Početna Sadržaj Moj dnevnik ''MUKO KRISTOVA, OKRIJEPI ME''
''MUKO KRISTOVA, OKRIJEPI ME'' PDF Ispis

 

Srijeda, 20.07.2011.g.


MARIJA BISTRICA, MAJKA BOŽJA BISTRIČKA, SVETIŠTE MAJKE BOŽJE BISTRIČKE,… sve su to termini i pojmovi koji, kad god mi dođu u misli, izazivaju u meni posebnu radost i nekakvo strahopoštovanje. Ali ono radosno strahopoštovanje, kada se čovjek ne boji nego mu je milo u srcu.


MAJČICA NAŠA DRAGA, MAJKA BOŽJA BISTRIČKA! Koliko je ona samo meni učinila radosti, izmolila milosti kod Gospodina. IZMOLILA MOJE OBRAĆENJE.


Koliko sam tamo, KOD NJE, grijeha ispovjedio i suza isplakao! I kada god mi Gospodin na moj životni put pošalje nekoga koji traži Gospodina, koji želi promijeniti svoj život prema BOŽJOJ RIJEČI, koji je u nekoj velikoj potrebi, JA MU SAVJETUJEM DA ODE U MARIJU BISTRICU, KOD NAŠE MAJČICE. A ona će ga onda tamo dalje voditi, ZNAT ĆE ONA USLIŠATI NJEGOVE MOLITVE I IZMOLITI KOD GOSPODINA ONO ŠTO JE ZA NJEGA NAJBOLJE I ŠTO MU JE NAJPOTREBNIJE. SAMO JOJ SE TREBA UTJECATI.


Tako sam ja prošli tjedan, NA SPOMENDAN MAJKE BOŽJE BISTRIČKE, odveo KOD NJE jednog svog poznanika, na putu obraćenja. Tjedan prije toga obavio je svoju ŽIVOTNU ISPOVIJED, za koju je živio i spremao se skoro 2 mjeseca. I BIO JE PRESRETAN, SA PUNO SUZA A TAKO RADOSTAN.

A nekoliko mjeseci prije toga bio je na dnu života, bez ikakve vizije i nade što i kako dalje u životu. KOJE BOŽJE MILOSTI!

Prije ispovijedi sam mu rekao da mu je ona temelj i prvi korak na putu obraćenja, učvršćivanja vjere i nutarnjeg iscjeljenja. I naravno, NEDJELJNA MISA. A sve ostalo će mu biti nadogradnja, BIT ĆE MU NADODANO.

Zato sam mu rekao da ću ga nakon obavljene ispovijedi odvesti k MAJCI SVIH OBRAĆENIKA, U MARIJU BISTRICU.

A tamo on nikada nije bio. I rekao mi je da jako to želi, otići u SVETIŠTE MAJKE BOŽJE BISTRIČKE. Čak smo trebali ići i pješice, kao pravi hodočasnici, ali je nešto obolio pa smo to odgodili za neki drugi put.


Kada ja idem svojoj MAJČICI u Mariju Bistricu, za mene je to poseban događaj, POSEBNO SE U SEBI SPREMIM ZA TAJ SASTANAK. SAV SE UŽIVIM U DUHOVNE BLAGODATI MOLITVE, MISE, ISPOVIJEDI, KALVARIJE I KRIŽNOG PUTA, OLTARA I KIPA NAŠE MAJČICE, KIPA MOJEGA PRIJATELJA LEOPOLDA MANDIĆA, DRAGOG NAM ALOJZIJA STEPINCA ČIJI SE DUH TAMO OSJETI I SVEGA DRUGOG S ČIME SE TAMO SUSRETNEM.


No, sada sam odlučio da ću tom svojem poznaniku biti i duhovni i hodočasnički vodič kako bi što bolje doživio ŠTO JE TO MARIJA BISTRICA ZA SVAKOG OD NAS VJERNIKA.

Kad smo krenuli, u autu smo izmolili KRUNICU NAŠE MAJČICE JER TO JE NAŠA OSNOVNA HODOČASNIČKA MOLITVA. Ja sam predvodio, on me pratio. BIO JE JAKO GANUT, JER GA JE TA MOLITVA ISPUNJAVALA A NIKADA JU NIJE TAKO S NEKIM MOLIO.

Došavši u Svetište pozdravili smo se na ulazu s BLAŽENIM ALOJZIJEM STEPINCEM I NJEGOVOM BISTOM. Ušli smo u ondašnju katoličku knjižaru pa sam mu kupio NJEGOV PRVI MOLITVENIK. Poklonio sam mu ga kao moj dar za njegov prvi posjet ovom Svetištu. Da ga sjeća na to, da se svaki dan iz njega moli, a da mi sada iz njega čitamo i molimo KRIŽNI PUT NA KALVARIJI, kuda smo odmah krenuli.


