MISLIM ČUJEM GLAS: ''HVALA TI, IVANE.''


I zastanem, već sam to naučio u takvim trenucima, da se preispitam kakav je to glas i od koga. Da možda zlo ne sprema opet neku svoju zamkicu.

No, ''IVANE'', me malo ljudi zvalo a upravo je jedna od njih bila i ta osoba. BRZO MI JE SVE POSTALO JASNO. ZAHVALJIVALA MI JE ZA TU MISU KOJU SAM JOJ DAO SLUŽITI I KOJA ĆE JOJ POMOĆI U ČISTILIŠNIM MUKAMA. DA, U ČISTILIŠNIM MUKAMA JER ZNAM DA JOJ SE GOSPODIN SMILOVAO RADI NJEZINIH DOBRIH DJELA A ONA GA JE PRIHVATILA ZA SVOJEG SPASITELJA. TO ŠTO JOJ JE DOZVOLIO DA MI SE ZAHVALI ZA MISU BILA MI JE POTVRDA ZA TO.


O, KAKO SU SRETNE DUŠE POKOJNIH KADA ZA NJIH DADNEMO SLUŽITI MISU! NAJVEĆU I NAJJAČU MOLITVU NA OVOM NAŠEM SVIJETU. KOLIKO IM SAMO TIME OLAKŠAVAMO NJIHOVE PATNJE! KADA BI SAMO TO ZNALI, STALNO BI ZA SVE NJIH PRIKAZIVALI SVETE MISE A POSEBNO ZA SVOJE BLIŽNJE.


JER, STRAŠNE SU MUKE U ČISTILIŠTU. NO, ONOLIKO KOLIKO SAM JA DO SADA USPIO U SEBI SPOZNATI, KOLIKO MI JE GOSPODIN TO DAO, NISU TO ONAKVE MUKE NA KAKVE SMO NAVIKLI U OVOM NAŠEM ZEMALJSKOM SVIJETU. JER SU NAM OVDJE, NA ZEMLJI,  NAŠE TIJELO I PATNJE I MUKE NAŠEG TIJELA, MJERILO ZA TEŽINU I JAČINU MUKA. VEĆINI OD NAS.


U ČISTILIŠTU NEMAMO SVOJEG TIJELA. ONO JE OSTALO NA OVOM SVIJETU, U LIJESU, NA GROBLJU GDJE JE POKOPANO. U ČISTILIŠTU JE DUŠA POKOJNIKA I ONA OKAJAVA VREMENSKU KAZNU ZA SVOJE UČINJENE GRIJEHE.


I razmišljao sam si kako onda izgledaju te muke. Pročitao sam negdje neko svjedočenje nekog kome su se, po Gospodinovoj volji, javile duše iz čistilišta svjedočeći mu da SU NAJVEĆE MUKE DUŠA U ČISTILIŠTU OSJEĆAJ RAZDVOJENOSTI OD GOSPODINA. OSJEĆAJ LJUBAVI PREMA NJEMU DO KOJEG JOŠ NE MOGU DOĆI JER NISU SPREMNE, NISU ČISTE, NISU JOŠ ZADOVOLJILE ZA SVOJE GRIJEHE, UVREDE, PROPUSTE PREMA NJEMU, GOSPODINU.


Onda sam si probao zamisliti jačinu ljubavi dvoje mladih koji su zaljubljeni jedan u drugog, kada im ništa nije važno od ovoga svijeta samo ljubav onog drugog, npr. ljubav Romea i Julije, LJUBAV DO SMRTI, i to usporediti sa ljubavlju jedne duše u čistilištu prema svojem Stvoritelju. I DOBIO U SEBI SPOZNANJE DA TE NAŠE LJUDSKE LJUBAVI NISU NIŠTA PREMA TOJ LJUBAVI. U ČISTILIŠTU I KASNIJE U KRALJEVSTVU BOŽJEM.


A još mi je bilo bliže jedno svjedočenje osobe kojoj su se javile duše iz čistilišta i KAZALE JOJ DA ZAPRAVO DUŠE IZ ČISTILIŠTA NITI NE ŽELE UĆI U KRALJEVSKO BOŽJE ONAKO OKALJANE NEGO ŽUDE ZA TIM DA SE OČISTE I VREMENSKI ZADOVOLJE ZA SVOJE GRIJEHE KAKO BI ONDA DOŠLE PRED ČISTU LJUBAV, PRED NAŠEG GOSPODINA, I PRED SVE DRUGE TAKVE DUŠE KOJE SU PRIJE NJIH, TAKVE ČISTE I NEOKALJANE, DOŠLE U KRALJEVSTVO BOŽJE.


JER KRALJEVSTVO BOŽJE JE ČISTA LJUBAV.


Ja si to zamišljam tako da iz moje najjače zaljubljenosti u moju suprugu, kada smo se našli i krenuli zajedno, izbacim sve ljude i one zemaljske stvari koje su nam smetale i ograničavale nas u toj ljubavi. DA SMO BILI SAMO ONA I JA I SVE OKO NAS PO NAŠOJ VOLJI.

I KADA TO TAKO ZAMISLIM, OSJETIM DA JE TO ZAPRAVO NIŠTA PREMA ONOJ LJEPOTI LJUBAVI U BOŽJEM KRALJEVSTVU.

I zbog toga ja svaki dan izmolim 20 ''OČENAŠA, ZDRAVOMARIJA I SLAVAOCU'' ZA SPAS SVIH DUŠA U ČISTILIŠTU UZ PROŠNJU GOSPODINU DA IH SVE UZME, URONI U BESKRAJNO MORE SVOJEG MILOSRĐA I POVEDE U SVOJE KRALJEVSTVO. I PONEKAD DAM SLUŽITI I NEKU MISU.

I ZNAM, I OSJEĆAM DA SU MI TE DUŠE ZA TO ZAHVALNE. JER, ONE SE VIŠE NE MOGU MOLITI ZA SEBE ALI MOGU ZA SVE NAS I ONE TO ČINE.


ZATO SE MOLIMO ZA DUŠE U ČISTILIŠTU, PRIKAZUJMO IM MISE, PRIKAZUJMO MISE ZA DRAGE NAM POKOJNIKE. SVE ĆE NAM SE TO STROSTRUKO VRATITI.


NE NA OVOME SVIJETU. NEĆEMO DOBITI NA LOTU, IMATI STOTINE MILIJUNA NEČEGA. NE, NEGO NA ONOM DRUGOM. ZA SPAS NAŠE DUŠE I VJEČNI ŽIVOT U BOŽJEM KRALJEVSTVU.


DA LI JE TO ZA USPOREDITI!?


GOSPODINE, MOLIM TE ZA SVE DUŠE U ČISTILIŠTU, A POSEBNO ZA DUŠE NEROĐENE DJECE I ONE KOJIMA JE NAJPOTREBNIJE TVOJE MILOSRĐE. URONIH U BESKRAJNO MORE SVOJEG MILOSRĐA I POVEDI IH U SVOJE KRALJEVSTVO.


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.