A taj Križni put na Kalvariji ga je fascinirao. A KOGA NIJE!


Pričao sam mu što sam ja sve na njemu doživio. KOJE BOŽJE MILOSTI I RADOSTI! I rekao sam mu da ćemo iz molitvenika kod svake postaje moliti molitve koje se kod te postaje mole, svaki jedan dio, da ću mu ja sve pokazati i objasniti.


I tako smo krenuli. Ali već na prvoj postaji a pogotovo na drugoj TEŠKO JE ČITAO, GLAS MU JE DRHTAO, SUZE SU MU BILE U OČIMA. A TKO NIJE, AKO JE DOŠAO OTVORENOG SRCA I POTREBITE DUŠE, TAKO DOŽIVIO PRVI SUSRET SA GOSPODINOVIM KRIŽNI PUTEM NA KALVARIJI, ISTODOBNO GLEDAJUĆI NJEGOVU MUKU I SLUŠAJUĆI RIJEČI KOJE SU JE OPISIVALE.


A najveću snagu, strahopoštovanje, U MENI, A TADA I U NJEMU, IZAZIVALE SU RIJEČI IZ MOLITVE KRIŽNOG PUTA ZA KOJE SAM IMAO OSJEĆAJ DA SE TIČU SAMO MENE. A ticale su se i tiču se svih nas JER SMO SVI MI GRJEŠNICI.


Zato sam rekao svojem poznaniku da ću dalje ja sam čitati molitve a neka se samo on opusti, usredotoči i na molitvu i na kipove na postajama, A POGOTOVO NA SVOJ UNUTRAŠNJI DOŽIVLJAJ SVEGA TOGA. NEKA NAPUNI DUŠU.


I plakao je on, i uzdisao, i šutio tako da sam mogao osjetiti tu tišinu u zraku oko nas.


A kada smo završili s molitvom na zadnjoj postaji i krenuli prema CRKVI NA OTVORENOM, dao sam mu molitvenik i rekao da je to sada njegov molitvenik i da ga čeka puno molitve iz njega.


ON ME SAMO STISNUO ZA RUKU A U OČIMA SU MU ZAZRCALILE SUZE.


''MUKO KRISTOVA, OKRIJEPI ME''


TO SU STRAŠNE RIJEČI! DUHOVNO STRAŠNO JAKE, NAJJAČE. Sve sam više svjestan toga. MOLITVA ISUSOVE MUKE, MOLITVA KRIŽNOG PUTA, JEDNOSTAVNO TI DADNE TOLIKO SNAGE DA ČOVJEK DOBIJE DOJAM DA NEMA TIH PROBLEM KOJE NEĆE NEKAKO RIJEŠITI. AKO JE NAŠ GOSPODIN ONAKO ZA NAS BIO MUČEN, ZA NAŠ SPAS, I JOŠ JE NA KRAJU OD SVOJEG OCA TRAŽIO MILOST ZA SVOJE MUČITELJE, KAKO MI ONDA MOJI ŽIVOTNI PROBLEMI NEĆE BITI MALI I MINORNI.


PA OTKUD MI PRAVO, GLEDAJUĆI I ČITAJUĆI GOSPODINOVU MUKU, DA SE PLAČEM I JADIKUJEM NAD SVOJIM SITNIM ŽIVOTNIM PROBLEMIMA.


SVATKO TKO MISLI DA IMA TEŠKE, PRETEŠKE ŽIVOTNE PROBLEME, ZA KOJE NE VIDI NIKAKVO RJEŠENJE, NEKA SAMO UZME MOLITVENIK U RUKE I NEKA PROČITA GOSPODINOV KRIŽNI PUT! ILI JOŠ JAČE I LJEPŠE, NEKA TO ISTO UČINI U MARIJI BISTRICI NA KALVARIJI. PA ĆE VIDJETI KAKO ĆE NJEGOVI PROBLEMI POSTATI MALI. NEĆE SE ONI ZATO RJEŠITI SAMI. NE, ON ĆE IH MORATI RIJEŠITI. ALI, DOBIT ĆE TAKO VELIKU SNAGU OD GOSPODINA DA IH RIJEŠI DA MU NIŠTA NEĆE BITI TEŠKO.


''MUKO KRISTOVA, OKRIJEPI ME''


ISUSE NAŠ DRAGI, OPROSTI NAM NAŠE SLABOSTI I PROPUSTE PO SVOJOJ KRVAVOJ MUCI I DAJ NAM SNAGE DA VIŠE NE GRIJEŠIMO!


BLAGOSLOVLJEN TI GOSPODINE U VIJEKE.